Hlavní obsah

Lék proti rakovině bude nejdříve za pět let

Právo, Václav Pergl

Zda a především kdy bude možné alespoň některé druhy rakoviny léčit, vysvětluje uznávaný onkolog profesor Pavel Klener. Testování léků podléhá přísné kontrole a je dlouhodobou záležitostí, na účinný a schválený lék si tedy podle Klenera ještě přinejmenším několik let počkáme.

Foto: Václav Pergl, Právo

Onkolog Pavel Klener

Článek

V posledních týdnech se opakovaně objevily zprávy o nových účinných lécích proti zhoubným nádorům. Můžete to nějak komentovat?

Objev látky s protinádorovým účinkem neznamená ještě, že se tato látka stane účinným léčivem pro onkologické nemocné. Počet takových látek dosahuje každoročně několika set, ale jen velmi omezený počet úspěšně projde všemi testy na buněčných kulturách, na pokusných zvířatech.

Jsou-li tyto testy úspěšné, musí každá látka projít čtyřmi etapami klinického zkoušení, což může trvat i deset let. Teprve potom je nová látka zařazena mezi přípravky použitelné pro léčbu nádorových onemocnění.

V jakém stadiu je zkoušení nového přípravku z dílny profesora Holého?

Přípravek GS-9219 je látka lišící se svým mechanismem účinku od běžně používaných cytostatik. Její účinek se předpokládá výhradně na nádorová onemocnění vycházející z určitého typu bílých krvinek, tzv. lymfocytů, to znamená, mohla by být účinná u nemocných s maligními lymfomy a chronickou lymfatickou leukémií.

Účinnost u druhotného postižení mízních uzlin metastázami se nepředpokládá. Nicméně v současné době se přípravek prověřuje teprve v první etapě klinického zkoušení na pracovištích v ČR a v USA.

Co se rozumí první etapou zkoušení?

Jedná se o první podání léku člověku. Proto se nejprve zjišťuje, jaká bude u člověka nejvhodnější dávka léku a zda lék nevyvolává nežádoucí účinky. Protinádorový účinek není v této etapě předmětem zájmu. Lék proto výrobce poskytuje výhradně pro klinické zkoušení a veškeré žádosti o jeho sehnání jsou v této chvíli bezpředmětné.

Pokud i další klinické testování proběhne úspěšně, mohl by být tento přípravek k dispozici nejdříve za pět roků. V dalších etapách klinického zkoušení se pak posuzuje, jaká je protinádorová účinnost nového léku a zda je účinnější než současná optimální léčba daného onemocnění. Pokud by tomu tak nebylo, není jisté, zda by se s jeho výrobou pro klinické použití vůbec začalo.

Co soudíte o významu provitaminu E?

Provitamin E může ovlivnit nádorové onemocnění svým účinkem na podnícení programované smrti buňky, tzv. apoptózy, jejíž blokáda usnadňuje rozvoj některých nádorů.

Utlumení apoptózy má u některých nádorových onemocnění podobný význam jako zvýšená rychlost buněčného dělení. V případě provitaminu E by teoreticky mohlo jít o zajímavou látku, ale pokud jde o její dostupnost, platí v podstatě to, co jsem zmínil o přípravku prof. Holého.

Hodně se mluví o nových prostředcích tzv. biologické léčby. Uvádí se, že je výhodnější a účinnější než chemoterapie.

Biologická léčba je značně široký pojem. Zpravidla tento termín zahrnuje tzv. „cílenou léčbu“. Je to léčba takovými přípravky, které na rozdíl od chemoterapie cíleně zasahují do nitrobuněčných pochodů a brání přeměně normálních buněk v buňky nádorové.

Větší počet takových přípravků je již k dispozici i v onkologické praxi v ČR. Souhrnně lze říci, že jejich zavedení je významným přínosem, ale jejich účinnost je významně větší zpravidla jen v kombinaci s chemoterapií. V samostatném podání vykazují vysokou účinnost pouze přípravky pro léčbu chronické myeloidní leukemie (imatinib, dastinib a nilotinib).

Jak se vám daří sledovat pokroky v onkologii při vaší současné senátorské kampani?

Mohu vás ujistit, že stejně dobře jako dřív, ne-li lépe. V listopadu 2007 jsem byl ministrem Julínkem odvolán z funkce ředitele ÚHKT a v lednu 2008 jsem ukončil svou funkci přednosty 1. interní kliniky.

V obou případech se jednalo o časově velmi náročné funkce, takže se mi uvolnil prostor i pro jiné aktivity, včetně kampaně jako nezávislého kandidáta za KDU pro volební obvod č. 27. V Praze 1 bydlím od r. 1939 a v Praze 2 pracuji celý život. Jde tedy o obvod, jehož problémy důvěrně znám. Pokud bych byl zvolen, rád bych se věnoval zdravotnictví, zejména reformě zdravotnictví, kterou považuji za nutnou, nikoliv však podle představ současného vedení ministerstva zdravotnictví.

Mám totiž obavy, aby se zdravotnictví nestalo závislé výhradně na organizacích, jejichž úkolem je vytvářet zisk, bez ohledu na potřeby veřejného zdraví. Další oblastí, které bych se rád věnoval, je zlepšení péče o seniory, které jsme v ČR hodně dlužni.

Reklama

Související články

Bez vitamínu B12 se lidský mozek zmenšuje

Vitamín B12, který se vyskytuje v potravě živočišného původu, pomáhá při obnově nervových buněk a tvorbě DNA. Nová studie anglických odborníků nyní prokázala,...

Výběr článků

Načítám