Hlavní obsah

Každé dvacáté dítě prodělá epileptický záchvat

Epilepsie je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění. Postihuje až jedno procento populace, v Česku asi 100 000 lidí. Záchvaty mohou propuknout kdykoliv během života, nejčastěji se tak ale stane v dětství či v období dospívání. Do 15 let věku prodělá aspoň jeden epileptický záchvat každé dvacáté dítě.

Foto: Profimedia.cz

Děti trpící epilepsií mohou normálně chodit do školy. Jen je potřeba o jejich zdravotním stavu poučit učitele.

Článek

Epilepsie patří mezi nemoci, které jsou opředeny nesmyslnými mýty. Kdysi byli lidé s epilepsií považováni za posedlé ďáblem. Dnes panují řeči, že se může jednat o nakažlivou chorobu, anebo v dalším případě, že jde o psychiatrické onemocnění.

Nemoc může být vrozená, tedy daná geneticky, případně získaná například při poškození mozku. Projevy akutního stavu mohou mít různou intenzitu - od lehkých mrákot a vrávorání, až po ztrátu vědomí a svalové křeče postihující celé tělo. Záchvat přitom nutně nemusí znamenat epilepsii, může jej vyvolat třeba horečka, úraz hlavy či požití omamných látek. I u záchvatů, které se objevily z nejasných příčin, ale platí, že víc než 40 procent dětí prodělá jen jeden záchvat.

Do 15 let věku prodělá aspoň jeden epileptický záchvat každé dvacáté dítě, ale při správné péči nemusejí mít malí epileptici žádná velká omezení ve škole, na kroužcích či při sportu, tvrdí dětská neuroložka Klára Brožová z pražské Thomayerovy nemocnice.

Při užívání léků navíc může většina epileptiků žít dlouhodobě bez záchvatů. "Pokud se dítě s epilepsií vyvíjí intelektově přiměřeně svému věku, není žádný důvod, aby bylo zařazeno do speciálních mateřských či základních škol," vysvětluje Brožová.

Je důležité upozornit okolí

Podle lékařky je ale nutné, aby rodiče upozornili na riziko epileptického záchvatu u dítěte jeho učitele. Kantor by měl vědět, co může u jeho žáka záchvat vyvolat a jak se v takové situaci chovat. Dohlédnout může po domluvě s rodiči i na to, aby si dítě v určený čas vzalo prášky.

"Přesto, že učitelé mohou mít důvodné obavy, není vhodné přistupovat k žákům s epilepsií ustrašeně. Důsledkem takového přístupu může být pocit méněcennosti u dítěte," uvedla Brožová.

Dítě by rodiči nemělo být omezováno ve svých zájmech, a dokonce přiměřená fyzická zátěž může mít protizáchvatový účinek. Pokud to tedy zdravotní stav dítěte umožňuje, mělo by se podle svých možností a po konzultaci s rodiči nebo ošetřujícím neurologem účastnit i všech ostatních mimoškolních aktivit, jako jsou návštěvy různých kulturních akcí, školy v přírodě nebo například lyžařského výcviku.

Fakta o epilepsii
Epilepsie je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění.Postihuje 1 % populace, v České republice přibližně 100 000 osob.Do 15 let věku prodělá alespoň jeden epileptický záchvat pět dětí ze 100. U 75 % všech nemocných epilepsií se první záchvat objevuje před dosažením 20 let věku.Pacienti diagnostikovaní s epilepsií mají většinou normální inteligenci. Řada epileptiků byla výjimečných, například Alexandr Veliký, Caesar, Napoleon, Fjodor Michajlovič Dostojevský, Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven a mnozí další.Většina pacientů při užívání léků může žít dlouhodobě bez záchvatů. Dokonce i pacienti s opakovanými záchvaty, tedy obtížně léčitelnou formou epilepsie (trpí jí 20 – 30 % nemocných), mohou často vést plnohodnotný život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám