Hlavní obsah

Jak nejlépe čelit potížím z přechodu

Právo, Petr Veselý

Účetní měla obavy z klimakteria. Pamatovala si, jak návaly horka, pocení, nespavost a výkyvy psychiky ztrpčovaly život její mamince. Gynekolog jí před několika roky poradil chytrou strategii, jak jim čelit.

Foto: Profimedia.cz

Pohoda i pěkný vztah s partnerem snižují stres, a mohou proto zmenšit problémy ženy v klimakteriu.

Článek

Tyto potíže vyvolávají kolísající a klesající hladiny hormonů, konkrétně estrogenů. Proto pacientce navrhl, aby začala nepřetržitě užívat některé z moderních monofázických antikoncepčních pilulek. To jsou takové, které mají stejné množství estrogenu a progestinu ve všech tabletách, navíc v minimálních hladinách, a tedy i s malými vedlejšími účinky.

Nepřetržité užívání znamenalo, že vynechávala placebo pilulky, tedy pilulky bez účinných látek. Ženy je berou při menstruaci jen proto, aby dodržovaly navyklý rytmus užívání, a zmenšily tak pravděpodobnost, že pak některou vynechají.

Žena začala užívat monofázickou antikoncepci v pětačtyřiceti a brala ji s krátkými přestávkami šest let. Obtíže spojené s vyhasínáním činnosti vaječníků, a tedy i s výkyvy hormonálních hladin, ji trápily jen minimálně. To, co jí předpověděl gynekolog, se skutečně splnilo. Prakticky nevěděla, co jsou to návaly, pocení, nespavost nebo záchvaty podrážděnosti, případně deprese.

Když se letos objevila na trhu nová antikoncepce s dienogestem a estradiol valerátem, který se maximálně podobá přirozenému estrogenu a má díky tomu minimální vedlejší účinky, vyzkoušela ho. Pomohla jí v tom, aby se úplně zbavila občasného špinění a napětí prsou v období kolem menstruace.

„Monofázická antikoncepce je však řešením jen pro ženy, u kterých se potíže klimakteria ještě neprojevily,“ říká MUDr. Vladimír Mulač, soukromý gynekolog z Berouna. „Pokud k tomu dojde, lékař ženě obvykle doporučí hormonální substituci, tedy náhradu, což je jiný typ léčby."

Snížení cholesterolu

Účetní se také lehce snížil vysoký cholesterol, na který brala prášky. To je jeden z příznivých doprovodných efektů nové antikoncepce. Vzhledem k tomu, že v její rodině bývalo časté úmrtí na infarkt nebo mrtvici, šlo o pozitivní zprávu.

Gynekolog ji zároveň upozornil na málo známou skutečnost. Většinu žen chrání ženské hormony před srdečním infarktem a dalšími kardiovaskulárními chorobami. Jakmile jejich tvorba vyhasne, riziko těchto problémů u nich obvykle rychle stoupne. Proto by si víc než dosud měly hlídat také životosprávu a nadbytečná kila.

Hormonální polštář

Doktor Mulač objasňuje, proč užívání monofázické antikoncepce může mít příznivý vliv i na problémy doprovázející klimakterium:

„V organismu se udržuje nízká a vyrovnanější hladina hormonů, které jakoby odstavily na vedlejší kolej hormony tvořené tělem. Vytvoří jakýsi hormonální polštář. Ten obvykle tlumí jak zmíněné problémy vyvolané sníženou hladinou estrogenů, tak potíže s nepravidelnou menstruací vyvolanou kolísáním progestinu.“

Krvácela každých 14 dní

Bankovní úřednici trápily návaly horka, pocení a výkyvy psychiky jen mírně. Zato měla značné potíže s menstruací. Krvácela každých čtrnáct dní. Byla z toho unavená a trochu vylekaná. Přišla proto za svým gynekologem relativně brzy.

Ten jí vysvětlil, že podobné poruchy menstruačního cyklu nejsou v klimakteriu vzácností. Nemusí jít jen o postupné vyhasínání měsíčků, jak si spousta žen myslí. Někdy dochází i k tomu, že pacientka krvácí prakticky průběžně. Ostrůvky děložní sliznice začnou totiž pod vlivem rozkolísaných hormonů dozrávat v různou dobu.

Tam, kde je to nutné, podstoupí pacientka kyretáž, tedy chirurgické odstranění této sliznice. Z ní pak v laboratořích udělají histologický rozbor. Aby se vyloučil prekancerózní stav nebo jiné možné komplikace. Také z ní lékaři dokáží určit, o jakou poruchu hormonálního zásobování jde. Snáze se pak dá stanovit další postup i léčba.

Problémem bankovní úřednice bylo to, že trpěla potížemi se zvýšenou srážlivostí krve. Dokonce si ji léčila. Lékař pacientce tedy nemohl nasadit hormonální substituci. „Ženy se zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin ji dostat nesmějí,“ upozorňuje doktor Mulač. „Stejně jako kuřačky nebo pacientky s nemocnými játry, po infarktu, po mrtvici, ale také ty, které prodělaly rakovinu prsu, pohlavních orgánů nebo jim hrozí zvýšené riziko těchto chorob.“

Drahé, ale překvapivě účinné

Gynekolog proto bankovní úřednici doporučil nitroděložní tělísko s hormonem. Tuto drahou, ale komfortní formu antikoncepce užívají stále častěji ženy v klimakteriu právě na potíže s přílišným nebo příliš častým krvácením.

„Z tělíska se uvolňuje hormon levonorgestrel, který působí pouze lokálně, proto ho mohou využít i ženy se zvýšeným rizikem trombózy,“ říká doktor Mulač. „Snižuje výšku děložní sliznice. Děloha pak nemá prakticky z čeho krvácet.“

Pacientce připadalo trochu nepříjemné zavedení tělíska. A trvalo zhruba pět měsíců, než krvácení i špinění zmizely úplně. Dnes si ho pochvaluje a považuje lokální antikoncepci za dobrou investici, i když není levná. Za tělísko a jeho zavedení zaplatila 6 000 korun.

Na občasné návaly horka, pocení, únavu a výkyvy nálad začala užívat preparát obsahující extrakty z ploštičníku a červeného jetele. Měla štěstí, že patřila mezi ty, kterým přírodní přípravky pomáhají. Obvykle dovedou zmírnit malé nebo střední potíže. U velkých většinou nepomůžou.

Důležité bylo, že užívání preparátu konzultovala s lékařem. Poradil jí, se kterými udělaly dobrou zkušenost ostatní pacientky, a zároveň zkontroloval hustotu kostí, tedy sklon k jejich řídnutí (osteoporóze). Řada žen, jež si přípravky s úspěchem naordinují samy, netuší, že je na rozdíl od hormonální substituce nechrání právě před tímto zdravotním problémem, který bývá v klimakteriu velice častý.

Dobrý lékař stanoví nejúčinější léčbu

Nejúčinnějším receptem na problémy přechodu nebývá jeden senzační prostředek nebo lék, ale dobrý lékař. Ten spolu s pacientkou najde řešení ušité na míru. Tedy takové, které vychází z jejích potíží, způsobu života a mentality.

Užitečné rady

Řadu dalších praktických informací o tom, jak co nejlépe zvládnout období přechodu, najdete v Knize knih o menopauze, (nakladatelství Fortuna Print). Nebo na internetových adresách www.po-prechodu.cz a www.ordinace.cz  (do hledače napište heslo klimakterium nebo menopauza).

Obvykle se neomezuje jen na léky nebo preparáty. Význam může mít i změna jídelníčku a stylu života, ale také cvičení. Třeba speciální cviky posilující svalstvo pánevního dna, které mírní nebo dokonce odstraňují bolestivou menstruaci a úniky moči. Nebo relaxační cvičení typu jógy případně taj-či: pomáhají ženu zklidnit a přispívá tak ke zmírnění jejích subjektivních potíží.

Reklama

Související témata:

Související články

Menopauza vyžaduje terapii ušitou na míru

Snad každá žena by si přála nějaký úžasný lék na nepříjemné problémy klimakteria. Takový však není a ještě dlouho nebude. Proto je pro ně důležité,...

Výběr článků

Načítám