Hlavní obsah

Sociální kavárna není jen dobročinný projekt, ale i místo se skvělým jídlem

Novinky, Kristýna Léblová, kk, jdu
Praha

Vedle Black Friday už v Česku zdomácněla i charitativní akce Giving Tuesday, která má být pravým opakem nákupního šílenství a během které lidé mohou podpořit desítky dobročinných projektů. Zapojil se i herec Lukáš Hejlík, který se svým Gastrokroužkem připravil snídaňové menu pro pražskou sociální kavárnu Bílá vrána, kde pracuje i jednapadesátiletá Zdena. Ta si práci pochvaluje.

Do celosvětového dne dárcovství se zapojil i herec Lukáš Hejlík. Pro sociální kavárnu připravil snídaňové menuVideo: Novinky

 
Článek

Paní Zdena v kavárně pracuje od roku 2011, zkusila si práci i v jiných podnicích, ale v téhle je nejspokojenější. „Jsem buď na place, nebo v kuchyni, je to různé,“ řekla Novinkám klientka spolku Pohoda s tím, že ji práce nesmírně baví, ale pořád je se co učit.

Kavárna Bílá vrána je oproti jiným podnikům specifická tím, že osoby s mentálním postižením přímo zaměstnává, nejen trénuje.

Stejně jako například kavárna AdAstra nepobírá žádné dotace, kvůli čemuž se několikrát potýkala s problémy. Klíčoví jsou tak pro ni návštěvníci.

Lukáš Hejlík pomáhá jídlem

V rámci charitativní akce Giving Tuesday se pro kavárnu rozhodl připravit snídaňové menu herec Lukáš Hejlík, který si na pomoc zavolal kamarády z projektu Gastrokroužek.

Foto: Novinky

Snídaně za 300 Kč měla pět chodů a pochutnal si milovník masa i vegan.

„S Gastrokroužkem, což je taková moje parta kamarádů, jsme chtěli připravit snídaňové menu pro všechny hosty, kteří přišli a zaplatili si snídani. Je to pětichodové snídaňové menu i s kávou. Chtěli jsme udělat recepty, které by byly zajímavé a které by třeba tady dál mohly možná v trošku lehčí variantě fungovat dál, že by je tady kavárna mohla používat,“ uvedl Hejlík.

Snídaně pro vegetariány i masožrouty

Snídaňové menu návštěvníky vyšlo na 300 korun a vybrat si mohli z více druhů podle toho, jestli preferují masovou stravu, veganskou či vegetariánskou.

V nabídce byl například bagel se slaninou, chia-puding, pečená zelenina s citronovou ricottou a pestem, chleba s pomazánkou z uzené makrely či mandlová vánočka.

Choďte, hrozí nám krach, vyzvala kavárna v Praze zaměstnávající postižené. Zabralo to

Domácí

„Mně se strašně líbí, když sociální podnik vymyslí přesah a zároveň u toho nabízí i dobrou nabídku. Že tam není jenom to, že zaměstnává lidi s nějakým handicapem, což je samozřejmě perfektní, takových projektů začíná být stále víc a víc,“ dal najevo své nadšení Lukáš Hejlík.

Giving Tuesday

Charitativní akce Giving Tuesday vznikla v roce 2012 jako protiklad k nákupnímu šílenství Black Friday. Do Česka přišla poprvé v roce 2016 pod hlavičkou Asociace společenské odpovědnosti.

„Giving Tuesday je světový den dárcovství a dobrých skutků, který se koná vždy první úterý po dni díkuvzdání. Akcí, které se dnes budou dít, jsou tisíce. Miliony lidí se spojí, aby všichni pomáhali, ale my jsme se rozhodli to odstartovat právě tady v sociálním podniku Bílá vrána,“ zmínila ředitelka asociace Lucie Mádlová.

Minulý rok Češi v rámci akce darovali skoro 32 milionů korun, letos bylo zatím podle informací na webu akce darováno 55 milionů korun.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Sběr víček stále frčí, ekologové smutní

Základní školy, ale i firmy, Policie ČR nebo armáda se na internetu pyšní tím, že sbírají víčka z PET lahví pro charitativní účely. Podle ochránců životního...

Výběr článků

Načítám