Hlavní obsah

Krůtí a rybí maso má nejméně škodlivých tuků

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúčinnějším lékem na nadbytečná kila je aktivní pohyb a střídmá strava. Hlídat je potřeba zejména problematické živočišné tuky z uzenin, tučných mléčných výrobků a tučných mas. Mezi ta, která škodlivých tuků obsahují minimum, patří maso ryb a krůt.

Článek

Americký lékař Steven Pratt z nemocnice v kalifornské La Jolle, který zkoumal vliv nejrůznějších diet a potravin na zdraví, zařadil krůtí maso mezi 14 superpotravin. Těmi dalšími jsou rajčata, brokolice, borůvky, čaj, luštěniny, oves, dýně, jogurt, vlašské ořechy, špenát, losos, sója a pomeranče. Jsou podle něj nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám a pomáhají i prodloužit lidský život.

Také Petr Sucharda, tajemník České obezitologické společnosti, zdůrazňuje, že krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem.

Nemocní, ale i kosmonauti

Pavel Suchánek, odborník na výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, dodává, že krůtí, kromě toho obsahuje dostatek zdraví prospěšného tuku, kyseliny linolové, která snižuje hladinu cholesterolu, důležité vitamíny řady B a také zvýšené množství minerálů - železo, vápník, selen, zinek.

"Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek," říká Pavel Suchánek. "Je cenné například pro sportovce a pro ženy po menstruaci, případně s anemickými potížemi. Vyšší obsah vápníku může být užitečný zase pro ženy v klimakteriu, které ohrožuje řídnutí kostí. Selen a zinek patří mezi minerály důležité v boji proti volným radikálům. Podporují imunitu."

Doktor Sucharda by krůtí maso doporučil především lidem, kteří chtějí předcházet nemocem srdce, mají vysoký cholesterol nebo nechtějí ztloustnout. Tedy kardiakům, pacientům s hypertenzí, diabetikům a lidem s nadbytečnými kily. Ideální je ale také pro malé děti nebo pro pacienty po operaci. Odborníci na výživu s ním zároveň vykrmují sportovce, kosmonauty a všechny, kteří musí podávat velké výkony.

Skvělé ryby

Nejcennějším masem pro naše zdraví je maso ryb. Zejména tučných mořských ryb: lososa, makrely, sledě, tuňáka, sardinek nebo šprotů. Ze sladkovodních pak hlavně maso pstruha nebo vzácnější hlavatky. "Všechna bývají lehce stravitelná a bohatá na kvalitní bílkoviny," říká Pavel Suchánek. "Díky rybímu tuku a zejména omega3 nenasyceným mastným kyselinám bývají navíc užitečnou prevencí proti srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím."

Omega3 nenasycené mastné kyseliny zlepšují hladinu cholesterolu, snižují problematické trygliceridy a vznik krevních sraženin. Zároveň zvyšují pružnost cév a zlepšují proudění krve, včetně jemných vlásečnic. Navíc působí proti zánětům atd. Mají na náš organismus podivuhodně široké spektrum pozitivních účinků. Řadu jich vědci ještě zkoumají.

Že to není jen klamavá reklama, dokládá výmluvně například výzkum finských vědců. Finsko bylo pověstné vysokým procentem infarktů, mrtvic a vůbec kardiovaskulárních potíží. Díky osvětové kampani se tu podařilo zdvojnásobit konzumaci mořských ryb. Počet infarktů a kardiovaskulárních chorob klesl v krátké době o polovinu.

Zdraví pštrosi i králíci

Maso pštrosa patří u nás k těm exotickým a také propagovaným. Má vysoký obsah bílkovin a jen velmi málo tuku. Ale na druhou stranu obsahuje více cholesterolu. "Hodí se tedy pro obézní nebo pro lidi, kteří chtějí zhubnout, ale nemají potíže se zvýšenou hladinou cholesterolu," říká RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odbornice na výživu. Podobné je to i s masem dalšího australského exota, klokana. Obě se u nás dají koupit ve specializovaných prodejnách.

Dostupnější je maso z králíka. I to obsahuje relativně málo tuku, který se navíc soustřeďuje kolem ledvinek a v zimě i v podkoží, hlavně na prsou. Pokud ho z těchto míst odstraníme, získáme maso libovější, než je propagované kuřecí. Zajímavé recepty, jak králíka upravit, nabízí kniha Králičí hody od Jiřího Eisnera a Zdeňka Hrabici.

Nejoblíbenějším lehkým a relativně málo tučným masem je kuřecí. Jeho spotřeba navíc stále stoupá. U něj záleží na úpravě, protože kuře má tuk pod kůží. Pokud si tedy udusíte prsíčka, budou dietní. Pokud si dopřejete celé kuře nebo půlku opečenou na grilu, tedy i s kůží, bude maso tučnější.

Mezi libová a dietní masa můžeme počítat také zvěřinu. Často se ale stává, že je kuchař udělá s tučnou omáčkou. Navíc u zvířat, která neprocházejí veterinární kontrolou, visí otázka nad obsahem těžkých kovů a dalších zdraví škodlivých látek v jejich mase.

Reklama

Související články

Ryby patří na stůl po celý rok

Chcete zvýšit šanci, že vás neskolí infarkt? Jezte ryby, a to nejen o vánočních svátcích, ale v průběhu celého roku. Rybí maso bývá obvykle lehké, obsahuje...

Konzumace masa značně zatěžuje organismus

Často se stává, že s přibývajícím věkem ztrácíme chuť na maso a postupně začneme jíst spíše vegetariánsky. Nemáme k tomu žádný konkrétní důvod, jenom...

Výběr článků

Načítám