Hlavní obsah

Jak se dopracovat ke změně životního stylu

Novinky, ema

Mnohým lidem, ať se snaží sebevíc, stále uniká způsob, jak naložit se zdravým životním stylem. Nevědí, jak začít, a zejména proto se uchylují k hysterickému sledování kalorií, podezřívavému čtení všech etiket, ale i nucení se do něčeho, co jim vlastně ani není příjemné. Existuje zlatá střední cesta?

Foto: Profimedia.cz

Začít žít zdravě není o sledování kalorií nebo etikety, říká psycholožka.

Článek

Psycholožka Jane Ogdenová přišla na několik způsobů, jak si zdravý životní styl přizpůsobit tak, aby se snadněji dodržoval.

Studovala stravovací návyky obézních lidí po 25 let, a proto může určit, jaké jsou nejčastější chyby při změnách životního stylu.

Předesílá, že umění být „zdravým jedlíkem“ neobsahuje úzkoprsé počítání kalorií, nebo přísné diety. Jde o to být sám k sobě laskavý a snažit se k jídlu přistupovat pozitivně.

Hlad není znamením pro jídlo

Jídlo hraje v našem životě mnoho rolí. Jíme, když se chceme rozveselit, když jsme smutní, nudíme se nebo jen tak, za odměnu. „Pokud ale chcete žít zdravě, musíte v sobě nastartovat správný pojem pro hlad a zastavit notorické uzobávání všeho, co vám přijde pod ruku,“ říká lékařka pro Dailymail.

Pokud se naučíte do svého dne správně rozplánovat snídani, oběd a večeři, a po 2-3 hodinách od snídaně a oběda si dáte lehkou svačinu, budete se na jídlo těšit a opravdu si ho vychutnáte. Jídlo se stane jakýmsi rituálem, ale i potřebou.

„Jíst, když máte hlad, je opravdu příjemný pocit. Zjistila jsem, že lidé, kteří neustále něco uzobávají, nemají žádné povědomí o čase a o tom, jak by měli jíst. Proto mlsají, protože nemají daný pevný řád.“

Pravidlo tří minut

Nezapomeňte, že hlad není jen fyzický proces. Pocity hladu pocházejí nejen ze žaludku, ale i z hlavy. Pokud tedy máte na něco chuť a nemůžete na to přestat myslet, dokud se do toho nezakousnete, stojí za to prozkoumat tento jev psychologicky.

„Lidé si rádi myslí, že jsou chutě biologickým projevem závislosti, proto říkají, že potřebují čokoládu, atd. Ve skutečnosti to ale není jídlo, po čem touží, ale význam, jaký pro ně potravina má. Čokoláda představuje rozptýlení, přestávku v práci nebo odměnu po náročném dni v práci,“ říká psycholožka.

Radí se tohoto neduhu zbavit jiným rozptýlením, zaměstnáním mozku. Procházkou, čtením nebo telefonátem s přáteli.

Ve studii z roku 2015 psychologové z Queenslandské Univerzity v Austrálii přišli na to, že pouhé tři minuty hraní hry Tetris snižují chutě na jídlo a sladké nápoje. Zaměstnání hrou totiž lidem „překazí“ vizualizaci jejich touhy a zaměstná mozek natolik, že další rozptýlení v podobě sladkého už nepotřebuje.

Představte si, jak se budete cítit

Mnoho lidí téměř omdlévá potěšením, když se zastaví před cukrárnou, nebo když vidí řetězce s rychlým občerstvením. Dobrý způsob, jak se bránit pokušení, je představit si, jak byste se cítili po tom, co byste tyto „pochoutky“ snědli.

Psychologové tomu říkají „předpokládaná lítost“ a doporučují ji jako efektivní techniku, jak změnit pohled na potraviny a výběr toho, co budete konzumovat. Pokud si totiž pocit z nezdravého jídla spojíte i s jeho konzumací, může se pro vás stát odstrašujícím příkladem.

Ještě lepší je ale představit si, jak dobře a pozitivně se budete cítit, pokud si místo něčeho nezdravého zvolíte zdravé, výživné jídlo. Pocit, že jste to dokázali, je k nezaplacení.

Nečtěte etikety

„Moje pravidlo pro nákupy potravin zní: Napište si seznam na celý týden a podle toho nakupte. Kupujte základní potraviny a jedině ty, po kterých se cítíte dobře, a to hlavně po jejich konzumaci.“

Jane Ogdenová říká, že není třeba číst etikety, daleko lepší je kupovat čerstvé ovoce a zeleninu, ryby, maso, a základní suroviny, u kterých není potřeba zkoumat jejich obsah.

„Raději si jídlo doma uvařte, než abyste zkoumali, co všechno obsahuje polotovar, který si chcete koupit,“ doporučuje. Jedině tak víte, co doopravdy skončí na vašem talíři.

Řiďte se selským rozumem

Ve skrytu duše každý člověk ví, co by měl udělat pro to, aby jedl zdravěji. Jíst hodně zeleniny a ovoce, komplexních sacharidů (tmavý chléb, těstoviny, atp.), bílkoviny a relativně nízké množství cukru a tuku.

„Nicméně jsme zaplaveni neustále se měnícími trendy o stravování, proto je nesmírně těžké najít si to, co nám vyhovuje.“ Tyto výstřelky v trendech o zdravém životním stylu ale mohou lidi zmást a zlákat k tomu, aby vykročili ze své komfortní zóny.

Paradoxně i změna toho, co jim vyhovuje, a rapidní změna na extravagantnější jídelníček, může jejich snahu zhatit. Například tehdy, pokud jde o trendy moderní dietu, která je však dlouhodobě neudržitelná a neodpovídá životnímu stylu většiny lidí.

„Pokud máte nadváhu, není z toho, že raději smažíte na másle než na oleji, nebo že raději pijete colu než dietní colu. To jsou jen drobnosti a zanedbatelné části vašeho jídelníčku. Záleží však na dalších důležitých věcech, například na bezduchém mlsání anebo večerních radostech v podobě čokolády, kakaa a pár skleniček vína,“ uzavírá psycholožka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám