Hlavní obsah

Jeřabiny jako jed, ale i lék na řadu potíží

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přírodě nám jeřabiny dokážou rozzářit podzim a potěšit duši. Čerstvé se ale nedají jíst, proto si je domů často nosíme jen jako krásnou dekoraci. A to je škoda, protože sušené a tepelně zpracované jsou blahodárné pro naše zdraví. Navíc zajímavě okoření omáčky a různá masa a chutnat nám budou i v sirupech, kompotech nebo marmeládách.

Foto: Profimedia.cz

Sušené a tepelně zpracované jeřabiny jsou blahodárné pro naše zdraví.

Článek

Plody jeřábu ptačího sbíráme nejčastěji na podzim. Zpracovávají se hlavně sušením a naleznete je v rozmanitých bylinných směsích. Méně často se v květnu sbírají i květy, jež obsahují látky podobné ženským hormonům. Proto se jejich výtažky používají při normalizaci menstruačního cyklu, proti neplodnosti nebo na potíže v klimakteriu.

Sytě oranžové jeřabiny lákají ptáky, ovšem lidem mohou čerstvé plody přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení). Vařením a sušením jedovaté látky mizí. Naštěstí, protože působení jeřabin na lidský organismus je opravdu bohaté:

1. Zvyšují imunitu a odolnost. Stejně jako šípky obsahují vitamin C a jsou vhodným přípravkem pro prevenci nebo rekonvalescenci po nejrůznějších virových onemocněních. Užívání je nejlepší formou sirupu, nálevu nebo tinktury. A nejen to. Jeřabiny pomáhají i při depresích.

„Tinktura z jeřábu ptačího pomáhá při překonávání stresu a vyčerpání, působí proti projevům stárnutí, posiluje zrak a imunitní systém,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Sirup: Čerstvé jeřabiny nejprve odšťavněte, šťávu pak smíchejte se stejným množstvím cukru a vše pomalu vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence sirupu. Užívají se zpravidla tři až čtyři lžičky denně, nejlépe po dobu tří týdnů. Získáte tak vyšší odolnost proti nastuzení i chřipce a rychleji vám zmizí i příznaky případných viróz.

Za stonání dětí mohou i emoce

Děti

2. Na revmatismus, dnu a bolesti kloubů si můžete dopřát koupel z jeřábu. Pro vyšší účinek je ale dobré přidávat sušené pomleté jeřabiny do čajových směsí a užívat je vnitřně. Látky v nich obsažené mají protizánětlivé účinky a podporují vylučování moči a přebytečně zadržované vody v organismu. To pomáhá i při dně a rozpouštění močových kamínků či písku.

Koupel z jeřábu: sušené nebo čerstvé plody namočte do druhého dne ve studené vodě, potom vše přiveďte k varu, nechte patnáct minut louhovat a sceďte. Získaný odvar vlijte do koupele. Takto připravená lázeň uvolní svaly a zlepší pohybový systém.

3. Zlepšují trávení, pomáhají při nechutenství a podporují tvorbu žluči.

4. Regulují činnost střev a zlepšují jejich kondici. Regenerace střev je skvělá zejména pro seniory, kteří trpí dlouhodobě řídkou stolicí nebo průjmy, ovšem péči by měl těmto orgánům čas od času dopřát každý.

Jogurtová kúra s práškem z jeřabin - po dobu tří týdnů jezte každé ráno či večer jogurt, do kterého zamícháte asi půl lžičky prášku z jeřabin. Důležité je pravidelné užívání!

5. Pomáhají při atopickém ekzému. Problémy s kůží dost často souvisejí s kondicí střev. Kúra z jeřabin prospívá pokožce, pomáhá při atopickém ekzému a dělá dobře i lidem postiženým lupénkou. Doporučují se koupele a omývání odvarem. Účinnost této kúry ještě zvýšíte vnitřním užíváním jeřabin.

Přišli jsme na to, jak zastavit infarkt, hlásí Australané

Věda a školy

Sušené

Sušené jeřabiny jsou vhodnější k užívání než sirup, protože neobsahují cukr. Plody nejprve nechte jeden až dva dny na vzduchu ovadnout. Poté je usušte na slunci nebo v sušičce na ovoce a následně rozemelte na prášek.

Denní dávka je přibližně půl čajové lžičky jeřabinového prášku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Švestky uzdravují i zeštíhlují

Sezona švestek je v plném proudu a my bychom ji měli využít, jak to jen jde. Švestky jsou nejen chutné, ale i blahodárné pro zdraví. Měli bychom je konzumovat...

Jídlo budoucnosti rozhodně není pro každého

Říká se, že se jedná o jídlo budoucnosti. Ne každý si však dokáže představit, že by mělo být součástí jeho jídelníčku. Řeč je o hmyzu. Ačkoliv v různých...

Výběr článků

Načítám