Hlavní obsah

Kozí mlezivo jako elixír zdraví a krásy

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kozí mléko je považováno za jedno z nejzdravějších mlék vůbec. Příznivě působí především na imunitní systém, trávicí trakt, ale také na naši pokožku. Za doslova elixír dlouhověkosti a krásy je pak považováno kozí mlezivo neboli kolostrum - prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno ještě asi tři dny po něm.

Foto: Profimedia.cz

Kozí mléko je považováno za jedno z nejzdravějších mlék vůbec.

Článek

Odborníci ho považují za imunitní bombu, která dokáže doslova nastartovat nebo přeprogramovat imunitní systém jedince. Především 24 hodin po porodu totiž obsahuje v koncentrované formě rozmanité biologicky aktivní látky jako imunoglobuliny, laktoferin, cytokiny, vitamíny, biominerály, růstové faktory, speciální antivirové a antibakteriální látky, interferon atd.

Všechny tyto látky utvářejí pasivní imunitu mláděte, která jej chrání před vnějšími vlivy prostředí, a tedy vším, co by je mohlo ohrozit na životě. Pokud mládě od matky po porodu kolostrum nedostane, je velmi pravděpodobné, že dlouho nepřežije anebo bude v průběhu života často nemocné a celkově oslabené.

Kozí kolostrum velmi příznivě působí i na lidský organismus. Imunoglobuliny v něm obsažené jsou v podstatě protilátky nejrůznějších patogenů, se kterými se koza v životě setkala. Mohou tedy příznivě působit jak proti běžným infekcím, tak nejrůznějším alergiím či nádorovým buňkám.

Růstové faktory hrají důležitou roli v regeneraci tkání – díky nim se tedy lépe hojí rány, ale i obnovují síly a energie. Peptidy bohaté na prolin zase regulují imunitní systém tak, že může snížit přehnanou imunitní reakci organismu a výrazně snížit projevy autoimunitních onemocnění.

Neméně důležitou roli v mlezivu sehrávají i obsažené vitamíny C, B, D, kyselina listová či minerály jako selen, zinek či fosfor, které chrání organismus před volnými radikály.

Boj se stárnutím pokožky

Kozí mlezivo také výrazně ovlivňuje imunitní systém v kůži, což nejvíce ocení zralé ženy s citlivou pletí. Růstové faktory prokazatelně urychlují obnovu kožních buněk, a tím i vzhled pokožky. Pokožce navíc dělají velmi dobře i ceramidy, lipozomy, koenzym Q 10 a AHA kyseliny apod., které minimalizují vznik vrásek a další projevy stárnutí pokožky.

Foto: Archív firem

Kosmetika

Reklama

Výběr článků

Načítám