Hlavní obsah

Jak přírodní cestou vylepšit spánek nejen po změně času

Novinky, das

Naprostá většina lidí snáší změnu času bez viditelných problémů. Zhruba každému desátému to ale naruší jeho čtyřiadvacetihodinový rytmus a má několik dnů až týdnů problémy se spaním, probouzením a hlavně ranním vstáváním.

Foto: Profimedia.cz

Každému desátému změna času naruší jeho čtyřiadvacetihodinový rytmus.

Článek

Noční spánek je přitom velmi důležitý pro obnovu energie, bez které bychom nebyli příliš produktivní, a také snižuje pocit únavy, brání depresím a regeneruje centrální nervový systém.

Pokud vám změna času rozhodila váš rytmus a máte problémy se spánkem, tak v první řadě vsaďte na přírodu. Kromě tradičních zklidňujících bylinek jako je meduňka, levandule, třezalka tečkovaná či heřmánek můžete vyzkoušet i ajurvédu a méně známé bylinky.

Valeriana neboli kozlík lékařský

Má pozitivní efekt při nervovém vyčerpání, nespavosti, špatném usínání či neurózách. Lze ji využít také při menstruačních obtížích, neboť zmírňuje křeče. Ačkoliv valeriana spánek přímo nevyvolává, dokáže organismus uklidnit tak, že spánek se dostaví přirozeným způsobem. Důležité je, že při užívání této byliny nevzniká žádná závislost a ani po probuzení se nedostavují pocity omámenosti, které můžete zažít při léčbě klasickými farmaky,které se užívají při léčbě spánkových poruch.

U starších pacientů trpících různými komplikacemi spánku či samotnou nespavostí zlepšuje jejich stav. Zkracuje dobu usnutí a snižuje počet probuzení během noci.  K dosažení viditelného efektu je však třeba kozlík užívat nejméně po dobu dvou týdnů.

Valerianu můžete využít ve formě kapsle či jako sušenou bylinu, např. pro přípravu čaje. Nejpřirozenější varianta je ajurvédská káva, kterou mohou i děti od 12 let. I přesto, že ajurvédská káva neobsahuje kofein, pomáhá udržovat bdělost při práci nebo studiu a navíc díky eliminaci kofeinu právě nevyvolává neklid, nespavost ani překyselení žaludku.

Základem je čekana lékařská, která podporuje trávení a působí příznivě na činnost jater. Dále káva obsahuje extrakt himalájských bylin, které mohou pomoci šetrnou cestou zhubnout, k lepšímu spánku, lépe se koncentrovat nebo například eliminovat stres.

Šišák bajkalský

Bylinka je hojně využívána pro své široké spektrum účinků v tradiční čínské medicíně. Obsahuje steroidní saponiny a organické kyseliny. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Chrání před oxidativním stresem. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální psychické činnosti. Slouží i k léčení nespavosti - je ideální pro navození klidného spánku.

Mučenka pletní

Tato bylina je známa také pod názvy granadila, Ježíškova koruna, Kristova koruna, Kristův květ, mučenka pletní, mučenka pleťová, pasiflóra, pasijón nebo umučení Ježíše Krista. Tradičně se využívá celá rostlina, a to jak v čerstvé, tak sušené podobě k léčbě nervového napětí a nespavosti. Tím, že uvolňuje hladké svalstvo, navozuje klidný, hluboký a nepřetržitý spánek a celkově navrací duševní rovnováhu a pohodu. Účinná látka z natě působí na celkové uklidnění a při tom nevyvolává útlum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám