Hlavní obsah

Klíšťata ohrožují člověka i jeho nejvěrnějšího přítele psa

Klíšťata patří mezi nejnebezpečnější vnější parazity v jarních až podzimních měsících roku. Tito paraziti mají vliv na zdraví jak člověka tak i zvířete, protože přenášejí nejrůznější onemocnění, a proto si zaslouží zvýšenou pozornost i ze strany majitelů zvířat a veterinářů.

Článek

Klíště je celosvětově se vyskytující parazit. Psi v Evropě mohou být napadeni 11 různými druhy klíšťat, jejichž biologie, ekologie, výskyt a role jako přenašeče onemocnění se výrazně liší. Všechny druhy klíšťat v Evropě parazitující u psů patří mezi trojhostitelská klíšťata, to znamená že různá vývojová stádia tohoto parazita (larva, nymfa a dospělec) sají krev u různých živočichů, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu onemocnění z rezervoárového savce (hlodavec) na psa nebo člověka.

Pes a člověk bývá nejčastěji napadán dospělci klíšťat. Mezi nejčastěji identifikované druhy klíšťat u psů patří zástupci rodu Ixodes, Ripicephalus a Dermacentor. Onemocnění přenášená klíšťaty jsou způsobena bakteriemi, prvoky, viry a v jednom případě toxinem. Nejdůležitější choroby jsou tyto:

Lymská borelióza

Lymská borelióza je nejčastější a nejvýznamnější onemocnění přenášené klíšťaty v našich podmínkách. Klíšťaty rodu Ixodes je přenášena jak na člověka tak i na psy. Původcem onemocnění je bakterie Borelia burgdorferi, kterou je infikováno 10-20% klíšťat v Evropě. Psi jsou často napadeni velkým množstvím klíšťat, proto riziko infekce boreliemi je poměrně velké.

Borelie ovlivňují imunitní systém tak, že vznikají chronické záněty v různých orgánech, které vedou k jejich trvalému poškození. Příznaky této nemoci jsou nespecifické: zhoršení celkového zdravotního stavu, vysoké horečky, záněty kloubů (otoky, kulhání, odmítání pohybu), zvětšení mízních uzlin, zhoršení funkce ledvin nebo neurologické příznaky v pozdních stádiích nemoci.

Ehrlichióza

Psí ehrlichióza je způsobena bakterií Ehrlichia canis, která napadá buňky imunitního systému. Příznaky tohoto onemocnění jsou taktéž nespecifické což zapříčiňuje pozdní diagnózu: záchvaty horečky, zvětšení mízních uzlin a sleziny, dýchací potíže, krvácení, anémie a časté bakteriální infekce. Podobně jako u Boreliózy je průběh tohoto onemocnění chronický se zhoršující se tendencí. Terapie je možná ale většinou pro zpoždění neefektivní. Nemocní psi hubnou a trpí častými infekcemi kůže a dýchacího aparátu, které přinutí majitele k eutanázii zvířete.

Klíštěcí paralýza

Kromě nebezpečných patogenů přenášených klíšťaty je popsána intoxikace, která je způsobena klíštěcím toxinem. Samičky klíšťat rodu Dermacentor a Ixodes produkují neurotoxin, který při masivním napadení samičkami klíšťat způsobuje ochrnutí pánevních končetin, které postupuje směrem k hlavě. Smrt je následkem ochrnutí dýchacích svalů. Terapií je okamžité odstranění klíšťat a podpora životních funkcí.

K nakažení dochází v průběhu sání klíštěte, ale až po určité době po přisátí (asi 2 hodiny), proto je důležité včasné odstranění nalezených klíšťat.

Všechny tyto nemoci jsou velmi nebezpečné pro psy i člověka. Jejich nebezpečnost je dána trvalým poškozením orgánů a imunitního stavu postižených jedinců, obtížnou a ve většině případů pozdě stanovenou diagnózou a ne vždy efektivní terapií těchto chorob.

Účinná prevence

Na našem trhu existuje široká nabídka antiparazitik. Z aplikačních forem se nejvíce osvědčily antiparazitární obojky s práškovou technologií a preparáty spot-on. Většina těchto preparátů zabijí klíšťata kontaktem s ošetřenou srstí nebo až po přisátí, tento způsob působení není vždy dostatečný pro prevenci přenosu výše uvedených chorob.

Důležitou charakteristikou antiparazitik z preventivního hlediska je repelentní účinek preparátu, který většinu klíšťat odpudí ještě před napadením nebo při kontaktu s ošetřenou srstí. U psů milujících vodu je ještě důležité zdůraznit, aby se účinnost těchto preparátů nesnižovala stykem s vodou.

Mezi chovateli jsou zejména oblíbené obojky. V nedávné době byl vyvinut  spot-on preparát s kombinací látek imidacloprid a permetrin, který jako jediný ve studiích prokázal dostatečnou repelenci, schopnou zabránit přenosu Lymské boreliózy po aplikaci Borelia pozitivních klíšťat na testované psy.

Reklama

Související témata:

Související články

Proti klíšťovce se nechte očkovat

Řidiče kamiónu z Benešova připravilo infikované klíště o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Poznamenala mu ji obrna, kterou způsobila klíšťovka.

Výběr článků

Načítám