Hlavní obsah

I z obyčejné únavy se může vyklubat vážná nemoc

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neignorujte jakýkoli neobvyklý symptom zdravotních potíží, varují lékaři. I obyčejná únava může být příznakem poruchy funkce jater a podobně. Pokud vás některý z relativně obyčejných problémů obtěžuje příliš dlouho, neváhejte a vydejte se k lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Neignorujte zdánlivě obyčejné příznaky zdravotních potíží. Snadno je můžete zaměnit za jiné, vážné nemoci.

Článek

Deprese versus štítná žláza

Jednou z typicky zaměňovaných diagnóz je například deprese a hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy). Pokud tělo neprodukuje dostatek hormonu tyroxinu, není schopno udržet tempo nejrůznějších tělesných funkcí. To následně může vyvolávat deprese, netečnost i náchylnost k nemoci.

Lyn Mynottová, generální ředitelka charity Thyroid UK, pro Daily Mail řekla, že ženy, které přijdou k psychiatrovi s tím, že jsou v depresi, a jsou jim předepsána antidepresiva, by měly nejprve navštívit odborníka, aby jim vyšetřil štítnou žlázu. Pokud se ukáže její snížená funkce, stačí nasadit léčbu tabletami obsahujícími tyroxin.

Někdy je ale i rané stádium demence mylně zaměňováno za depresi, a to zejména u lidí mladších 65 let. „Deprese má mnoho podobných symptomů, jako je například porucha koncentrace a problémy s pamětí, nebo pocit vyčleněnosti z kolektivu,“ říká Sam Gould z Alzheimer´s Society.

Dráždivý tračník versus celiakie

Syndrom dráždivého tračníku je chronická porucha, která potlačuje normální funkce tlustého střeva. Často ji doprovázejí příznaky jako nadýmání, chronický průjem, bolesti břicha a další nepříjemné střevní potíže. Nicméně podobné jsou i příznaky intolerance lepku, tedy celiakie. Pokud takto postižený člověk konzumuje lepek, jeho imunitní systém spustí útok, který způsobuje zánět ve střevě, což může bránit normálnímu vstřebávání živin.

Bohužel mnoho lidí žije s celiakií dlouhá léta, jelikož jsou mylně diagnostikováni se syndromem dráždivého tračníku. Oficiální pokyny znějí, že každý člověk, u kterého jsou pozorovány příznaky tohoto onemocnění, by měl být otestován také na snášenlivost lepku. Krevní test, který prokáže správnost diagnózy, může provést dokonce i praktický lékař.

Menopauza versus zvýšená funkce štítné žlázy

Nepravidelná menstruace, noční pocení, nadýmání, přibývání na váze, změny nálady. To všechno jsou společné příznaky menopauzy. Někdy ale nadýmání a nepravidelná perioda mohou značit i rakovinu vaječníků. Ženy si přitom často myslí, že jsou jen v období přechodu.

Nicméně podobné příznaky vykazuje například i zvýšená činnost štítné žlázy, ale také Non-Hodgkinův lymfom (rakovina cév a žláz lymfatického systému). I tyto dvě nemoci může provázet noční pocení.

Únava versus problémy s játry

Počet příznaků vážnějších nemocí zaměňovaných s klasickou únavou je vysoký. Obyčejnou únavu lze snadno zaměnit s projevy některých druhů rakoviny, lymeskou boreliózou, ale dokonce i některými jaterními onemocněními, například hepatitidou typu C. Toto onemocnění je přenosné kontaktem s infikovanou krví. Virová žloutenka je závažné infekční onemocnění jater - nemoc, která může být dlouho přehlížena.

Velmi často se zaměňuje s jinými nemocemi, avšak diagnózu stanoví správně jen lékař. Mezi klasické příznaky patří extrémní únava, nechuť k jídlu, horečky, bolesti kloubů a další. Proto je při přetrvávajících potížích s únavou nutné navštívit lékaře. Tento typ žloutenky je totiž zákeřný. Existují případy lidí, kteří nemoc objevili až po několika letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám