Hlavní obsah

Jak si poradit s letním nachlazením

Ačkoliv se nachlazení týká zejména zimy, viry okolo nás kolují po celý rok. Své zařídí i klimatizace v autě nebo v kanceláři, ale i chladná rána či večery. Výsledkem je pak nemoc, která se snáší o to hůře, když je venku stále příjemně.

Foto: Profimedia.cz

Nachlazení v letních měsících je frustrující.

Článek

Často si myjte ruce

„Když jste nachlazení a jste v těsné blízkosti ostatních, může velmi jednoduše dojít k šíření bacilů a posléze k vzájemnému předávání. Myslete proto na to, abyste si myli ruce alespoň 20 sekund mýdlem a vodou nebo pravidelně používali dezinfekci,“ říká Robert L. Gordon, specialista na urgentní medicínu pro Huffington Post.

Odpočívejte více než obvykle

„Spánek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, který následně bojuje s viry, které způsobují nachlazení. Tělo zkrátka potřebuje čas na odpočinek a zotavení,“ říká lékařka Kristamarie Collmanová.

Příznaky nachlazení, jako je ucpaný nos a kašel, mohou spánek narušit. Některé léky navíc obsahují kofein či jiné stimulační látky, které lidské tělo udržují vzhůru. Čtěte proto pečlivě příbalové letáky a před usnutím si dejte horkou sprchu s párou, která zklidňuje, nebo horké nápoje, jako je čaj s medem.

Dostatečná hydratace

V létě se tělo rychleji dehydratuje. V kombinaci s nemocí pak přicházíte o spoustu tekutin, které vaše oslabené tělo zoufale potřebuje. „Některé příznaky nachlazení, jako je horečka, mohou zvýšit riziko dehydratace a ztráty tekutin,“ říká Collmanová. Pijte proto hodně vody či čaje bez obsahu kofeinu, které pomohou s hydratací i odstraněním hlenu.

Tipy, jak se zbavit kašle bez léků

Zdraví

Používejte zvlhčovač

Více vlhkosti se může jevit v létě jako bláznovství, pravdou ale je, že zvláště pokud máte rýmu nebo suchý kašel, může být zvlhčovač skvělým pomocníkem. Ten dodává do vzduchu vlhkost, což může pomoci snížit podráždění v nosu i krku.

Vyhněte se delšímu pobytu na slunci

Sluníčko může zhoršit vaše příznaky nachlazení, proto byste se mu měli spíše vyhýbat. „Letní venkovní teploty mohou zvýšit riziko dehydratace a často zhoršují i ostatní příznaky nachlazení, jako je teplota či bolest hlavy,“ říká Collmanová.

Používejte kloktadlo se slanou vodou

Pokud vás bolí v krku, kloktání slané vody může snížit podráždění sliznic. „Kloktadla se slanou vodou účinně zabíjejí bakterie v krku, zatímco uvolňují hleny a zmírňují bolest,“ říká lékařka Bindiya Gandhiová. Pomoci může i obyčejný roztok teplé vody a soli. Na jeden šálek postačí jedna lžička.

Potraviny, které posilní imunitní systém proti nachlazení

Zdraví

Zdržte se nadměrné aktivity

Odložte všechny sportovní aktivity, které by mohly narušit vaši rekonvalescenci. I procházky venku v horku mohou být příliš namáhavé. „Když jste nachlazení, vaše tělo se více namáhá, a proto se můžete cítit unavení. Při nadměrné aktivitě pak dochází k extrémnímu vyčerpání,“ vysvětluje Collmanová.

Pokud máte horečku, použijte studený obklad

V případě, že teploměr ukazuje vysokou teplotu, vsaďte na osvědčené studené obklady, abyste se ochladili a snížili teplotu. Namočte žínku do studené vody a chlaďte si čelo nebo končetiny. Skvělým pomocníkem jsou také studené gelové vložky, které se vkládají do mrazáku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Potvrzeno. Nachlazení odrazí covid-19

To, o čem se hovoří už několik měsíců, potvrzují nyní tvrdá data: vědci z americké Yaleovy univerzity shledali, že šíření viru SARS-CoV-2 by mohl zastavit...

Výběr článků

Načítám