Hlavní obsah

Když bolí srdce

Novinky, zun

Každého z nás občas bolí u srdce. Někdy z nešťastné lásky, jindy z únavy či vyčerpanosti. Jak však bolí srdce, když jde o život? Jedním z klasických příznaků probíhajícího infarktu myokardu je bolest na hrudi (za hrudní kostí). Této bolesti se lidé nejvíce obávají, a buď při drobném píchnutí panikaří, nebo naopak delší dobu trvající bolest ignorují a čekají, až sama odezní.

Foto: Profimedia.cz

Žádná bolest by se neměla podceňovat.

Článek

Jak tedy poznat, že se skutečně jedná o infarkt? MUDr. Martin Mates z kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce vysvětlil, že se v oblasti za hrudní kostí objevuje bolest, leckdy i svírání a tlak. „Tyto příznaky se obvykle šíří do krku, do mandlí, případně i do levé horní části ruky. Typické je, že bolest vznikne náhle a trvá nepřerušovaně pět, deset i více minut. Pacient se při tom cítí špatně, má strach o život. Může se také potit, být dušný, mívá pocit nedostatku vzduchu.”

„V řadě případů se takto infarkt opravdu ohlásí, je ale třeba myslet na to, že jsou pacienti, u nichž infarktová bolest vypadá úplně jinak. A dokonce se může stát, že infarkt proběhne bez jakýchkoliv příznaků – odhaduje se, že takto nepovšimnuta zůstává každá desátá srdeční příhoda,“ dodal.

Bolesti na hrudi ale vznikají také při onemocnění zvaném angina pectoris. Podle lékaře je tam ale rozdíl, že bolest při angině pectoris je většinou vázaná na námahu, to znamená, že vznikne během námahy nebo bezprostředně po ní a nutí pacienta zastavit. „Po zastavení většinou postupně ustoupí. Naopak při infarktu jsou obtíže typicky přítomné v klidu,“ uvedl Mates.

Naštěstí se nejedná vždy o infarkt

Ne všechny bolesti u srdce ale musí nutně značit, že se jedná o infarkt. Podle kardiologa bývají „velmi časté například bolesti spojené s postižením svalů nebo nervů – nazýváme je muskuloskeletální. Na hrudi se projevují i bolesti související s refluxem, tedy nežádoucím vzlínáním žaludečních šťáv do jícnu, jemuž se lidově říká pálení žáhy. Další možností jsou bolesti způsobené různými záněty, například infekcemi dýchacích cest. Existuje také řada stavů, říkáme jim psychogenní, kdy si pacient sám vsugeruje, že jej něco trápí. Pociťované bolesti na hrudi pak nemají žádnou zjistitelnou organickou příčinu.

Jak se tedy zachovat, když se bolesti na hrudi ozvou? Pokud bychom měli podezření na infarkt, základní rada zní, zůstat v klidu, omezit pohyb a okamžitě volat zdravotnickou záchrannou službu. I když by se nemuselo jednat o infarkt, je přesto lepší nechat se odborně vyšetřit, když bolest na hrudi trvá víc než pět minut a je spojena s celkovou nevolností.

Je lepší mít jistotu. Pokud víme, že srdce je v pořádku, při opakované bolesti nám bude jasné, že nejde o život.

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné rady pro zdravé srdce

Stejně jako se staráme o svůj zevnějšek, měli bychom věnovat důkladnou péči i tomu, co nosíme uvnitř těla. Srdce je náš nejdůležitější orgán a také koriguje...

Na zlomené srdce se může i zemřít

Ztráta milovaného člověka zdvojnásobuje riziko srdečního selhání, nebo cévní mozkové příhody. Riziko infarktu je po prvním měsíci po smrti milované osoby velmi...

Hypertenze je totálně podceňovaná choroba

Jsou to šokující údaje. Vysoký krevní tlak, tedy hypertenze, trápí v ČR necelé dva milióny lidí. Přibližně třetina z nich o své nemocí neví, protože se o ni...

Výběr článků

Načítám