Hlavní obsah
Káva pomáhá, ale i škodí. Foto: Petr Hloušek, Právo

Káva a lidské zdraví: rozhoduje způsob přípravy

Povzbudivé účinky kávy lidé využívají podle archeologických nálezů již více než tisíc let. Ostatně kofein, který oblíbený nápoj obsahuje, se považuje za nejrozšířenější stimulant vůbec. Možná i proto byly až dosud uveřejněny stovky studií o vlivu kávy na zdraví.

Káva pomáhá, ale i škodí. Foto: Petr Hloušek, Právo
Káva a lidské zdraví: rozhoduje způsob přípravy

Výsledky jsou značně rozporuplné: v krajním případě jde podle nich buď o lék na všechny zdravotní neduhy včetně moru, nebo naopak o příčinu veškerého zla. V současnosti se přesto má všeobecně za to, že denní konzumace tří až čtyř šálků povzbuzuje krátkodobě činnost mozku, zvyšuje látkovou výměnu, snižuje únavu a zlepšuje náladu.

Pokud budeme zkoumat vliv moky nebo espressa na zdraví celé populace, potom se soudobé poznatky přiklánějí k názoru, že káva snižuje celkovou úmrtnost i počet úmrtí na onemocnění srdce a cév. Nicméně lidem citlivým na kofein a některým těhotným ženám konzumace kávy neprospívá.

Se svou trochou do mlýna přispěli norští a švédští vědci řízení Aagem Tverdalem z Norského ústavu pro zdraví sídlícího v Oslu. Jejich vzorek tvořilo téměř 510 tisíc Norů ve věku 20 až 79 let, sledovaných více než dvacet roků. Severská země nebyla vybrána náhodou: spotřebuje se v ní totiž hned po Finsku nejvíce pražené kávy na jednoho obyvatele na světě.

V době, kdy účastníci výzkumu začali být monitorováni, netrpěli žádným kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou nebo rakovinou. Příčiny úmrtí respondentů rozdělil Tverdal se svými spolupracovníky do čtyř kategorií: na nemoci srdce a cév, infarkt myokardu, cévní mozkovou příhodu (lidově mrtvici) a jiné příčiny.

Výsledky výzkumu, uveřejněné v časopise European Journal of Preventive Cardiology, potvrdily, že lidé, kteří pili rozpustnou kávu, umírali častěji než ti, kteří si oblíbili hořký nápoj připravovaný přes papírový filtr.

Největšímu nebezpečí úmrtí kvůli ischemické nemoci srdeční se vystavovali Norové, kteří vypijí denně více než devět šálků nefiltrované kávy.

A co je ještě zajímavější, konzumenti upřednostňující filtrovanou kávu vykazovali nižší úmrtnost než účastníci šetření, kteří černý povzbuzující nápoj nepili vůbec.

Dvojnásobně úspěšnější než čaj
Podle odhadů se denně na celém světě vypije 2,25 miliardy šálků kávy.
Ročně se jí prodá na devět milionů tun, dvakrát více než čaje.
Kávovník se dnes pěstuje v 50 zemích na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Největším pěstitelem zůstává Brazílie, druhý Vietnam vyprodukuje kávových zrn o polovinu méně.
Nejvíce kávy se v ČR vypije ráno, a to asi 65 procent.
30 procent Čechů si dá šálek kávy po obědě a pět procent lidí pije kávu během dopoledne.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků