Hlavní obsah

Káva a lidské zdraví: rozhoduje způsob přípravy

Právo, JPL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povzbudivé účinky kávy lidé využívají podle archeologických nálezů již více než tisíc let. Ostatně kofein, který oblíbený nápoj obsahuje, se považuje za nejrozšířenější stimulant vůbec. Možná i proto byly až dosud uveřejněny stovky studií o vlivu kávy na zdraví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Káva pomáhá, ale i škodí.

Článek

Výsledky jsou značně rozporuplné: v krajním případě jde podle nich buď o lék na všechny zdravotní neduhy včetně moru, nebo naopak o příčinu veškerého zla. V současnosti se přesto má všeobecně za to, že denní konzumace tří až čtyř šálků povzbuzuje krátkodobě činnost mozku, zvyšuje látkovou výměnu, snižuje únavu a zlepšuje náladu.

Pokud budeme zkoumat vliv moky nebo espressa na zdraví celé populace, potom se soudobé poznatky přiklánějí k názoru, že káva snižuje celkovou úmrtnost i počet úmrtí na onemocnění srdce a cév. Nicméně lidem citlivým na kofein a některým těhotným ženám konzumace kávy neprospívá.

Se svou trochou do mlýna přispěli norští a švédští vědci řízení Aagem Tverdalem z Norského ústavu pro zdraví sídlícího v Oslu. Jejich vzorek tvořilo téměř 510 tisíc Norů ve věku 20 až 79 let, sledovaných více než dvacet roků. Severská země nebyla vybrána náhodou: spotřebuje se v ní totiž hned po Finsku nejvíce pražené kávy na jednoho obyvatele na světě.

Bez kávy se nerozjedu aneb Mýty o tom, jak dodat tělu potřebnou energii

Zdraví

V době, kdy účastníci výzkumu začali být monitorováni, netrpěli žádným kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou nebo rakovinou. Příčiny úmrtí respondentů rozdělil Tverdal se svými spolupracovníky do čtyř kategorií: na nemoci srdce a cév, infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu (lidově mrtvici) a jiné příčiny.

Výsledky výzkumu, uveřejněné v časopise European Journal of Preventive Cardiology, potvrdily, že lidé, kteří pili rozpustnou kávu, umírali častěji než ti, kteří si oblíbili hořký nápoj připravovaný přes papírový filtr.

Největšímu nebezpečí úmrtí kvůli ischemické nemoci srdeční se vystavovali Norové, kteří vypijí denně více než devět šálků nefiltrované kávy.

Dvě až tři kávy denně mohou pomoci s hubnutím, ovocné šťávy mají opačný efekt

Zdraví

A co je ještě zajímavější, konzumenti upřednostňující filtrovanou kávu vykazovali nižší úmrtnost než účastníci šetření, kteří černý povzbuzující nápoj nepili vůbec.

Dvojnásobně úspěšnější než čaj
Podle odhadů se denně na celém světě vypije 2,25 miliardy šálků kávy.
Ročně se jí prodá na devět milionů tun, dvakrát více než čaje.
Kávovník se dnes pěstuje v 50 zemích na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Největším pěstitelem zůstává Brazílie, druhý Vietnam vyprodukuje kávových zrn o polovinu méně.
Nejvíce kávy se v ČR vypije ráno, a to asi 65 procent.
30 procent Čechů si dá šálek kávy po obědě a pět procent lidí pije kávu během dopoledne.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejzdravější způsob přípravy kávy

Káva není jen tak obyčejný nápoj. Probouzí snad všechny naše smysly, dodává dobrou náladu a pro mnohé z nás je i součástí našich každodenních rituálů. Podle...

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Káva je součástí každodenního rituálu mnohých z nás. Není divu - kromě toho, že často slouží jako záminka k setkání, je také užitečná. Dokáže totiž zbystřit...

Vyzkoušejte Dalgona kávu, cappuccino naruby

Seznamte se s horkým hitem internetu. Takzvaná Dalgona káva je jedním z nejvyhledávanějších receptů současnosti. Připravte si tento lahodný nápoj doma i vy....

Výběr článků

Načítám