Hlavní obsah

Kouření je nemoc. Poradíme vám, jak se jí zbavit

Právo, Petr Veselý

Na začátku roku chce přestat s kouřením zhruba třetina kuřáků. Z těch, kteří se rozhodnou, že to zvládnou sami, se to podaří jen třem až pěti procentům. Pokud zajdou do specializovaného centra nebo k odborníkovi, stoupnou jejich šance na 35 až 40 procent. Vyvarují se zbytečných chyb, mohou využít pomoc léků, ale také psychologickou a emoční podporu.

Foto: Profimedia.cz

Pro skoncování s kouřením nestačí silná vůle.

Článek

Řada z těch, kterým se nepodaří přestat s kouřením, přejde na elektronické cigarety nebo na zařízení, která kuřákům umožňují tabák jen zahřívat a inhalovat. Považují je za zdravější než cigarety. Ale i tyto novinky mají svá úskalí. Co tedy musíme vědět, aby byl náš boj s kouřením úspěšný?

Dopaminová bomba

Spousta lidí se domnívá, že k tomu, aby se zbavili cigaret, stačí pevná vůle. Nestačí. Kouření není zlozvyk, je to nemoc, respektive závislost, a to velmi silná.

Pár vteřin poté, co kuřák vdechne kouř z cigarety do úst, začne v mozku stoupat například hladina dopaminu, jednoho z přenašečů mozkových vzruchů. Tak rychle v něm nedokáže účinkovat ani heroin. Dopamin má v organismu řadu funkcí. Některé souvisejí s touhou a potěšením, jiné s konzumací jídla, sexem a s dalšími aktivitami.

Navíc počet receptorů, na které nikotin působí, se během krátké doby snadno znásobí. To je další důvod, proč cigarety vytvářejí u kuřáka nenápadné, ale velmi silné pouto závislosti, které je srovnatelné třeba se závislostí na kokainu. Byla by tedy chyba cigarety podceňovat. I proto je dobré zajít do specializovaného centra nebo k odborníkovi, který může kuřákovi kvalifikovaně poradit a účinně pomoci.

Cigarety a jejich negativní vliv na ženské tělo

Zdraví

Zahodit cigarety obvykle nestačí

Centra i odborníci nabízejí komplexní léčbu. Ta může lidem odvykání kouření dost usnadnit.

„Její součástí jsou i nikotinové náplasti, žvýkačky, ústní sprej nebo pastilky, které mírní abstinenční příznaky,“ vysvětluje profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN v Praze.

„Nebo léky, které sice nikotin neobsahují, ale tlumí chuť na cigaretu jinak.“

Kuřák však musí změnit řadu věcí. Třeba rituály, ve kterých si zapaloval cigaretu. Typické je cigárko ke kávě. Řešením může být to, že místo kávy začne pít čaj, jehož příprava představuje jiný rituál.

Pomoci může i to, že víc pije, nejlépe vodu, častěji jí (klidně každé 2 hodiny), ale nízkokalorická jídla a v malých dávkách, dbá na dostatek spánku, začne se víc věnovat nějakému cvičení nebo aktivnímu pohybu atd. Centra i odborníci mu kvalifikovaně poradí. Užitečnou pomocí může být i skupinová terapie. Ta vyhovuje především ženám.

„Ženy bývají více závislé psychosociálně, tedy potřebují kouřit zejména v určitých situacích či společnosti. Potřebují i podrobněji probírat jednotlivá nekuřácká řešení svých typicky kuřáckých situací,“ upozorňuje Králíková.

Je mnoho žen, které začaly kouřit až v kuřáckém kolektivu, například s kolegy v práci, nebo s kamarádkami. Ale je také hodně žen, které se právě se svojí kamarádkou nebo spolupracovnicí rozhodly s kouřením přestat.

Podpora okolí je velmi důležitá. Proto vznikl také projekt „Nekuřácká firma“, který nabízí program odvykání kouření pro zaměstnance přímo ve firmách, kam docházejí vyškolení lékaři a pomáhají kuřákům projít celým procesem odvykání. Na projekt přispívají i zdravotní pojišťovny.

Také je dobré vědět, že jen menší část kuřáků přestane kouřit hned na první pokus. Většina jich potřebuje pokusů víc.

Pět důležitých kroků, když chcete přestat kouřit

Zdraví

E-cigarety mohou pomoci, ale také závislost prohloubit

V poslední době se hodně píše o elektronických cigaretách. Jde o zařízení, do nichž se vkládá náplň s roztokem, který obsahuje nikotin, případně příchuť, kterou si kuřák zvolí (existují ale i náplně bez nikotinu).

Z tohoto roztoku vzniká v elektronické cigaretě pára, respektive aerosol, který kuřák vdechuje, tedy vapuje.

„Ve srovnání s cigaretovým kouřem obsahuje aerosol výrazně méně škodlivých látek, protože v e-cigaretách nedochází k hoření a spalování tabáku,“ říká profesorka Králíková. „Proto je považujeme za méně škodlivé pro zdraví než klasické cigarety.“

Vaping neboli kouření e-cigaret dočasně ovlivňuje funkci krevních cév u zdravých lidí

Zdraví

E-cigarety mohou některým kuřákům pomoci i v tom, aby přestali kouřit. Musí jít ale o výrobky registrovaných značek, ze kterých se nikotin vstřebává rychle a v potřebném množství, aby zmírnily jejich abstinenční příznaky. Jinak nejsou dost účinné. Dávky nikotinu lze postupně snižovat a nakonec přejít na roztok bez nikotinu. Tento postup používají k odvykání kouření třeba v Anglii nebo na Novém Zélandu.

Jejich hlavní problém spočívá v tom, že pro uživatele je daleko složitější odhadnout, kolik nikotinu nainhaloval do organismu. Může to být i víc než u klasických cigaret. To u něj prohloubí závislost na nikotinu, a pak pro něj bude zas o něco těžší se jí zbavit.

E-cigarety u nás zatím užívá zhruba 5 % kuřáků. Jejich popularita mezi mladými lidmi však rychle roste, zejména v průmyslově vyspělých zemích.

Škody napáchané kouřením nejsou navždy, tvrdí Britové. Pokud se přestane

Věda a školy

Smrtící forma vitaminu E

E-cigarety určitě nejsou neškodné. Roztok s nikotinem obsahuje také škodlivé látky, i když ve velmi malém množství. Je v něm také propylenglykol. Ten se běžně používá v potravinách, kosmetice, medicíně nebo při výrobě umělé mlhy na koncertech. Nikdo však nedokáže s jistotou říct, jaké účinky může mít na lidský organismus jeho dlouhodobé inhalování.

V Americe se odehrál velký skandál. E-cigarety při něm zaměnili s výrobky, které také umožňují vapování.

Hospitalizovali tam s vážnými plicními problémy přes 2500 vapérů, převážně mladých, jinak zdravých lidí. Na tyto plicní potíže zemřelo přes 50 z nich, plíce řady dalších zůstaly vážně poškozené.

Odborníci z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí došli k závěru, že pravděpodobnou příčinou těchto potíží byla syntetická forma vitaminu E. Využívá se k zahuštění olejnatých směsí, z nichž se vapují výtažky marihuany: CBD nebo THC.

Na trhu je nebezpečná náplň do elektronických cigaret. Neví se, kdo ji vyrábí a šíří

Ekonomika

„Zvlášť nebezpečné se ukázaly výrobky neoficiálního původu, které nabízeli garážoví výrobci, internetoví překupníci a někdy i známí postižených lidí,“ říká profesorka Králíková.

„Ti nevěděli, co vlastně kouří. Tyto případy ukázaly, že je potřeba odlišit e-cigarety od jiných typů vapování, tedy vdechování zahřívaných ilegálních směsí, které mohou být nebezpečné.“

Jak je to se zahřívaným tabákem?

Jiný způsob, který se snaží nahradit kouření, je nahřívání výrobků na bázi tabáku na 300 až 350 °C a inhalování výparů, které se z něj uvolňují. Tento proces připomíná tlení a dochází k němu v zařízení, které se svým tvarem podobá doutníku.

I v tomto případě se uvolňuje méně škodlivých látek než při kouření klasických cigaret, ale na druhou stranu o něco více než v případě e-cigaret. Mezi těmito látkami nechybí samozřejmě ani nikotin.

„Máme řadu pacientů, kteří přešli z cigaret na toto zařízení,“ říká profesorka Králíková. „Cítí se ale na něm subjektivně víc závislí než na cigaretách.“

Ani nahřívání tabáku vám tedy nepomůže, když se snažíte zbavit závislosti na nikotinu a skončit s kouřením.

Co obsahuje kouř z cigaret

Při kouření vzniká asi 7000 látek, zhruba 60 z nich způsobuje rakovinu a stovky dalších jsou škodlivé našemu zdraví. Uvádíme negativní účinky těch nejrizikovějších:

  • Benzen, benzo-a-pyren nebo nitrosaminy jsou karcinogenní látky.
  • Oxid uhelnatý vyvolává nedostatek kyslíku v tkáních, snižuje plodnost.
  • Oxid dusičitý dráždí sliznice.
  • Těžké kovy jako nikl a kadmium, případně jejich sloučeniny, jsou rakovinotvorné.
  • Karcinogenní formaldehyd přispívá také k podráždění sliznic, ke vzniku astmatu, případně k zánětu průdušek nebo i plic.
  • Dehet zvyšuje riziko rakoviny plic.
  • Toluen poškozuje mozek, játra a celý dýchací systém.
  • Amoniak je jedovatý plyn, dráždí dýchací cesty. A tak bychom mohli pokračovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Proč je tak těžké přestat kouřit

Odložit cigaretu je závazek, který vyžaduje vůli, úsilí a často i utrpení a to nedokáže každý. Vědci nyní vysvětlují, proč tomu tak je.

Kouření velmi významně snižuje dobu spánku

Nikotin je silným stimulantem, a i když je konzumován v podobě náhražky, velmi významně zhoršuje délku i kvalitu spánku. Potvrdil to i nejnovější výzkum...

Výběr článků

Načítám