Hlavní obsah

Krevní test detekuje až 50 druhů rakoviny ještě předtím, než se objeví první příznaky

Novinky, das

Americkým vědcům se zřejmě podařilo objevit svatý grál pro výzkum rakoviny, kdy na základě jednoduchého krevního testu dokážou detekovat až 50 druhů rakoviny ještě předtím, než nemocní začnou mít prvotní příznaky.

Foto: Profimedia.cz

Krevní test

Článek

Některé zhoubné nádory do krevního řečiště vyplavují svou DNA, a to již v období, kdy se jedinec cítí ještě zdráv a neobjevují se u něj žádné příznaky onemocnění.

Neděje se tak u všech nádorů, nicméně minimálně u 50 druhů ano. Američtí vědci nyní přišli s testem, který dokáže tuto DNA v krvi detekovat a na základě speciálního vzorce odhadnout i proměny této DNA, které ukazují na onemocnění rakovinou.

Test byl přitom nejúspěšnější u 12 typů rakoviny. Například u nádorů plic, vaječníků, žaludku či lymfomů, ale i tolik obávané rakoviny slinivky břišní, kde je úspěšnost přežití pouze 5%, a to právě kvůli pozdní diagnostice onemocnění, přičemž krevní test odhalil problém včas až u 63 % případů.

Nové přístroje zkrátí léčbu rakoviny

Zdraví

Další výhodou testu je, že v okamžiku, když už má nemocný zdravotní problémy, dokáže poměrně přesně určit (až s 96% úspěšností), o jaké konkrétní nádorové onemocnění se jedná.

Za onkologickým onemocněním stojí z více jak třetiny špatný životní styl

Zdraví

Vědci budou dál ve výzkumu testu pokračovat, jelikož chtějí ještě zlepšit jeho přesnost při odhalování časných stadií rakoviny. Výzkum testu je financován a vyvíjen americkou společností Grail, první závěry výzkumu byly publikované v odborném časopise Annals of Oncology.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám