Hlavní obsah

I nádory vnitřních orgánů na sebe mohou upozornit skrz kůži

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kůže je zrcadlem našeho zdraví. I za „obyčejnou” velmi suchou pokožkou tak vůbec nemusí stát poruchy kůže, ale onemocnění vnitřních orgánů, včetně rakoviny. Zhoubné nádory na sebe totiž často upozorňují skrz jiné orgány a tkáně, než ze kterých vyrůstají.

Foto: Profimedia.cz

Kožní nemoci bývají často spojovány s výskytem rakoviny vnitřních orgánů.

Článek

Vnitřní nádory na sebe mohou skrz kůži upozornit dvěma způsoby.

1. Kožní nemoce spojované s nádorovým onemocněním- tzv. paraneoplázie

Existuje hned několik kožních nemocí, jež jsou spojovány s výskytem rakoviny vnitřních orgánů. Přičemž jeden vnitřní nádor může mít hned několik kožních projevů.

„Příkladem mohou být náhle vzniklá extrémní suchost kůže nebo náhlý vznik

mnohočetných kožních výrůstků na trupu. Může se ale jednat i o příznaky zánětlivé kožní choroby - například šíření karcinomu prsu do kůže připomíná růži,“ vysvětluje profesorka Jana Hercogová, z Dermatologie prof. Hercogové – Kliniky preventivní dermatologie s. r. o.

Vzbudila se s nevzhledným pupínkem na čele. Šlo o vzácný druh rakoviny

Zdraví

Podle lékaře Wakeho Foresta mohou na onkologické onemocnění vnitřních orgánů upozornit i sametové pigmentové skvrny na rukou, rtech, ale i krku a podpaží.

Hustá kůže na dlaních připomínající vařené dršťky zas bývá často spojována s rakovinou plic, ale i rakovinou žaludku. Šupinatá vyrážka na hýždi, v dlaních či jiných místech na těle a červený jazyk pak mohou signalizovat nádor slinivky břišní.

U tzv. paraneoplázie nejde o samotný nádor, který by se objevil na kůži, ale o kožní projevy vnitřních nádorů či nádorů krve. Některé tyto příznaky se navíc mohou projevit dříve, než typické projevy daného nádoru či mohou signalizovat recidivu.

Pravidelná kontrola pigmentových znamének může zachránit život

Zdraví

2. Metastázy

Metastázy jsou tvořené přímo buňkami původního nádoru. Jde o buňky oddělené od primárního útvaru, které putují tělem do jeho dalších částí. Usadí se a vytvoří druhotné ložisko – nový nádor. Kožní metastázy se vyskytují u 3–10 % onkologických pacientů.

Nejčastější jsou metastázy do kůže u mužů s karcinomem plic a u žen s karcinomem prsu. Dále u obou pohlaví při rakovině tlustého střeva a melanomu. Obvykle se kožní metastázy nacházejí v oblasti hrudníku. Jejich vzhled je rozmanitý, mívá podobu skvrn, vyvýšenin, uzlů atd.

Mladé ženě kvůli rakovině amputovali část prstu. Začalo to kousáním nehtů

Zdraví

Je dobré nepodceňovat kožní změny a snažit se včas vyhledat odborníka 

Lidé kožní potíže berou často na lehkou váhu. Mají pocit, že se nejedná o nic závažného a vše se snaží řešit sami bez pomoci odborníků. Bohužel i za banální vyrážkou může stát závažný zdravotní problém, a je tedy velmi důležité nic nepodceňovat a co nejdřív vyhledat odborníka.

Základem vyšetření v dermatologické ordinaci je diagnostika, k níž se využívají

různé metody vyšetření – klinické vyšetření, dermatoskop, mikroskopické vyšetření vzorku kůže, krevní testy a další.

„Na základě těchto vyšetření je schopen dermatolog stanovit včasnou diagnózu, nicméně pacienta sám neléčí. Vnitřní nádory vždy léčí onkolog. Jen v případě metastáz do kůže je dermatolog součástí celého onkologického týmu, který řeší léčbu nemocného,” dodává Hercogová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám