Hlavní obsah

Jak se v letních pařácích starat o ložní prádlo

Novinky, ema

Jak dodržovat hygienické návyky a zásady, když je venku doslova tropické horko? V případě ložního prádla mnoho lidí tápe. A to především proto, že v noci se v takovém počasí spousta z nás potí. A právě vlhko je ideálním prostředím pro množení roztočů a bakterií.

Foto: Profimedia.cz

Propocené ložní prádlo může být pro alergiky velkou přítěží.

Článek

Odbornice na hygienu Aggie Mackenziová pro Daily Mail osvětlila několik základních zásad, které by lidé měli v horkých letních dnech dodržovat.

„Mnoho lidí si myslí, že hned po probuzení musí postel neprodleně ustlat. To je ale chyba. Roztoči totiž vlhko milují. Raději vezměte deky a peřiny a vyvětrejte je na parapetu okna, postel ustelte později.“

Hygienička Lisa Ackerleyová řekla Mail Online, že jsou v tomto období roztoči samotní neškodní. Co je ale pro člověka nebezpečné, jsou jejich výkaly a části těl. Právě ty totiž způsobují problémy a jsou aktivátory alergických reakcí.

„Způsobují rýmu, kašel, mohou za suché oči, také narušují kvalitu spánku. Mnozí si také myslí, že jsou nachlazení, ale ve skutečnosti se jedná o alergickou rekci.“ Některým lidem také mohou způsobit zhoršení jiných alergických projevů.

Jednoduchý hygienický test

Mackenziová také upozorňuje, že odumřelé kožní buňky v ložním prádle mohou u některých lidí zhoršovat astma v případě, že pravidelně nevysávají postelové matrace. Lidem také poradila, jak si mohou zkontrolovat, zda jsou jejich lůžkoviny správně vyčištěny. A to pomocí jednoduchého triku, který nazvala „arm check“ (kontrola paží).

„Jednoduše vezměte polštář do jedné ruky a podržte jej na otevřené dlani. Měl by zůstat v neměnném tvaru. Pokud ale spouští okraje směrem dolů a propadá se vám do ruky, je pravděpodobně plný potu, slin, odumřelých kožních buněk a jiných tělesných tekutin.“

Také doporučila, že polštáře by se měly prát dvakrát ročně, a to klasicky v pračce. Samozřejmě musí být dodržovány instrukce od výrobce. Péřové polštáře musí být ovšem vysušeny bezprostředně po vyprání, aby peří nezvlhlo nebo nezplesnivělo.

V ložním prádle se mohou nacházet mikroorganismy, které mohou mimo jiné vyvolat řadu nemocí, přes chřipku až po otravu jídlem, varují odborníci. Hygienička doporučuje, aby lidé prali povlečení jednou týdně, z důvodu zabránění šíření bakterií. Stejně jako polštáře, i peřiny by měly být vyprány dvakrát ročně, matrace by se měla pravidelně vysávat.

Jedlá soda proti skvrnám i zápachu

„Pokud budete matrace pravidelně vysávat, budete se divit, co za nečistoty objevíte. Odumřelé buňky vypadají jako šedý pudr,“ popisuje Mackenziová. Doporučuje pravidelně luxovat matrace především lidem, které trápí astma.

Pokud se někteří jedinci chtějí vyhnout propoceným matracím, mohou využít tzv. chránič matrací, který si poradí se skvrnami a zápachem. Je také velmi vhodný především pro malé děti, kterým se čas od času může stát ”menší„ nehoda.

Jako tajnou zbraň doporučuje jedlou sodu, která pohlcuje a odstraňuje pachy. „Stačí nasypat na skvrnu a nechat působit několik hodin. Potom stačí vysát.“

Naprostým zákazem je podle hygieničky jídlo v posteli. Veškeré drobky, které v lůžkovinách zůstanou, přilákají všechny možné druhy bakterií, mikroskopických brouků a roztočů.

Reklama

Výběr článků

Načítám