Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař pražské restaurace Nola Lukáš Drápela vám ukáže, jak na grilu připravit celé letní menu. Chutně, netradičně, dokonce i s dezertem.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Letní menu na grilu

Kuřecí špízky Yakitori

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 1 celé kuře
  • 250 ml mirinu (japonské víno na vaření)
  • 250 ml sójové omáčky
  • 100 ml saké
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • svazek jarní cibulky
  • sůl
  • zelený pepř sansho

POSTUP:

  • Kuře vykostěte a naporcujte. Tak, abyste měli obě stehna bez kostí, ale s kůží a zcela čistá kuřecí prsíčka.
  • Křídla zbavte letek a v kloubu rozpulte. Zbyde vám skelet, ten opečte v rozpálené troubě, dejte do hrnce a přidejte mirin, sójovou omáčku, cukr, saké a vodu.
  • Přiveďte k varu a pomalu táhněte. Tekutinu svařte na polovinu objemu a sceďte, tím vznikne marináda.
  • Na bambusové bodce napíchejte kuřecí prsíčka nakrájená na tenké dlouhé plátky, osolte, opepřete a naložte do připravené marinády.
  • Totéž udělejte i s kuřecími křidélky.
  • Vykostěná stehna rozkrojte na polovinu a také napíchejte na špízky střídavě s jarní cibulkou nakrájenou na 3 cm dlouhé kousky (používáme jen bílou část), osolte a opepřete. Kuřecí stehýnka mají svoji typickou chuť, proto na ně nepoužívejte marinádu.
  • Připravené špízky grilujte zvolna nad rozžhaveným uhlím z každé strany přibližně 8 minut, maso průběžně potírejte marinádou. Kuřecí musí být vždy dostatečně propečené.

Zeleninové špízky

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 1 lilek
  • 500 g cherry rajčátek
  • 2 cukety
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • tymián

POSTUP:

  • Lilek a cuketu nakrájejte na kostky o hraně 2 cm a střídavě s cherry rajčátky napíchejte na bambusové bodce.
  • Z olivového oleje, soli, pepře a tymiánu připravte marinádu, kterou špízky potřete.
  • Grilujte na středním ohni 3–5 minut z každé strany.

Flank steak

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 800 g hovězího flank steaku
  • sůl
  • olivový olej
  • zelený pepř sansho

POSTUP:

  • Pečlivě očištěný flank steak nasolte, opepřete a potřete olivovým olejem.
  • Grilujte na středním plameni z každé strany 2–4 minuty (medium rare), poté sundejte z ohně a nechte v teple na okraji grilu přibližně 3 minuty odpočinout.
  • Poté maso filírujte (nakrájejte na plátky) a ihned podávejte.

Grilovaný ananas

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 1 větší ananas
  • strouhaný kokos
  • mascarpone
  • cukr

POSTUP:

  • Oloupaný ananas zbavený středu nakrájejte na 1 cm silná kolečka.
  • Grilujte je na středním ohni 2 minuty z každé strany, během grilování zlehka posypejte cukrem, který vytvoří na povrchu karamel.
  • V závěru kolečka posypejte strouhaným kokosem a servírujte se lžičkou mascarpone.


yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků