Hlavní obsah

Kouzlo dotyku

Masáže mají blahodárný vliv nejen na naše zdraví, ale i na psychickou pohodu. Jejich kladné účinky na organismus oceňoval už "otec" medicíny Hippokrates. Je prokázáno, že odbourávají nežádoucí problémy, jako jsou bolesti hlavy, nespavost, vysoký krevní tlak nebo depresivní stavy. Tajemství masáže spočívá v kombinaci tlaku, plynulosti a rytmu.

Článek

Existuje mnoho druhů, stačí si vybrat podle potřeb vašeho organismu.

Lymfatická masáž

Pomáhá především zlepšovat vzhled pokožky. Její účinnost spočívá v odtoku lymfatické tekutiny, která z organismu vyplavuje řadu odpadních látek. Zablokování těchto zplodin v těle se ihned na pokožce projeví, například oteklými víčky nebo celulitidou na stehnech a bocích. Lymfatická masáž pomáhá při otocích, minimalizuje zjizvení a urychluje proces uzdravení.

Shiatsu

Masáž vychází ze starobylého asijského učení, které hlásá, že energetické proudy v těle protékají určitými drahami - meridiány. Pokud energie nemůže putovat, dochází ke zdravotním potížím. Ty lze odstranit dotykem určitých bodů - tsubos v okolí meridiánů.  Masáž shiatsu tedy vychází z poklepávání, tření, vyhlazování a tlaku. Doteky doplněné orientální hudbou a aromatickými vůněmi mají přivést organismus zpět do rovnováhy a provádí se zpravidla na podlaze přes oděv.

Reiky

Její původ sahá do Japonska - rei vyjadřuje duši a ki životní energii řídící naše tělo. Člověk si s vesmírem vyměňuje energii čakrami. Principem masáže reiki je nabíjet tělo pozitivní silou. Začíná uhlazováním aury, což je energie obklopující člověka. Pak následuje jemné přikládání rukou na některá místa na těle. Občas se pro posílení účinku používají krystaly polodrahokamů.

Čínská masáž

Tradiční východní medicína je založena na víře, že životní energie proudí v lidském těle kanálky, tzv. meridiány. Masáž se provádí přes oděv. Masér chápe člověka jako celek, klade důraz nejen na léčení zdravotních problémů, ale v součinnosti s klientem se snaží zjistit a odstranit jejich příčinu. U lehčích problémů dochází k okamžitému příznivému efektu, u vážnějších zdravotních problémů se výsledky léčby dostavují postupně (tak jako problém většinou postupně a dlouhodobě vznikal), pak je však zajištěn dlouhodobý efekt léčby.

Indická masáž

Vychází z ajurvédy, jejíž účinky jsou známy více než pět tisíc let. Při narození jsme dostali do vínku spokojenost a vnitřní rovnováhu, o niž během života přicházíme. Hlavním smyslem masáže je uvést životní síly opět v harmonii. Ajurvéda léčí tělo, mysl i duši, soustředí se na příčiny onemocnění a pomáhá předcházet jejich vzniku.

Thajská masáž

Je založena na konceptu toku energií v těle a je spojena s myšlenkami budhismu. Jejím cílem je uvést tělesnou energii do harmonického stavu. Technika thajské masáže spočívá v protlačování bodů a prohýbání, tedy nikoliv hnětení. Právě tlak, a to tlak na energetická centra - čakry, je léčivý. Masér postupně protlačuje celé pacientovo tělo svými palci, patou, koleny, předloktím nebo dlaní.

Turecká masáž

Tureckým lázním se říkalo hammams. Měly zlepšit zdraví, uvolnit tělo a ověžit mysl. Tělo se nejprve polívá horkou vodou, mýdlem se napění tělo a krouživými pohyby se masíruje. Masáž zvyšuje svůj účinek tím, že ruce snadno kloužou, čímž se dosáhne větší energie a hloubky.

Marocká masáž

Nezabere moc času, stačí patnáct minut rychlého tření. Masáž prospívá hlavně hyperaktivním lidem žijícím ve spěchu.

Medová masáž

Vymyslel jí ruský vědec Oleg Lohnes. Na záda se nanese teplý med, který se roztírá zvláštními tahy podobnými pumpování či vysávání. Medová masáž organismus bohatě vyživuje. Pozitivně ovlivňuje krevní oběh, působí proti revmatickým potížím, artróze, kloubním a plísňovým onemocněním, depresím a menstruačním bolestem.

Reflexní masáž

Vychází z poznatků tradiční čínské medicíny, že se na ploskách a nártech nohou nacházejí místa, která jsou propojena s jednotlivými orgány. Pokud je dotek bolestivý, terapeut snadno pozná, co nás trápí. Pravidelná masáž je dobrou prevencí před chorobami.

Lávové kameny

Při masáži se používá 53 vulkanických kamenů,  které symbolizují počet týdnů v roce. Kameny jsou rozehřáté na 50 - 60 °C. Přikládají se přímo na tělo, aby se dostatečně prohřálo, a zároveň se s nimi krouživými a jemnými pohyby provádí masáž. Při kompletní kůře ležíte střídavě na zádech i na břiše, kameny se podle velikosti kladou na různé body na těle i pod záda. Pokud byste měli citlivější pokožku, nedávají se některé z oblázků při ošetření přímo na tělo, ale zabalí se do lehkého plátýnka.

Zdroj: Krása podle Vlasty Libotovské: Šťastná ve své kůži, Nakladatelství Smart Press

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Je čas o sebe více pečovat

Život se po svátcích dostává opět do normálních kolejí, proto je nejvyšší čas pamatovat ve svém každodenním programu na kondici. A to dřív, než se dostaví...

Při svalových křečích masáže škodí

Pronikavé bolesti, jež obvykle doprovázejí náhlou křeč některého ze svalů, se každý postižený jedinec snaží co nejrychleji zbavit. A je mu v podstatě jedno,...

Čokoládová masáž prospěje tělu i duši

Ačkoliv mlsání čokolády tělu neprospěje, neboť se většinou neblaze projeví na váze, masky a masáže s oblíbenou pochutinou blahodárně zapůsobí na krásu...

Výběr článků

Načítám