Hlavní obsah

Kardiaci nedostávají vždy nejlepší léčbu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Pacienti, kteří mají ischemickou chorobu srdeční, nedostávají vždy tu nejlepší léčbu, kterou by mít mohli, ač je v České republice k dispozici. V úterý to prohlásil doktor Ladislav Groch, primář interního oddělení Fakultní nemocnice Sv. Anny v Brně.

Foto: Romana Semelková

Adventní tvoření

Článek

"Stále totiž platí směrnice Všeobecné zdravotní pojišťovny, že tuto nejmodernější léčbu může dostat pouze pět procent pacientů, a to v přísně indikovaných diagnózách," řekl primář.

Jde o to, že při ischemické chorobě srdeční se standardně léčí takzvanou angioplastikou, kdy lékaři zúženou koronární cévu roztáhnou balónkovým katetrem a do zúženého místa, kudy nemůže téct krev, pak dají tzv. stent, což je ocelová trubička, která slouží k udržení průchodnosti postižené cévy.

Při nejmodernější léčbě se dávají stenty, které jsou potažené lékem a zabraňují opakovanému uzavření cévy. Lék se vstřebává postupně. Tuto léčbu by potřebovalo asi 30 procent všech pacientů.  

Rozhodují peníze

Problém je ale v tom, že normální stent vyjde přibližně na 32 tisíc korun a stent potahovaný, tedy s lékem, na 64 tisíc korun. Protože při mnoha tisících pacientů by nová léčba stála desítky miliónů, dostávají ji zatím pouze vybraní pacienti.

"Kdyby se však spočítaly náklady na nové opakované hospitalizace a další normální stenty, které musíme dávat, protože nejsou tak účinné, finanční rozdíly by se dramaticky snížily," řekl Groch.

Dodal, že situace vůči loňskému roku se dokonce ještě zhoršila a kardiologové požadují po ministerstvu zdravotnictví i pojišťovně, aby změnily svůj postoj k této moderní léčbě a umožnili ji právě 30 procentům pacientů, kteří ji potřebují.

Vladimír Kothera, generální ředitel Zdravotní pojišťovny Metal Aliance uvedl, že jeho pojišťovna platí tento potahovaný stent už dvaceti procentům pacientů.

On i lékaři se domnívají, že bez ohledu na finanční kalkulaci metoda s potahovaným stentem přináší významný prospěch pacientům, protože mají mnohem větší naději na uzdravení a menší pravděpodobnost následných operací.

"VZP hradí v této republice nejvíce stentů, včetně potahovaných, a to více než jednou miliardou korun za uplynulý rok. Je tedy zřejmé, že k problematice přistupujeme zodpovědně a v zájmu našich pojištěnců," řekl Jiří Suttner, mluvčí VZP. 

Potvrdil, že "současný metodický pokyn VZP existuje. Není ale problém používat potahované stenty v rámci paušálových plateb lůžkovým zdravotnickým zařízením."

Reklama

Související témata:

Související články

Mikrovlnná trouba brání srdeční arytmii

Vědci ze Sydneyského technologického institutu vyvinuli značně nekonvenční metodu léčení srdeční arytmie. Tým vedený Hankem Chiu totiž zavrhl skalpel a rozhodl...

Nealkoholické pivo svědčí srdci

Pití nealkoholického piva může mít stejné blahodárné účinky jako pití jeho alkoholické podoby. Němečtí odborníci tvrdí, že chmelový mok bez alkoholu může...

Výběr článků

Načítám