Hlavní obsah

Když nám tělo dává najevo, že není v pořádku

Novinky, bok

Péče o vlastní tělo, jak z fyzického, tak zdravotního hlediska, by měla být součástí života každého člověka. Když tomu tak není, dává nám určitými signály najevo, že je něco v nepořádku.

Foto: Profimedia.cz

Důvodem svědění pokožky a nepříjemné vyrážky na nohou nebo mezi prsty může být plísňová infekce.

Článek

Různých prvotních náznaků, že tělu něco chybí, nebo naopak přebývá, je celá řada. Od vypadávání vlasů přes popraskané rty, svědění pokožky až například po tmavé kruhy pod očima.

Většina příznaků nám připadá v počátku jako poměrně neškodná záležitost, mnohé z nich ale mohou být významným varovným signálem nějaké nemoci nebo jiných zdravotních komplikací v budoucnu, uvedla praktická lékařka Deyo Famuboniová z Londýna pro server Dailymail.

Zároveň popsala některé z nejčastějších projevů s vysvětlením, co mohou značit.

Přibírání objemu v pase 

Šli jste si koupit do obchodu nové kalhoty a zjistili jste, že máte v pase zase o nějaký ten centimetr navíc?

Pokud je u žen obvod pasu větší než 80 centimetrů a u mužů 94 centimetrů, hrozí u nich tzv. metabolický syndrom. Jedná se o několik rizikových faktorů (např. nadváha, nedostatek pohybu, špatná strava a další), které ve výsledku mohou být důvodem dalších zdravotních komplikací, např. diabetu.

Mnohonásobně pak riziko vzniku zmíněného stavu narůstá, pokud má žena přes 88 centimetrů a muž přes 102 centimetrů v pase. S rizikem diabetu a obezitou pak souvisí i další problémy jako únava, špatné soustředění, nadměrná konzumace tekutin, což ve výsledku může výrazně ovlivnit i samotnou délku života.

Prevencí proti zmíněným potížím je zdravá strava a dostatek pohybu, které pomohou při udržení zdravé hmotnosti. Při jakýchkoli potížích či podezření na výskyt diabetu je nejlepší co nejdříve vyhledat odborného lékaře a nechat si udělat testy.

Žluté skvrny kolem očí nebo na loktech 

Nevzhledné skvrny na kůži mohou být důsledkem tzv. xantelasmy. Jde o stav, kdy se pod kůží utvářejí ohraničené tukové usazeniny. Důvodem, proč vznikají, pak může být například zvýšená hladina cholesterolu. Jednoduchý krevní test pomůže odhalit, zda tomu tak je. Léčbou je pak úprava jídelníčku a dostatek pohybu.

Tmavé kruhy kolem očí 

Prvotním důvodem vzniku tmavých kruhů pod očima může být nedostatek spánku a nadměrná únava. Může stejně tak jít ale o projev nějaké alergie či nadměrného dráždění pokožky kolem očí, například při syndromu suchého oka.

Svědění nohou 

Svědění nohou a prstů na nohou nepatří zrovna mezi příjemné záležitosti, zvlášť když přetrvává delší dobu. Pokud často cvičíte a trávíte delší dobu v propoceném oblečení, nebo chodíte pravidelně plavat, může stát za svěděním pokožky pravděpodobně plísňová infekce. Pokud se spolu se svěděním na prstech nebo mezi nimi objeví vyrážka, jde o plíseň zcela určitě.

Nejlepší prevencí je pravidelná hygiena a také dostatečné větrání nohou, při léčbě pak pomohou krémy nebo protiplísňové koupele speciálně určené pro nohy.

Popraskané koutky úst 

Důvodem popraskaných a bolavých koutků úst může být podle některých lékařů nedostatečný příjem potravin bohatých na vitamín B a železo. Doporučuje se proto při podobných potížích zvýšit příjem listové zeleniny, libového masa a vajec.

Popraskané koutky jsou náchylnější na vniknutí mikrobů do těla. Proto je vhodné používat hydratační prostředky, které podporují hojení.

Svědivá vyrážka 

Nepříjemná svědivá vyrážka různě po těle může být následkem více problémů, například alergie na některou složku v novém krému nebo aviváži. Může se ale také jednat o projevy celiakie, kdy tělo reaguje na přítomnost lepku v potravinách.

Celiakie má vliv na sliznici střev, takže je pro tělo obtížné správně absorbovat živiny z přijímaného jídla. Kůže je pak dalším místem, které je špatným fungováním střev ovlivněné.

V dlouhodobém horizontu a podle stavu závažnosti může nesnášenlivost lepku vést až k chronickému poškození střev. Celiakie se dá poznat pomocí jednoduchého testu, při potvrzení nemoci je doporučována bezlepková dieta.

Řídnutí vlasů 

Nadměrné padání a řídnutí vlasů může být projevem nedostatku železa v těle. Tento stav může nastat častěji u žen, které kvůli dietám či hubnutí konzumují menší množství potravin bohatých právě na železo. Na vypadávání vlasů může mít vliv také nesprávné fungování štítné žlázy.

Lámavé nehty 

K častějšímu lámání nehtů může docházet ve chvílích, kdy nehty vystavujeme častěji vlhku a mokru, nebo také při opakovaném používání laku. Někdy ale může být příčinou i plísňová infekce, lupénka, problémy se štítnou žlázou, případně artritida.

Přidají-li se k lámavosti nehtů ještě další potíže jako vyrážka, únava či bolest kloubů, je vhodné se poradit s lékařem, aby zjistil příčinu.

Zácpa 

Zácpa bývá mnohdy výsledkem nedostatku vlákniny a vody ve stravě. Doporučenou denní dávku vlákniny řada lidí pomocí stravy tělu bohužel nedodá, přičemž právě vláknina je důležitá pro správné fungování střev.

Reklama

Související témata:

Související články

Co můžeme vyčíst z obličeje

Líbivé články o tom, jak můžete z lidské tváře diagnostikovat choroby, obvykle přehánějí a příliš zjednodušují. Tradiční čínská medicína ovšem tuto metodu...

Výběr článků

Načítám