Hlavní obsah

Intimní problémy, které mohou potkat každou ženu

Novinky, das

Nepříjemné svědění až pálení v oblasti intimních partií potrápí během života téměř každou ženu. Důvodů, proč se tak děje, přitom může být hned několik, asi nejčastěji se přitom jedná o vaginální infekci.

Foto: Profimedia.cz

Intimní potíže

Článek

Pochva zdravé ženy je pokryta vrstvou hlenu, ve kterém žije v rovnováze mnoho prospěšných mikroorganismů. Jedná se převážně o laktobacily, tedy mléčné bakterie, které chrání prostředí pochvy před škodlivými mikroorganismy. Vytváří blahodárnou kyselinu mléčnou, díky níž je prostředí ve vagině kyselé, a tedy nepříznivé pro škodlivé bakterie a kvasinky.

Když je poševní prostředí v rovnováze, má samočistící schopnosti, žena je tak chráněna před vznikem poševní infekce. Jakmile ale dojde k narušení této rovnováhy, dochází ke změně pH -  z přirozeně mírně kyselého se stává prostředí zásadité, které je doslova živnou půdou pro škodlivé bakterie a kvasinky. Ženě pak hrozí vaginální infekce, která na sebe upozorní nepříjemným pálením, svěděním či výtokem. Tyto infekce postihnou během života až 75 procent českých žen. Přibližně polovina z tohoto počtu trpí tímto problémem opakovaně.

„Pokud se jedná skutečně o vaginální infekci, je důležité odhalit, o jaký typ infekce jde, zda o kvasinkovou, či bakteriální. Často se také vyskytují infekce smíšené nebo dochází po léčbě infekce jednoho typu v důsledku porušení poševního mikrobního prostředí k pokračování obtíží ve formě zánětu jiného,” vysvětluje doc. MUDr. Michal Zikán, Ph.D.

Typ infekce musí vždy odhalit lékař, který i na základě toho stanový tu nejvhodnější léčbu.

Pokud se ženám podaří zbavit základního problému, měly by myslet i na potřebnou obnovu vaginálního prostředí. „Obnova přirozeného ochranného vaginálního mikroprostředí je vůbec nejdůležitější součástí léčby,” upozorňuje Zikán.

Jakmile je vaginální prostředí opět správně kyselé, může se intimní pohoda navrátit.

Kdy dochází nejčastěji k vaginálním infekcím
během infekčního onemocnění
při užívání hormonální antikoncepce
při antibiotické terapii
v bazénech s chlorovanou vodou
při dlouhodobému stresu
při kandidóze sexuálního partnera
při diabetes
při přejídání s nadměrnou konzumací cukrů a u obezity
při špatně zvoleném prádle
u poruch imunity apod.

Když se infekce opakují

V pozadí stále se opakujících vaginálních mykóz a bakteriálních vaginóz může být porucha imunity, a to jak ve formě poruchy obranné reakce organismu, tak i ve smyslu přecitlivělosti.

„Opakované záněty pochvy způsobené kvasinkami jsou velmi častým jevem. K docílení trvalejších výsledků v léčbě tohoto onemocnění jsou mnohdy nutná dlouhodobá opatření podpořená změnou životního stylu, preventivním užíváním antimykotických léků v rizikových situacích, např. během užívání antibiotik,“ říká lékařka Kateřina Koulová.

Pro účinnou léčbu je dobré kromě užívání antimykotik také podpořit imunitní systém ženy. Doporučují se přípravky, které podporují obrannou reakci organismu a účinně tak posilují efekt léčby. Samozřejmostí by mělo být, aby se s ženou léčil i její sexuální partner. Jinak si pár bude zánět dokola předávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám