Hlavní obsah

Jste málo kreativní a bez nálady? Zkuste si zaběhat

Novinky, bok

Sportovní aktivity mnohdy provozujeme jednoduše proto, že nás baví, nebo ve snaze zredukovat svou tělesnou hmotnost na přijatelnější hodnotu. Často ale pohyb pomáhá i v situacích, kdy bychom to čekali méně. Jedním z takových přínosných sportů je třeba běh.

Foto: Profimedia.cz

Běhat se dá téměř všude. Ideální je třeba park v okolí.

Článek

Příznivci na něj nedají dopustit, ostatním jednoduše nic neříká bohapusté utíkání po parku nebo uprostřed města. Hodit se ale může někdy každému.

Máte v zaměstnání mnoho úkolů, se kterými si nevíte rady, potřebujete být kreativní a zrovna vás nic nenapadá, případně řešíte dlouhodobé soukromé problémy? Ve všech těchto situacích může pomoci běh. A nejen to, pokud se naprosto nezničíte, budete i sexuálně aktivnější a navíc se vám určitě bude lépe usínat.

V čem spočívá veškerá přínosnost běhu? Mozek je při něm totiž zásoben kyslíkem o 25 % více než při sedu. Navíc nepotřebujete žádnou náročnou přípravu. Stačí mít po ruce něco na převlečení a můžete prakticky kdykoli vyrazit.

Pokud ale nejste na náročnější pohyb zvyklí, rozhodně nic nepřehánějte.

Příprava a typ běhu 

I když můžete běhat prakticky kdekoli a kdykoli, i tady platí jednoduché pravidlo. Než vystartujete, je třeba si protáhnout tělo, hlavně nohy. Ideální je pak podle odborníků běhat po měkčím povrchu, například v parku nebo na louce.

Základem je také pozvolný nástup. Tím, že vystřelíte od domu rychlostí blesku, si moc nepomůžete. Zpočátku střídejte běh s chůzí, postupně natahujte běhovou část o minuty, aby si tělo na zátěž zvyklo.

Jakmile se zadaptujete na nový pohyb, zkuste najet na pravidelný režim, například jednou týdně. Po každém doběhu nezapomeňte na krátkou pomalou procházku, při které se organismus dostane do klidu.

Nadměrná zátěž

I když běh vypadá jako jednoduchá disciplína, dá se při ní mnohé pokazit. Není tak ničím výjimečným, že si při nadměrné zátěži, kdy si chcete dokázat, že nejde o nic náročného, natáhnete kdejaký sval. A nemusí se jednat jen o nepatrné namožení, které za pár dní přejde.

Středně těžké natažení svalů nejenže trvá déle a více bolí, ale je často také provázeno otokem či podlitinami. Takové potíže mohou trvat i několik týdnů. V takové situaci se další běh nedoporučuje, je třeba se vyhnout všem i méně náročným činnostem, které by problém mohly zhoršit.

Co na sebe

Staré tenisky, tričko a tepláky a hurá do lesa? Zní to možná jednoduše, ale raději si dejte s přípravou oblečení na běh větší práci. Lehko se vám totiž může stát, že se budete po chvilce potit, případně, což je při současných teplotách pravděpodobnější, vám bude zima.

Nejvhodnější je obléci se do několika tenčích vrstev, abyste se příliš nezpotili, nebo neprochladli. Když se začnete potit, můžete jednotlivé vrstvy sundávat. Co je ale hlavní, rozhodně zvolte kvalitní a pevnou obuv. Jen tak budete mít jistotu, že si na prvním nerovnějším terénu nevymknete kotník. Nehledě na to, že nevhodnou obuví si budete zbytečně ničit celé tělo, místo abyste si pomohli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám