Hlavní obsah

Jaké změny v chování mohou naznačovat depresi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Depresi má většina z nás spojenou s obrázkem smutného, plačícího člověka s obličejem v dlaních. Pravdou ale je, že depresí mohou trpět i lidé, kteří působí pozitivně a sami si svoji diagnózu neuvědomují. Jak poznat, že vaše psychické zdraví trpí a je na čase mu věnovat zvýšenou pozornost?

Foto: Profimedia.cz

Depresi může naznačovat i přehnaný workoholismus.

Článek

Lidé, kteří nikdy nezažili depresi, si jen málokdy uvědomují, že se jich může také týkat. Tento stav totiž zdaleka necharakterizuje pouze špatná nálada a úzkosti. Jaká jsou varovná znamení?

Změna stravovacích návyků

Možná jíte více než obvykle, častěji, nebo naopak nemáte žádnou chuť k jídlu. Pokud se vaše stravovací návyky ze dne na den změnily, aniž byste o to sami usilovali a všimlo si toho i vaše okolí, pak se může jednat o výstražný vykřičník.

„Změny ve stravě závisí na jednotlivci. Stejně jako někteří lidé ze stresu hubnou, jiní zase naopak přibírají. Stejné je to u deprese. Pokud máte ve svém těle nedostatek serotoninu, je pravděpodobné, že budete mít větší sklon hledat útěchu v jídle,“ říká na svém webu psycholožka Zamira Castrová.

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Jste podráždění a agresivní

Agresivita a hněv se obecně spojují spíše s mužským pohlavím. Málokdo si ale uvědomuje, že se může jednat o projev depresivního stavu. V naší společnosti jsou silně zakořeněné stereotypy, podle kterých muži nemají projevovat city, a naopak mají působit jako ochránci a lovci. Potlačovaný smutek pak může často přerůst v hněv a agresivitu, jelikož muži nevědí, jak jinak svoji slabost projevit.

Změna sociálních návyků

Změny v sociálních návycích nemusí být tak snadno patrné, zejména v době pandemie, kdy se naše styky s přáteli omezily. Pokud jste ale člověk, který měl tendenci volat svým rodičům nebo přátelům každý den a najednou jste se z ničeho nic odmlčeli, a dokonce ani nepřijímáte hovory s radostí, pak si dost pravděpodobně procházíte prodromálním stádiem, které ohlašuje příchod deprese.

Po covidu trápí až pětinu lidí nespavost a deprese

Domácí

Workoholismus

Workoholismus může být nenápadným příznakem deprese. Někteří lidé se snaží zamaskovat smutek nebo stres nadměrnou prací. Ostatní lidé navíc často nemají šanci problém prohlédnout, neboť pracovitost a podávání výkonu jsou obecně považovány za kladné kvality každého člověka.

Nízké libido

Deprese se také často odráží na našem sexuálním životě. Ačkoliv jsou výkyvy libida naprosto běžné zejména v dlouhodobých vztazích, pokud váš problém trvá dlouhou a vy víte, že se nejedná o důsledek nemoci či požívání léku, je možné, že vás sužuje dlouhodobý stres a nahromaděný smutek, který může vyústit v depresi.

Změny spánku

Obtíže s usínáním nebo probouzením či trvající únava mohou být příznakem špatného duševního zdraví. Pokud se vaše spánkové vzorce z ničeho nic změnily a vám se nedaří vrátit do starých kolejí, zvažte návštěvu svého lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které mohou zmírnit depresi

Zima se pro mnoho lidí nese ve znamení sezonní afektivní poruchy. Může za to nedostatek slunečních paprsků, ale také chlad a nepřízeň počasí. Výsledkem je pak...

Výběr článků

Načítám