Hlavní obsah

Japonci chtějí barvami zlepšit náladu a duševní zdraví vězňů

– TOKIO

V Japonsku se rozhodli, že barvami "rozzáří" věznice i duše jejich nezbedného osazenstva. Teplé a zářivé barvy, které od příštího roku nahradí současné studené a "agresivní" odstíny vězeňských uniforem a pokrývek, mají za cíl zlepšit mentální zdraví a náladu zadržovaných.

Článek

Rozhodnutí, které bylo učiněno po odborných konzultacích s experty z řady oblastí, bude znamenat vůbec první výraznější změnu ve vězeňské "módě" od roku 1966.

"Doufáme, že stabilizujeme duševní stav našich chráněnců tím, že jim dáme teplejší a jasnější barvy," řekl agentuře Reuters Šigemi Tanimoto z japonského ministerstva spravedlnosti. "Experti na barvy nám řekli, že současné užívané odstíny jsou příliš studené a agresivní," dodal s tím, že změny barev se koneckonců dožadovali i sami vězni.

V Japonsku je nyní přibližně 72 000 zadržovaných, kteří sídlí v 74 věznicích. Jejich uniformám dominují tmavě hnědá a šedá, ložnímu prádlu pak oranžová se zelenou. Jaké barvy je nahradí, nicméně Tanimoto neřekl, vězni tak alespoň budou mít navíc i jedno překvapení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám