Hlavní obsah

Klíč k lepšímu spánku? Drahá polovička

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S problémy se spánkem se setkal alespoň jednou za život každý z nás. Důvodem může být přepracování, rušivé prostředí, ale také zdravotní komplikace. Pokud jste již vyzkoušeli všechno a stejně není váš spánek to pravé, vědci pro vás mají zajímavé řešení.

Foto: Profimedia.cz

Díky mazlení se můžete vyspat do růžova.

Článek

Výsledky studie publikované koncem června ukázaly, že páry, které spolu spí na stejné posteli, mají kvalitnější spánkovou fázi REM, která je charakterizovaná rychlými pohyby očí. Fáze REM tvoří nejdůležitější část spánku. Dochází při ní totiž k ukotvování vzpomínek, k regulaci emocí a řešení problému.

Při zkoumání vědci pozorovali heterosexuální páry, které požádali, aby spaly čtyři noci odděleně a čtyři noci společně. Výsledky ukázaly, že když páry spaly přitulení na jedné posteli, oba partneři spali lépe a měli synchronizované spánkové vzorce, což vědci považují za známku spokojeného a hlubokého vztahu.

CBD olej posiluje imunitu a pomáhá s úzkostmi a nespavostí

Zdraví

K měření byla využita speciální analýza. „Využili jsme duální simultánní polysomnografii. Jedná se o velmi přesnou, podrobnou a komplexní metodu pro zachycení spánku na mnoha úrovních - od mozkových vln k pohybům, přes dýchání, svalové napětí, pohyby, po srdeční činnost,” říká doktor Henning Johannes Drews pro CNN.

Během noci se střídají dva typy spánku podle mozkové aktivity, a sice spánek bez rychlých očních pohybů (NREM), a s rychlými pohyby očí (REM). U dospělého člověka představuje REM fáze asi 90-120 minut, tedy asi 20-25 % doby spánku. REM fáze je ta, při které se nám zdají sny. U lidí se objevuje průměrně třikrát za noc.

Reklama

Související témata:

Související články

Rady, jak přemoci úzkost a lépe se vyspat

Jste unavení a i když ležíte v posteli a snažíte se usnout, váš mozek vám to pod tíhou negativních myšlenek nedovolí? Pak zkuste několik rad od odborníků na...

Výběr článků

Načítám