Hlavní obsah

Ibuprofen zabírá na rakovinu tlustého střeva

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Ibuprofen, tabletka tišící bolest, se možná stane účinným lékem proti rakovině tlustého střeva. Ve Spojených státech už ho odborníci doporučují jako prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva, ale zdá se, že bude také lékem jednoho z nejčastějších nádorů u člověka.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh " FINÁLE ŠKOL 2015. Ostrava 27.10.2015. Na startu.

Článek

Američtí odborníci podávali myším denně malé množství ibuprofenu a zjistili, že se nádory u zvířat zmenšily. Myši zároveň méně často umíraly na nádor tlustého střeva než jejich vrstevnice, jimž ibuprofen podáván nebyl.  

Stačí menší množství účinné látky

"Teď musíme udělat další studie a zjistit, zda je ibuprofen opravdu tak účinný, jak se zdá. Už jsme prokázali,  že množství ibuprofenu, které jsme podávali myším, se rovná sto miligramům u člověka," prohlásil vedoucí výzkumu doktor Michael Wolfe.

To je ovšem dalece menší množství, než které se vyskytuje v běžných tabletách. K účinné léčbě by tedy postačily nižší dávky ibuprofenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina tlustého střeva denně zabije 16 osob

České republice patří jedno smutné světové prvenství. Máme nejvíce lidí nemocných rakovinou tlustého střeva v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Je to dáno...

Výběr článků

Načítám