Hlavní obsah

Na zlomené srdce se může i zemřít

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta milovaného člověka zdvojnásobuje riziko srdečního selhání, nebo cévní mozkové příhody. Riziko infarktu je po prvním měsíci po smrti milované osoby velmi vysoké. Pomalu klesá a snižuje se do roka po traumatickém zážitku, ale stres ze ztráty má bezprostřední účinky na psychiku i zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ztráta milovaného člověka je obrovskou psychickou zátěží.

Článek

V roce 2009 zkolabovala v koupelně svého domu dvaatřicetiletá americká herečka a zpěvačka Brittany Murphyová. Po převozu do nemocnice byla prohlášena za mrtvou a údajnou příčinou jejího úmrtí byla pneumonie v kombinaci s chudokrevností a nadměrným užíváním léků. Pouhých pět měsíců po jejím úmrtí zemřel i její manžel Simon Monjack. Zemřel za stejných příčin jako jeho žena. Oba manžele našla v jejich domě matka herečky.

Experti se domnívají, že „syndrom zlomeného srdce” může být doopravdy závažný. Doktor Sunil Shah, který se na studii Univerzity St. George v Londýně podílel, řekl, že kvůli devastaci, kterou člověk při ztrátě prodělává, častokrát přehlíží vlastní zdravotní problémy. Často také zapomíná užívat medikaci, která mu v tomto těžkém období může velmi pomoci.

„Je důležité, aby si přátelé i rodina zasaženého člověka byli vědomi všech možných rizik. Určitě je zapotřebí, aby mu zajistili podporu i léčbu na takové úrovni, co jen bude v jejich silách. Všichni si musí být vědomi toho, že je v tomto období velice zranitelný.”

Ztráta člověka může být i ztrátou smyslu života

Ztráta chuti k jídlu i poruchy spánku mohou mít fatální vliv na imunitu lidského těla. Pokud člověk přijde o milovanou osobu, může mu to zkrátka doslova zlomit srdce. To potvrzuje i psycholožka PhDr. Marta Boučková.

„Odchod milovaného člověka mění dosavadní život těch, které tady zanechal. Ti, co zůstávají, jsou nuceni se vyrovnávat s definitivní ztrátou a v případě, že jde o skutečně milovanou osobu, která byla velmi těsně spojena s jejich životem, tato ztráta nepředstavuje jen ztrátu konkrétního člověka, ale i ztrátu smyslu života. A to zejména u těch lidí, kteří laicky řečeno žijí jeden pro druhého,” říká psycholožka.

Ztráta milovaného člověka je obrovskou psychickou zátěží. Dokonce na škále zátěžových životních událostí, zaujímá první místo. I přestože ztráty milovaných lidí patří k životu, stále zůstávají náročnou životní zkouškou, spočívající v hledání a snad i znovu nacházení smyslu svého života.

„Díváme-li se na odchod blízkého člověka jako na jednu z nejtěžších životních zkoušek pro ty, kteří zůstávají, pak musím říct, že věřím, že na zlomené srdce se umřít skutečně dá. Zvláště tehdy, pokud smysl života vidí člověk ve šťastně prožitém životě po boku toho druhého,” dodává Boučková.

U vdovců je riziko úmrtí vyšší

Studie, která byla založena na poznatcích britských praktických lékařů, čítala záznamy od 30 000 pozůstalých, a to ve věku od 60 do 68 let. U 0,16 procent pacientů se  v prvních třiceti dnech od úmrtí partnera objevil srdeční infarkt nebo mrtvice. U normální populace je to pro představu 0,08 procent. Za stejné období přitom zaznamenali dva a půlkrát vyšší riziko tvorby krevních sraženin v plicích.

Server dailymail.co.uk také uveřejnil studii z Casse Business School v Londýně, která zjistila, že riziko úmrtí přeživšího partnera je daleko vyšší u mužů vdovců než u žen. A to ukazuje i případ britské herečky Mary Tamm. Ve svých dvaašedesáti letech prohrála svůj dlouhý 18měsíční boj s rakovinou. O dva týdny později se konal pohřeb. Truchlící manžel se poté odebral do domu, ve kterém se svou zesnulou manželkou žil. Ještě toho dne skonal na infarkt při odepisování na kondolence u svého počítače.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám