Hlavní obsah

Jaké trendy v potravinách a nápojích budou vévodit roku 2020

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendy se zdaleka netýkají jen módy, ale také například i potravin. V posledních letech se do čela žebříčku dostalo například dříve ne příliš používané avokádo, kadeřávek či plody Acai. Jaké potravinové trendy budou podle expertů vévodit příštímu roku?

Foto: Profimedia.cz

Ashvagandha neboli indický ženšen

Článek

Bez alkoholu a zdravě

Světem hýbe nová protialkoholická vlna, díky které profitují značky, které se soustřeďují na výrobu nealkoholických nápojů.

„Klasikou jsou nekofeinové a kofeinové nápoje. Alternativou k pivu jsou pak například chmelové ledové čaje mixované s perlivou vodou,“ říká Kelly Landrieuová, expertka z Whole Foods Market pro Huffington Post.

Navíc doby, kdy supermarkety nabízely v sekci studených nápojů jen vody, sodovky, džusy a drinky pro sportovce jsou již dávno pryč. Na řadu přicházejí nápoje obohacené o vitamíny, potravinové doplňky a jiné tělu prospěšné látky.

„V nápojích se objevují takové přísady, jako je kolagen či kořen pampelišky. Pití, které prospívá vašemu trávení, má příznivé účinky i na vaši pleť,“ říká Melissa Abottová, viceprezidentka kulinářské skupiny The Hartman Group.

Koření, které v zimě dodá energii, podporuje hubnutí, ale i celkové zdraví

Zdraví

Potraviny plné adaptogenů

V dnešní úzkostlivé době si zákazníci rychle zvykají orientovat se na potraviny, které v sobě kromě živin ukrývají i přidané benefity.

„Lidé například přes den vyhledávají potraviny, které pomáhají s klidnějším a kvalitnějším spánkem, aby následný den byli ještě produktivnější,“ říká Abottová.

Není proto divu, že velký boom zažívají i adaptogeny, což jsou rostliny nebo komplex fytolátek z rostlin, které zvyšují odolnost organismu vůči širokému spektru škodlivých faktorů (stresorů), a to jak chemických, fyzických nebo biologických.

Spousta adaptogenů pochází z ájurvédské nebo tradiční čínské medicíny. Čím dál tím více je proto vidět ashvagandha neboli indický ženšen či houby reishi a chaga.

Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

Zdraví

„Adaptogeny pomáhají organismu znovu nastolit rovnováhu. Patří mezi ně například bazalka posvátná, ze které si můžete připravit lahodný čaj, nebo kurkuma, která skvěle ozvláštní vaši kuchyni,” dodává odbornice na klinickou naturopatii Iveta Ječmík Skuherská.

Zdravé tuky

Pryč jsou dny, kdy vzestup zažívaly nízkokalorické diety. Současným trendům jde naproti jejich pravý opak v podobě paleo a keto stravování. Ptáte se, o co se jedná? Je to strava bohatá na zdravé tuky, které jsou bohatě zastoupeny například ve vejcích či másle.

„Lidé vyhledávají potraviny, které jim zajistí pocit sytosti, ale přesto obsahují minimum cukrů a slouží tedy jako čisté palivo,“ dodává Abottová.

Zdravé tuky je pak podle ní nejlepší kombinovat s vlákninou, která je nejen vydatná, ale také přispívá ke správnému trávení.

Alternativní mouky

Setkáváte se v kuchařkách, televizi či na internetu s květákovou pizzou, vyrobenou z růžiček květáku? Pak věřte, že to je teprve začátek.

Svatý grál zdraví a štíhlosti, nebo hazard se zdravím? Bezlepková dieta je stále oblíbenější

Zdraví

Klasickou mouku totiž začínají nahrazovat různá semínka, a dokonce i některé druhy zeleniny. Oblibě se těší například kokosová, mandlová či lískooříšková mouka. To stejné platí pro mouku umletou z máku, slunečnicových semínek či lnu.

Alternativní mouky nejsou skvělou volbou jen pro lidi, kteří chtějí konzumovat méně obilí, ale také pro ty, kteří mají nejrůznější dietní omezení či hledají výživnější alternativu k běžné mouce.

Reklama

Související témata:

Související články

Netradiční recepty se šumivým vínem

Sekt je tím pravým nápojem k slavnostnímu přípitku i k posezení s přáteli. Ale nejen to. Méně tradiční, ale o to zajímavější využití najdeme pro šumivá vína...

Výběr článků

Načítám