Hlavní obsah

Jo-jo efekt při hubnutí je prý pozitivnější, než když neshodíte ani kilo

Novinky, bok

Jo-jo efekt je strašákem každé ženy, která se někdy snažila zhubnout. Pro mnohé je hubnutí samo o sobě dosti namáhavé, a pokud už se podaří nějaké to kilo opravdu shodit, u mnohých se k velké nelibosti v krátké době kila objeví zpátky. I to je ale podle odborníků pozitivní výsledek.

Foto: Profimedia.cz

Každá žena by chtěla mít dokonalou postavu. Bohužel pro mnohé je cesta k vysněné váze plná nepříjemných překážek.

Článek

Která žena by nechtěla mít dokonalou postavu, již by všichni obdivovali. Nejedna dívka či dáma se tak úpěnlivě snaží buď cvičením, hlídáním kalorií nebo úpravou jídelníčku dosáhnout vysněné váhy. Jsou dámy, které s hubnutím nemají problém a novou váhu si i dokáží dlouho udržet, bohužel častější jsou ale případy, kdy se sice povede nějaké to nadbytečné kilo odebrat, ale při přechodu na běžný normální režim se pracně shozené kilogramy rády navracejí zpět.

Foto: Profimedia.cz

I Oprah Winfreyová neustále bojuje s nadbytečnými kilogramy, které se nepříjemně vracejí.

I když se může na první pohled zdát, že takové hubnutí nepřineslo vůbec žádné výsledky, odborníci to vidí jinak. Podle nich je shazování a opětovné nabírání kilogramů v kratším časovém úseku, které bylo dříve považováno za nebezpečné, vlastně pro náš organismus prospěšné, citoval zdroj server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Zkušenosti s opětovným přibíráním a hubnutím, byť kvůli roli, má i herečka Renée Zellwegerová.

Lidé střídající diety s malým či větším obsahem tuku, i s nepatrnými výsledky, prý rozhodně žijí déle než ti, kteří nikdy žádnou dietu nedrželi. A dokonce se dožívají prý téměř stejného věku jako lidé, kteří celý život bedlivě dbají na zdravý stravovací režim a udržují si tak stále "zdravou" váhu. "Jo-jo dietáři" také mají podle odborníků lepší hladinu glukózy v krvi a mají prý také nižší hladinu poškození imunitního systému chemickými látkami, které mohou souviset s rozvojem diabetu, onemocnění srdce či rakovinou.

Je jo-jo efekt dobrý nebo ne?

Výsledky stávající studie jsou naprosto v kontrastu s dřívějšími výsledky testů, které jednoznačně tvrdily, že opětovné hubnutí a nabírání na váze zdvojnásobuje riziko úmrtí na srdeční choroby. Podle vědců jsou také dietáři trpící častými jo-jo efekty více ohroženi cukrovkou a mají sníženou imunitu, což vede k větší náchylnosti vůči různým infekcím.

Foto: Profimedia.cz

I herečka Natalie Cassidyová se čas od času potýká s váhovými změnami. Pár měsíců po porodu (vlevo) ale zdá se s váhou problém zatím nemá.

Určitá skupina odborníků dokonce tvrdí, že vzhledem k nepříjemným psychickým stavům by u takových lidí bylo nejlepší, kdyby nehubli vůbec.

Ať už jsou rozpory obou studií jakékoli, je podle lékařů rozhodně vhodné, aby se lidé snažili redukovat svou váhu. Jak totiž dokazují celosvětové statistiky, obézních lidí či jedinců s nadměrnou nadváhou rapidně přibývá. A obezita rozhodně pro život, jeho kvalitu a délku není ničím přínosným.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se po dietách vyhnout jo-jo efektu

Už jste zkusili tukožroutskou, ovocnou, zeleninovou a mnohé další diety, a stále nic. Ba naopak, rychle shozená kila se vracejí stále rychleji s každou další...

Výběr článků

Načítám