Hlavní obsah

I jedna limonáda denně výrazně zvýší riziko mrtvice a infarktu

Lidé konzumují limonády ve velkém, a je jedno, zda si je kupují v lahvi, či si je vyrábějí sami doma. Upřednostňují je před čistou vodou, která by měla tvořit základ pitného režimu. Bohužel si stále neuvědomují, jak moc si tím ubližují. Výzkumy jsou v tomto směru neúprosné – pravidelné popíjení limonád výrazně zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob a úmrtí na ně.

Foto: Profimedia.cz

Lidé konzumují limonády ve velkém.

Článek

Lékaři spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací proto varují, aby lidé nepili tyto nápoje denně. „Jediná porce perlivé limonády denně stačí k tomu, aby se u konzumenta zvýšilo riziko úmrtí na choroby srdce a cév o třetinu,“ upřesňují vědci z organizace Action On Sugar (Akce proti cukru).

Osoby, u nichž čtvrtinu denního energetického příjmu tvoří jednoduché cukry, jsou dvojnásobně ohroženy úmrtím na infarkt a mrtvici. Přitom prokazatelně škodí cukr z konzervovaných potravin a limonád, který je do těchto výrobků přidáván. Cukry z ovoce škodlivé účinky na zdraví srdce a cév nemají.

Britští vědci z Action On Sugar tvrdí, že přidaný cukr z potravinářských výrobků (konzerv, nápojů, mléčných výrobků, cereálií, cukrovinek apod.) by neměl tvořit více než pět procent z denního energetického příjmu.

„Tato studie je nesmírně důležitá. Jasně dokazuje, že zvýšený příjem přidaných jednoduchých sacharidů vážně zvyšuje riziko mrtvice a infarktu,“ tvrdí profesor Graham MacGregor.

Reklama

Výběr článků

Načítám