Hlavní obsah

Letní dobrůtky, které potěší na každé zahradní párty

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré jídlo a pití je základ, bez kterého se žádná zahradní párty neobejde. Vyzkoušejte s námi něco netradičního.

Foto: Profimedia.cz

K zahradní párty patří dobré jídlo i pití.

Článek
Minitartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy
Suroviny: 400 g listového těsta, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, špetka soli, 2 hrušky, 3 fíky, 250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce, 3 polévkové lžíce vlašských ořechů
Postup: 1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.
Jahodová tartaletka s glazé z portského vína
Suroviny na korpus: 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 100 g třtinového moučkového cukru, 130 g vychlazeného másla, 1 vejce, špetka soliNa krém: 50 g maizeny (kukuřičný škrob), 65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu), špetka mořské soli, 300 ml mléka, 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku, 400 g tvarohu (nejlépe plnotučný), kůra z jednoho bio citrónuSirup z portského vína: 750 g jahod, 250 ml Sandeman Porto Ruby, 2 lžíce třtinového cukru
Postup: Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuli kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.Předehřejte troubu na 190 °C/horkovzdušnou 175 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečicím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20-25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem. V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citrónovou kůru.Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.
Knäck burger s modrým sýrem
Suroviny na 4 porce: ½ balení Knäckebrotu multigrain, 1 balení sýru s modrou plísní (Roquefort, Niva), 200 gramů pomazánkového másla, 1 balení sýru brie (Hermelín, Bavaria blu), 1 hrst lístků rukoly a 1 hrst vlašských oříšků
Postup: Nejprve na struhadle nastrouháme modrý sýr najemno a vyšleháme ho s pomazánkovým máslem. Vznikne pomazánka, kterou ukládáme mezi knäckebrot, zdobíme kousky sýru typu brie, rukolou a vlašskými oříšky.
Kuřecí paličky v jogurtové marinádě
Suroviny: 500 g selského bílého jogurtu Hollandia, 12 ks kuřecích paliček, čerstvé bylinky, koření dle chuti (indické, tzatziki či grilovací), 2 stroužky česneku, sůl a olivový olej
Postup: Ideálně jeden den před hodováním začněte s přípravou marinády, jejímž základem je bílý jogurt. Do jogurtu vmíchejte koření, nadrcený česnek, sůl a pepř. Variace koření je zcela individuální. Nakonec přidejte lžíci olivového oleje. S kořením opravdu nešetřete, jogurt celkově zjemňuje chuť.Kuřecí paličky naložte do marinády s čerstvými bylinkami. Maso nechte odpočívat v lednici, alespoň přes noc.Tip: Jako přílohu zvolte zeleninový salát, například z ledového salátu, rukoly, ředkviček, cherry rajčátek s čerstvou bazalkou. Zakápněte citrónem a panenským olivovým olejem, osolte a opepřete.
Jogurtová pomazánka a dip v jednom
Suroviny: 200 g selského bílého jogurtu Hollandia, 200 g tvarohu nebo lučiny, 3 stroužky česneku, bylinky (bazalka, rozmarýn, petržel, pažitka), sůl, pepř, 150 g strouhaného polotvrdého sýra
Postup: Pomazánka z jogurtu je jednoduchá a hlavně si ji připravíte během chvilky. Základem je dobrý bílý jogurt. Ideální poměr jogurt – lučina nebo tvaroh – je půl na půl, přidejte strouhaný sýr.Dále přimíchejte pepř a sůl dle chuti a máte hotový základ pomazánky. Nyní se můžete rozhodnout, zda polovinu dochutíte prolisovaným česnekem a druhou polovinu nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.Tip: Pokud můžete pomazánku připravovat s předstihem, je to lepší, protože se česnek a bylinky rozleží a lépe vynikne jejich chuť. Místo pečiva využijte pomazánku jako dip k pokrájené zelenině (mrkev, celer, salátová okurka) či k tortillovým lupínkům.
Božský kokosový dezert
Suroviny: 260 g mletých mandlí, 40 g strouhaného kokosu, 125 g třtinového cukru, 70 g kakaového prášku, půl lžičky jedlé sody, 250 ml kokosového nápoje Alpro, 2 vejce, 1 pomeranč, 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu na ozdobu
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké míse smícháme suché přísady. Oddělíme vejce a přidáme žloutky a kokosový nápoj Alpro ke směsi suchých přísad. Mícháme dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do těsta. Vymažeme pekáč (nebo použijeme pečicí papír) a nalijeme do něj těsto. Pečeme 30 - 35 minut. Po 30 minutách pečení zůstává konzistence dortu uvnitř krémová. Pokud budeme dort péct o něco déle, bude sušší. Nastrouháme kůru z pomeranče. Čokoládový dort vyndáme z trouby a před podáváním necháme vychladnout. Rozkrojíme dort na stejné kousky a servírujeme s pomerančovou kůrou a strouhaným kokosem.
Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany
Suroviny: 1 rybí filé (200 g) – treska obecná, sůl, pepřNa mušle: 8 mušlí slávky jedlé, 25 g másla, 1 šalotka, kousek pórku, snítka tymiánu, 1 bobkový list, kousek řapíku, petrželová naťNa omáčku: 1 lžíce husté zakysané smetany, 2 lžíce šťávy ze slávek, šťáva z půlky citronu, 1 žloutek, sůl, pepř
Postup: Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci. Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a maso vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.Všechny ingredience na omáčku dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.Finální příprava pokrmu - přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)
Malinové suflé
Suroviny na cca 8 porcí (záleží na velikosti formiček): 150 ml mléka, 100 ml smetany, 4 žloutky (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky, 10 g škrobu, rozmixovaný banán, šťáva a kůra z ½ citronu, 4 bílky (120 g), 50 g cukru, maliny na ozdobení
Postup: Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků, 50 g cukru, 15 g mouky, 10 g škrobu.Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem, šťávou a kůrou z ½ citronu.Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice. Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g), 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému. Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C – horkovzduch.Pečeme cca 10 – 12 minut. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.
Salátová filharmonie
Suroviny: 1 filé z Calvo tuňáka ve vlastní šťávě ve skle, 3 hlávky různých druhů salátu – např. hlávkový, lollo rosso a římský, 1 menší mladá cuketa, 1 červená cibule, 3 vejce, 2 krajíce celozrnného nebo jiného chleba
Postup: Salátovou oázu připravíte během pár minut. Ze všech tří hlávek salátů odstraňte starší tuhé listy, zbytek rozdělte, dobře omyjte, natrhejte na kousky a nechte osušit. Opracovat je potřeba i cuketu, oloupejte, nakrájejte na kostičky, osolte a nechte uležet, poté ji na olivovém oleji do zlatova opečte. V oleji po cuketě rovnou opečte na kostičky nakrájený chléb. Natrhané saláty s cibulí nakrájenou na kolečka nasypte do mísy a zalijte klasickou zálivkou z našlehaného oleje s vinným octem, cukrem, solí a pepřem. Téměř hotový salát posypte cuketovými škvarečky a opečenými krutony, obložte okapaným tuňákem a zastřeným vejcem.
Kostkovaný salát
Suroviny: ½ vodního melounu, 2 avokáda, 200 g sýru feta, 1 vanička řeřichy, 1 červená cibule, pár snítek máty, pár snítek pažitky, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Meloun, avokádo i sýr pokrájejte na stejně velké kostičky. Na servírovací talíř je na přeskáčku vyskládejte vedle sebe, posypte řeřichou, cibulí, mátou i pažitkou, osolte a opepřete a případně zastříkněte olejem.
Rajčatový koláč s karamelizovanou cibulkou
Suroviny: 25 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 větší stroužek česneku, pár snítek tymiánu, 3–5 masitých rajčat, tence pokrájených, 300 g cherry rajčat, 100 g feta sýruNa karamelizovanou cibulku: 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 3 velké cibule, nakrájené na měsíčky, 1 lžička cukruNa těsto: 85 g másla, 175 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g parmazánu, najemno nastrouhaného, malá hrst tymiánových lístků, sůl, 1 velký nebo 2 malé žloutky
Postup: Udělejte karamelizovanou cibulku: máslo a olej dejte do pánve a počkejte, dokud se máslo zcela nerozpustí, přidejte cibuli, plamen snižte na střední a za občasného míchání opékejte deset minut, aby byla cibule krásně zlatavá. Vmíchejte cukr, opékejte dalších pár minut a přendejte do mísy.Troubu předehřejte na 200 °C a pusťte se do těsta. Z másla a hladké mouky udělejte prsty jemnou drobenku. Vmíchejte parmazán, tymián a špetku soli, poté přidejte žloutek a dvě lžíce studené vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte do chladničky.Máslo a olej rozehřejte v pánvi, vmíchejte cukr, česnek a pár snítek tymiánu. Opékejte ne déle než jednu minutu.Těsto vyválejte a vyložte jím obdélníkovou formu 35 x 11 centimetrů nebo kulatou formu o průměru 24 cm. Přebývající konce odřízněte. Na těsto rozprostřete cibulku, navrch vyrovnejte oba druhy rajčat, osolte je a opepřete a přelijte olejem s máslem a tymiánem. Navrch rozdrobte sýr feta. Pečte pětadvacet minut, nechte pět minut zchladnout a pak nakrájejte.
Salát Caprese trochu jinak
Suroviny: 1 francouzská bageta, 1 stroužek česneku, 2 větvičky cherry rajčat, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 180 g mozzarellyNa bazalkovo-koprový dresink: 1 hrst bazalkových lístků nasekaných, 1 hrst nasekaného kopru, 30 ml bílého vinného octa, 60 ml olivového oleje + na zakápnutí, 1 lžička krupicového cukru
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C a udělejte dresink. Smíchejte bazalku, kopr, ocet, olej, a cukr a dejte stranou. Bagetu rozřízněte a nakrájejte na větší kusy, potřete česnekem, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, navrch dejte větvičky cherry rajčat a zakapejte olivovým olejem.Pečte 10 až 15 minut, nebo dokud chleba nezezlátne. Přidejte mozzarellu a potřete bazalkovým dresinkem.
Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s quinoou a chia tyčinkou
Suroviny: 400 g uzeného lososa, 250 g jogurtu, 250 g bulguru a quinoy, 150 g listového těsta, 1 kávová lžička chia, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 kávová lžička citronové šťávy
Postup: V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme bulgur.Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, tvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů 5 minut. Salát podáváme vychlazený.
Špenátové cupcaky s lososovou pěnou
Suroviny korpus: 85 g polotučného tvarohu, 300 ml polotučného mléka, 250 g polohrubé mouka, 1 střední vejce, 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, sůl, pepř, kypřící prášek, 100 g mraženého listového špenátu (lze nahradit i čerstvým), stroužek česnekuLososová pěna: 200 g Hery máslová příchuť, 100 g lučiny, 150 g uzeného, nebo pečeného lososa, sůl, pepř, šťáva z citronu, koprZdobení: rajčata, hrubozrnná sůl, lístky čerstvého špenátu nebo větvička bylinky (např. kopr)
Postup: Nejprve si připravíme korpus. Troubu necháme předehřát na 160 °C. Na mírném ohni rozpustíme rostlinný tuk. V míse prošleháme rozpuštěný rostlinný tuk Hera máslová příchuť s tvarohem a mlékem, přidáme celé vejce a ještě jednou dobře prošleháme.V misce smícháme prosátou polohrubou mouku, sůl, pepř, kypřící prášek a postupně přidáváme do mokré směsi, kterou vymícháme do hladka. Nakonec velmi opatrně vmícháme listový špenát s prolisovaným stroužkem česneku.Pečicí košíčky naplníme do ¾ a pečeme v předehřáté troubě přibližně 17 – 20 minut. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečicím plechu nebo košíčcích a poté je přemístíme na chladící mřížku a necháme úplně vychladnout.Změklý rostlinný tuk vyšleháme do pěny. Přidáme lučinu, sůl, pepř a nadrobno nakrájeného uzeného nebo pečeného lososa. Směs hezky prošleháme a přidáme citronovou šťávu. Podle chuti lze doplnit i nadrobno nasekaným koprem. Krém vložíme do cukrářského sáčku se špičkou a cupcaky ozdobíme.Cupcaky s krémem můžeme dle chuti dozdobit pomocí kousků rajčat, hrubozrnné soli, čerstvých lístků špenátu nebo třeba větvičkou kopru.
Sendvič s avokádem a krůtím prsem
Suroviny: 3 plátky čerstvého žitného chleba, olivový olej, 1 x balení krůtích plátků, 1 avokádo, 4 rajčata, hrst rukoly, 2 lžičky čerstvého bazalkového pesta
Postup: Potřete krajíc žitného chleba olivovým olejem a grilujte po dobu 1-2 minut z každé strany. Na něj naskládejte plátky pečeného krůtího prsa, nakrájené avokádo a rajče. Navrch dejte rukolu a čerstvé pesto.
Sendvič se steakem a domácími hranolky
Suroviny: 800 g brambor, slunečnicový olej na pečení a smažení, 2 x 200 g rumpsteaku, 1 lžička steakového koření, 4 rozpůlené ciabatty, 100 g tvrdého sýru, 1 x 70 g balení rukoly, 75 g kysaného zelí, 2 lžíce hořčice, nakládané okurky
Postup: Předehřejte plynovou troubu na 220 °C nebo horkovzdušnou troubu na 200 °C. V míse promíchejte brambory nakrájené na tenké plátky potřené velkým množstvím slunečnicového oleje a soli. Rozprostřete na plech pečicí papír a pečte po dobu zhruba 30 minut, občas promíchejte.Mezitím rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu. Potřete steaky steakovým kořením a trochou slunečnicového oleje. Smažte 2 minuty z každé strany (pro medium-rare), nebo podle chuti. Vyjměte z pánve a nechte odpočívat po dobu 5 minut před krájením.Dejte půlky ciabatty na plech a pečte, dokud se lehce neopečou. Poté na každou dolní polovinu ciabatty dejte plátek sýru. Navraťte do trouby, dokud se sýr neroztaví. Pak vrstvěte steak, zelí a okurku, přiklopte druhou půlkou. Podávejte s hranolky, hořčicí, koprovou omáčkou a okurkou.
Kuřecí sendvič na asijský způsob
Suroviny: 4 bagety, 4 lžíce majonézy, 2 malá kuřecí prsa, 1/4 nakrájené okurky, 1/2 mrkve, hrst nasekaného baby hlávkového salátu, hrst čerstvého koriandru, 4 lžíce thajské sladké chilli omáčky
Postup: Nakrájejte kuřecí prsa na tenké plátky a upečte. Rozpulte bagetu a potřete 1 polévkovou lžící majonézy. Na ni klaďte salát, okurku, kuře, oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev a navrch dejte koriandr. Zasypte trochou sladké chilli omáčky.
Grilovaný Pološtiepok na chlebu se švestkovou omáčkou
Suroviny na 2 porce: 4 ks Liptov Pološtiepok na gril, 4x ½ krajíce chleba, ½ česneku, sůl, čerstvě mleté koření z mlýnku, 35 g olivového oleje, 240 g zeleniny na gril (brambory, paprika, červená cibule, rajče), studená švestková omáčka
Postup: Pološtiepok grilujte na rozehřáté pánvi, nebo v misce určené na grilování s přidáním kapky oleje. Sýr by měl být uprostřed co nejvíce prohřátý, aby se příjemně táhnul.Na čerstvý nebo opečený krajíc chleba položte grilovaný sýr. Vhodnou přílohou je grilovaná zelenina ochucená bylinkami a olivovým olejem. Podávejte se studenou švestkovou omáčkou.Tip: Pološtiepok na gril servírujte 2-3 minuty po grilování. Aby se česnek dobře griloval, přeřízněte celou hlavičku po středu na polovinu. Chuťovku můžete vylepšit posypáním opečené cibule, nebo chléb potřít česnekem a sýr okořenit čerstvým rozemletým kořením.
Batátové chipsy a česnekový dip
Suroviny: 4 velké oloupané batáty, 50 ml kvalitního rostlinného olejePečený česnekový dip: 4 polévkové lžíce tatarské omáčky Hellmann’s, 2 stroužky rozdrceného uzeného česneku, šťáva z půlky citrónu
Postup: Předehřejeme si troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Batáty nakrájíme na jemné hranolky, a promícháme je s troškou rostlinného oleje. Mezitím si potřeme plech malým množstvím oleje a necháme ho 10 minut prohřát v troubě.Poté na již rozehřátý plech rozprostřeme hranolky batátů a pečeme po dobu 20-30 minut. Každých deset minut plátky batátů poctivě otáčíme, abychom docílili rovnoměrného propečení. Propečené plátky po vytáhnutí z trouby překryjeme na 5 minut papírem, který odsaje přebytečný tuk.Servírujeme společně s připraveným dipem.
Australian steak špíz
Suroviny 4 porce: 350 g hovězí roštěné, sůl, 1 menší cuketa, ½ červené papriky, ½ žluté papriky, ½ lahve Hellmann’s Australian Sweet Grill grilovací omáčky, grilovací jehly
Postup: Hovězí roštěnou nakrájejte na kostky a smíchejte se solí a 3 lžícemi grilovací omáčky Australian Sweet Roast. Nechte 30 minut marinovat. Cuketu a papriky nakrájejte na menší kousky a střídavě je společně s masem napíchejte na 4-6 grilovacích jehel. Připravené špízy pečte na grilu nebo na grilovací pánvi z každé strany 2-3 minuty. Opečené špízy podávejte s grilovací omáčkou. Zbytek marinády k servírování nelze použít.Jako přílohu doporučujeme pečené sladké brambory se smetanou a sekanou jarní cibulkou a petrželkou.Tip: Pro lepší chuť doporučujeme lehce orestovat zeleninu na pánvi před tím, než ji napíchneme na jehlu. Použít můžeme i jinou zeleninu, houby, červenou cibuli, slaninu nebo ananas.
Bruschetta s tuňákovým krémem
Suroviny: Rio Mare Paté s tuňákovým krémem a chilli papričkou, bageta, červená cibule, cuketa
Postup: Na opečené plátky bagety natřeme tuňákový krém Rio Mare Paté s chilli papričkou a navrch položíme tenké plátky červené cibule a na drobné kostičky nakrájenou cuketu.
Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou
Suroviny: 0,1 l mléka, 0,3 l smetany 33 %, 0,1 l bílého vína, 200 g piškotů, 100 g plátků mandlí, 80 g marcipánu, 1 malinová dřeň Dione, 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 polévkové lžíce cukru, 1 jablko, olej na smažení
Postup: Piškoty rozdrťte a smíchejte s nastrouhaným jablkem a nastrouhaným marcipánem. Přidejte 3 žloutky, část plátků mandlí a všechno dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalíte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté ve zbylých mandlích. Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách.Pak si připravte vanilkovou pěnu, kterou uděláte z bílého vína, vanilkového cukru a žloutku, vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu. Marcipánové kuličky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané malinové dřeně.
Bezinkové nanuky
Suroviny na 6 nanuků: 1-2 lžičky bezinkového sirupu, 400 ml vody, kiwi, 1 balení Pedro Veselých špuntíků
Postup: Připravte si bezinkovou šťávu podle vlastní chuti. Kiwi a bonbóny nasypte do formiček na nanuky (cca 5 – 6 kusů, podle velikosti formičky). Zalijte bezinkovou šťávou. Formičky uzavřete a dejte do mrazáku minimálně na 4 hodiny.
Bazalková zmrzlina
Suroviny: hrst bazalkových lístků, 1 kondenzované slazené mléko, 300 ml smetany ke šlehání 33 %, 1 lžíci hnědého cukru, 1 dcl vody
Postup: Bazalkové listy nasekejte. Přidejte hnědý cukr, smíchejte s vodou a vařte asi 5 min., dokud se směs trochu nezredukuje a cukr zcela nerozpustí. Vznikne bazalkový sirup. V míse kuchyňského robotu smíchejte kondenzované mléko a vychlazený sirup. V druhé míse mezitím pomocí balónové metly vyšlehejte šlehačku, kterou následně opatrně vmíchejte do připravené bazalkové směsi – vznikne jemný krém. Hotový krém pak nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu. Směs také můžete dát do formiček a dát do mrazáku. Hotovou zmrzlinu můžete ihned konzumovat. Pro uskladnění přelijte do nádoby či forem a dejte do mrazničky.
Cupcakes „Borůvková zmrzlina v kornoutu“
Suroviny: 125 g změklé Hery máslová příchuť (1/2 balení), 3 vejce, 150 g cukru krupice, 170 g polohrubé mouky, 50 g čokoládových peciček nebo nasekané čokolády, 1 lžička prášku do pečiva, 12 zmrzlinových kornoutů s rovným dnemKrém: 250 g změklé Hery máslová příchuť, 350 g cukru moučka, 2 lžíce mléka, 2 lžíce borůvkového džemuNa ozdobení: rozdrcené lízátka, cukrářské zdobení, borůvky a černý rybíz
Postup: Předehřejte si troubu na 150 °C. Změklý tuk vyšlehejte s vejci a cukrem do krémové, světle žluté hmoty. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte do krému a smíchejte. Nakonec vsypejte čokoládové pecičky a vmíchejte do těsta.Zmrzlinové kornoutky dejte do formy na pečení muffinů. Těsto dejte do kornoutů, do tří čtvrtin výšky. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Základy nechejte úplně vychladnout.Změklý tuk na krém ušlehejte s cukrem, mlékem a borůvkovým džemem. Vznikne hladký krém, který dejte do zdobícího sáčku a naneste na základní kornoutky.Rozdrťte lízátko a posypejte krém. Můžete použít i cukrářské zdobení a ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství řecké kuchyně

Řecká kuchyně vychází z tisícileté historie a svou rozmanitostí chutí dokáže uspokojit snad úplně každého. Její předností je, že je lehce stravitelná a z velké...

Výběr článků

Načítám