Hlavní obsah

Kombinace grepfruitů a antikoncepčních prášků může vést k trombóze

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Požívat příliš velké množství grepfruitů může být nebezpečné. Riziko se týká hlavně žen, které berou antikoncepční prášky a zároveň jsou grepy součástí jejich pravidelné diety. Na příkladu nezvyklého případu z Washingtonu to v lékařském žurnále Lancet uvedli američtí vědci.

Článek

Dvaačtyřicetiletá žena se dostavila do washingtonské nemocnice kvůli dýchavičnosti, závratím a problémům s chůzí. Ultrazvuk odhalil trombózu levé nohy, v níž žena cítila bolest. Noha později zmodrala a podle lékařů vážně hrozila amputace končetiny. Nakonec se ale sraženiny podařilo rozředit.

Překvapivé byly ovšem příčiny vzniku sraženin. Žena nejenže měla predispozice ke sraženinám jako zúžené cévní a tepní stěny a brala antikoncepční prášky, které riziko zvyšují, ale navíc kvůli své mírné nadváze tři dny před hospitalizací zahájila dietu, která předpokládala konzumaci 225 gramů grepfruitů každé ráno. Předtím je jedla velmi zřídka.

Výsledek působení faktorů je pozoruhodný. Šťáva z citrusů zablokovala enzym, který štěpí ethinylestradiol, estrogen v antikoncepci, jenž zvyšuje riziko krevních sraženin. Pravidelná konzumace grepů vedla ke kumulaci efektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám