Hlavní obsah

Jak se nejlépe chránit před chřipkou a nachlazením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě téměř každého z nás minimálně jednou postihne nachlazení, viróza nebo chřipka. Mezi nejčastější příčiny patří zejména sychravé počasí, časté přecházení z přetopených místností ven do zimy a prudké změny teplot. Existuje však pár preventivních zásad, které nám pomohou se těmto onemocněním vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

V zimě téměř každého z nás minimálně jednou postihne nachlazení, viróza nebo chřipka.

Článek

Chřipka je nakažlivé virové onemocnění, které postihuje převážně dýchací cesty. Spolu s nachlazením ji řadíme mezi typy nemocí, které se přenáší vzduchem. Jde o kapénkovou infekci, což znamená, že se šíří kašlem, kýcháním, ale i mluvením. V případě, že máte oslabený organismus, potom jste právě této kapénkové nákaze náchylnější.

Důležitá je prevence

Proto je důležitá zejména prevence, která spočívá především v posilování obranyschopnosti organismu a v dodržování zásad zdravého životního stylu. Pokud se tedy chcete vyhnout bolestem v krku, svalů, kloubů, hlavy, horečkám, rýmě a dalším nepříjemnostem, snažte se dodávat tělu dostatek vitamínů a minerálů, které pomáhají zvýšit imunitu.

V období zvýšeného výskytu chřipkového onemocnění je dobré vyhnout se místům s velkou koncentrací lidí, což je mnohdy nemožné. Nicméně lze například omezit navštěvování supermarketů, kin, divadel, a pokud to jde, co nejvíc se vyhnout i hromadné dopravě. Ne vždy jsme ovšem schopni všechny tyto zásady dodržet a tělo vystavujeme nepříznivým vlivům, které imunitnímu systému příliš nepřidají.

Ovoce a zelenina jsou základ

Základem je pestrá strava, dostatek ovoce, zeleniny a vitamínů. Důležitý je také pravidelný pohyb a vhodné oblékání podle počasí.

Bohatým zdrojem vitamínu C jsou například citróny. Obsahují kyselinu jablečnou, octovou a mravenčí, které posilují účinnost tohoto vitamínu. Vitamín C výrazně posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím.

Pokud spojíte citróny a med, vznikne vám ideální kombinace, která v boji proti chřipce zaručeně pomůže. Med je bohatý na vitamíny A, C, E, nebo minerály jako je vápník, draslík či hořčík. Jeho unikátní schopnost spočívá v tom, že dokáže zničit bakterie a zabraňuje jejich šíření. Med má také preventivní účinky a posiluje imunitu.

Podobně zázračné účinky jako med a citróny má bezesporu i zázvor pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Je vhodný jednak jako prevence, avšak i při nachlazení či chřipce, která už propukla, jelikož pomáhá rozpouštět hleny.

Vhodné jsou i potravinové doplňky

V dnešní době můžeme také našemu organismu poskytnout potřebné látky pomocí kvalitních doplňků stravy. Těch je v současnosti nepřeberné množství a lze si vybrat z velmi široké nabídky.

„V období chřipek a nachlazení je dobré podpořit náš imunitní systém vhodnými doplňky stravy, které jsou schopny ve velké části zastoupit látky, jež jsou obsaženy ve zdravých potravinách. Ne všechny produkty jsou stejně kvalitní, proto bychom měli výběru věnovat pozornost a jejich volbu případně konzultovat s lékařem či lékárníkem,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Účinný je zejména vitamin A, B komplex, vitamín C, antioxidanty, jód, zinek nebo měď. Vhodné jsou také doplňky stravy na bázi betaglukanů. To jsou čistě přírodní látky podporující imunitu a obnovující obranný systém těla. Zdrojem betaglukanů jsou houby (např. přípravky z hlívy ústřičné), ječmen, oves a kvasinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Zákeřnost chřipky lidé stále podceňují

Chřipka patří mezi nejběžnější a zároveň nejpodceňovanější onemocnění. Přestože se jedná o vysoce nakažlivé onemocnění dýchacího ústrojí a lidé na něj...

Výběr článků

Načítám