Hlavní obsah

Kvalitní spánek může snížit riziko vzniku demence

Většinu rizikových faktorů spojených s demencí, jako je věk či genetické předpoklady, nemůžeme ovlivnit. Stále více studií ale potvrzuje, že existují určitá opatření, díky kterým lze zmírnit rizika vzniku tohoto zákeřného onemocnění, kterým trpí po celém světě 50 milionů lidí.

Foto: Profimedia.cz

Spánek je skutečný všelék.

Článek

Nový výzkum zveřejněný v časopise Nature Communications ukázal vliv kvalitního spánku na snížení rizika onemocnění demencí. Studie zkoumala 8000 účastníků z Velké Británie po dobu 25 let a zjistila, že lidé, kteří spali ve středním věku méně než 6 hodin denně, měli zhruba o 30 % vyšší riziko vzniku demence než ti, kteří spali 7 hodin a více.

Zmíněná studie není rozhodně první svého druhu, která vytváří souvislost mezi kvantitou i kvalitou spánku a demencí.

„Víme, že nedostatečný spánek či jeho špatná kvalita zvyšuje riziko demence,“ říká specialistka na poruchy spánku Stephanie Stahlová pro Huffington Post.

Kolik hlubokého a lehkého spánku je potřeba pro svěží rána plná energie

Zdraví

Vědci stále odkrývají, jak přesně se spánek podepisuje na snížení rizika onemocnění demencí. Existuje hned několik teorií.

„Jednou z nich je schopnost mozku během spánku filtrovat toxiny, mezi které patří i beta-amyloid. Tento protein umístěný v mozku má tendenci se shlukovat a být přítomný zejména u pacientů s Alzheimerovou chorobou,“ říká Stahlová.

„Spánek je rovněž důležitý k ukotvení našich vzpomínek a jeho narušení může vést k zánětu, který pak vede k ucpání tepen včetně těch, které se nacházejí v mozku,“ dodává.

Jak na problémy se spánkem a usínáním

Zdraví

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí doporučují, aby dospělí ve věku od 18 do 60 let spali alespoň sedm hodin denně; dospělí ve věku 61 až 64 let by měli spát sedm až devět hodin; a lidé nad 65 let by měli spát sedm nebo osm hodin.

Lékaři se zároveň shodují na tom, že nikdy není pozdě začít pracovat na kvalitnějším spánku, který je současně se stravou nejdůležitějším předpokladem pro pevné zdraví člověka.

Pokud máte problémy s usínáním, pomoci může vynechání alkoholu a kofeinu, pravidelné cvičení a omezení modrého světla v odpoledních a večerních hodinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám