Hlavní obsah

Konzumace hořké čokolády může pomoci snížit krevní tlak

Vědci zjistili, že flavanoly, což jsou antioxidanty nacházející se v kakau, mohou pomoci snížit krevní tlak a tím přispět ke zdraví srdce.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní čokoláda má na naše zdraví pozitivní účinky.

Článek

Studie provedená na University of Surrey zjistila, že lidé, kteří užívali doplňky stravy, jež obsahovaly výtažky z kakaových bobů, měli během tří hodin nižší krevní tlak a elastičtější krevní cévy než ti, kterým bylo podáváno placebo. Tyto hodnoty jim navíc vydržely i 8 hodin od požití kapsle.

Pilulky obsahovaly tolik flavanolů jako zhruba půl kilogramu hořké čokolády. „Pozitivní vliv kakaových flavanolů na náš kardiovaskulární systém je nepopiratelný,“ říká vedoucí výzkumu profesor Christian Heiss pro Daily Mail.

Cukrovka či vysoký tlak posilují riziko vzniku demence

Evropa

Výsledky navíc ukázaly, že kakaové flavanoly snižovaly krevní tlak pouze v případě, že byl vysoký.

„To by mohlo být řešení pro lékaře, kteří se bojí předepisovat svým pacientům léky na snížení krevního tlaku, protože se bojí, že v některých dnech by byl jejich krevní tlak až příliš nízký,“ říká Heiss.

Výsledky studie sice byly stanoveny na základě užívání velkého množství flavanolů v tabletách, nicméně čokoláda s vysokým procentem kakaa nabízí rovněž nezanedbatelné množství této účinné látky, dodává Heiss.

Mezi další potraviny, které přispívají ke zdraví srdce, patří listová zelenina, cibule, jablka, bobule, třešně, sójové boby a červené víno.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám