Hlavní obsah

Jak poznat nebezpečná pigmentová znaménka

Novinky, Dana Sokolová

Vznik pigmentových skvrn ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo melanin - naši ochranu kůže před ultrafialovým zářením. Ale zároveň mohou vzniknout i jako následek spálení kůže, zánětů, antikoncepce, hormonálního onemocnění či věku. Přestože jsou tyto skvrny z 95 procent nezhoubného charakteru, je vhodné jim věnovat pozornost a pravidelně je kontrolovat.

Foto: Profimedia.cz

Oddalovat návštěvu u lékaře se nevyplácí.

Článek

Zhoubným nádorům kůže předcházejí nejrůznější změny na kůži – od pigmentového znaménka, začervenání, výrůstku apod. Ne všechny tyto změny automaticky znamenají, že se jedná o rakovinu, nicméně nelze ani potvrdit, že se v průběhu času rakovinou nestanou.

Kontrola pigmentových znamének je tak skutečně velmi důležitá. „Pokud se vaše pigmentová znaménka začnou podezřele měnit tvarem, barvou či strukturou, je nutné ihned vyhledat odborníka. Nemusí jít vždy o závažný problém melanomu, ale to vám vždy řekne jen odborník,“ upozorňuje primářka kliniky laserové a estetické dermatologie a plastické chirurgie LaserPlastic MUDr. Marta Moidlová.

Druhy nádorů

Melanom – není tak běžný nádor jako ostatní typy rakoviny kůže, ale o to více nebezpečný. „Vzniká z pigmentových buněk a je schopen velmi rychle metastázovat. Nejčastěji se nachází na kůži, ale nejsou vzácností případy, kdy se objeví v oku či na sliznici," vysvětluje přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Pokud jej lékaři naleznou včas, pak je téměř stoprocentní šance na naprosté vyléčení. Ovšem pokud je melanom odhalen pozdě, je až 95procentní pravděpodobnost, že léčba skončí neúspěchem a pacient zemře.

Maligním melanomem jsou nejvíce ohroženi ti, kteří mají na své kůži pigmentové névy. "Podle některých autorů přítomnost 50–90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje riziko maligního melanomu až dvakrát. Větší riziko panuje i u osob, kde v rodině se již nějaká rakovina kůže vyskytovala," vysvětluje přednostka dermatologické kliniky v Nemocnici Na Bulovce prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

"Zatímco dříve byl melanom diagnostikován mezi 60. a 70. rokem, nyní jsou pozorována dvě maxima, a to mezi 30–40 lety a v 60 letech věku. U žen ve věku mezi 20–30 lety je melanom nejčastějším maligním nádorem," dodává lékařka.

Do budoucna odborníci odhadují, že 45–50 procent lidí, kteří se dožijí 65 let, bude mít alespoň jeden typ rakoviny kůže.

Foto: Novinky

Běžně má mateřské znaménko ohraničené okraje, jakmile dojde k nerovnostem či nepravidelnosti, může jít o melanom.

Foto: Profimedia.cz

Melanom

Foto: Profimedia.cz

Melanom

Foto: Profimedia.cz

Melanom se může objevit i v oku.

Foto: Profimedia.cz

Pigmentové zabarvení nehtu může upozornit na vznikající melanom nehtového lůžka.

Spinocelulární karcinom – obvykle vypadá jako pevný červený až šupinatý uzlík, který krvácí anebo se chová jako opar, který se nehojí. Nejčastěji se vyskytuje na nose, čele, uších, spodním rtu, rukou a dalších slunci exponovaných částech těla. Je dobře léčitelný, pokud je objeven včas.

Foto: Profimedia.cz

Spinocelulární karcinom

Bazaliom – nejběžnější a nejlépe léčitelná forma rakoviny kůže. Jelikož se šíří velmi pomalu, obvykle postihuje hlavně dospělé. Bazální buňky mohou mít mnoho podob – mohou být ploché, vyvýšené, šupinaté, tělové barvy, hnědé, bílé, ale i v podobě voskové jizvy.

Foto: Profimedia.cz

Méně běžné typy rakoviny kůže

Kaposiho sarkom – nádorové onemocnění způsobené lidským herpesvirem HHV-8 – objevuje se hlavně u lidí s oslabeným imunitním systémem. Neblaze proslul v souvislosti s AIDS. Kaposiho sarkom se může objevit na kůži, v ústní dutině i na jiných sliznicích, u pacientů s AIDS je velmi agresivní. Nádor se jeví jako zarudlá nebo až nafialovělá skvrna, která se šíří plošně. Vznikají uzly tvořené nepravidelnou, ale hustou sítí cév a okolním vazivem. Někdy se objevují i otoky, ložiska se mohou rozpadat. Většinou je nebolestivý, kožní sarkomy jsou víceméně neškodné. U viscerální formy je riziko smrtelného krvácení.

Merkelův karcinom – obvykle se objevuje na slunci exponovaných místech – na hlavě, krku, rukou, nohách, ale i ostatních částech těla. Jedná se o nádor neuroendokrinního charakteru vycházející z Merkelových buněk. Projevuje se jako červenohnědý nebolestivý uzel různé konzistence. Metastazuje a jeho prognóza není příliš dobrá.

Foto: archív firem

Opalování

S ochranou je nutné začít v dětství

Rodiče by si měli uvědomit, že většina melanomů se vyvíjí i několik desítek let. Tudíž pokud se dítě spálí v dětství, pak sice okamžitě neonemocní rakovinou kůže, ale to neznamená, že se u něj za několik let melanom neobjeví. Kůže má totiž velmi dobrou paměť.

Statistiky navíc hovoří jasně. Až 50 procent nebezpečného UV záření získá člověk do 18 let věku. S ochranou pokožky je tedy důležité začít okamžitě po narození a například děti do jednoho roku věku by na přímé slunce neměly vůbec vycházet.

Rodiče by měli vědět, že pokud se dítě jednou za život spálí tak, že má puchýře, zvyšuje se riziko onemocnění melanomem dvojnásobně.

"Pokud vyrazíte s dětmi na slunce, pak je nikdy nezapomeňte namazat přípravky s vysokým UV faktorem – SPF 30 a výš – a pak také s fotoprotekcí s tzv. UVB a UVA filtrem. U moře je lepší zvolit speciální obleky, v nichž se děti mohou koupat a přitom se chránit před sluncem i ve vodě," radí Arenberger.

Foto: archív firem

Opalování

Podezřelá znaménka či pihy

Existuje tzv. ABCDE klasifikace.

A – Asymetrie – jedna polovina znaménka neodpovídá druhé polovině. Normální znaménka jsou symetrická. Při posuzování znaménka si na něm nakreslete pomyslnou dělicí čáru rozdělující ho na dvě poloviny. Pokud jsou obě poloviny stejné, pak je vše v pořádku, ale když tomu tak není, je vhodné neotálet a navštívit lékaře.

B – Ohraničení – pokud je ohraničení znaménka kostrbaté, zamlžené nebo nepravidelné, pak je dobré nechat si ho zkontrolovat dermatologem.

C – Barevnost – pokud nemá znaménko po celé své délce stejnou barvu, je velmi podezřelé. Normální znaménka mají obvykle jen jeden barevný odstín.

D – Průměr – znaménka by neměla mít větší průměr než velikost gumy na tužce.

E – Vývoj – znaménka se mohou neustále vyvíjet – zvětšovat, zmenšovat, měnit barvu, svědit či krvácet. Všechny tyto změny jsou podezřelé a měl by je vidět kožní lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Laura Janáčková: Život s rakovinou je boj

V Česku onemocní nádorovým onemocněním každý třetí člověk. Statistiky také ukazují, že každý čtvrtý na toto onemocnění umírá. Rakovina zasahuje člověka...

Žena, která pomáhá důstojně umírat

Anna Krutská je sestra z hospicového občanského sdružení Cesta domů. To poskytuje odbornou péči umírajícím lidem, ale i jejich blízkým, kteří se o umírajícího...

Výběr článků

Načítám