Hlavní obsah

Hygienici: jsme na prahu chřipkové epidemie

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Česká republika je na prahu chřipkové epidemie. Počet nemocných každý týden pozvolna stoupá a v uplynulém týdnu dosáhl 1 689 případů na 100 tisíc obyvatel. Epidemie nastává při počtu 2000 nemocných na uvedený počet obyvatel.

Foto: HZS Zlínského kraje

V době příjezdu hasičů byl dům v plamenech.

Článek

"Cřipkovou epidemii můžeme čekat každým dnem. Za uplynulý týden počet nemocných ve srovnání s předminulým týdnem vzrostl o 4,4 procenta. Nejvíce jsou postiženy děti ve věku 6 až 14 let a dále dospělí mezi 25 a 59 lety," řekla Právu v pátek doktorka Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Informovala, že hranici epidemie už překročili v Libereckém kraji, kde počet lidí, které trápí chřipka a onemocnění horních cest dýchacích, je 2144 na 100 tisíc obyvatel. Přitom v předminulém týdnu jich bylo necelých 2000. Nejvíce nemocných je pak v samotném Liberecku, dále na Jablonecku, Semilsku a Českolipsku.

Také ve Středočeském, Pardubickém a v Plzeňském kraji výrazně přibylo nemocných. V Plzni už do epidemiologického prahu zbývá jen 26 případů.

Epidemie v celé Evropě

Chřipková epidemie už plošně postihla mnoho států západní Evropy. "Epidemii hlásí Španělsko, Portugalsko a nově Belgie, Francie, Itálie, Švýcarsko, regionální epidemie pak Rakousko a lokální Německo," řekla Otavová. Vzhledem k cestovnímu ruchu se dá očekávat, že ze západních států vlna chřipky brzy přejde i do České republiky.

Na pandemii jsme připraveni

Na pandemii, tedy chřipkovou epidemii celosvětového rozsahu, před níž několikrát letos varovala Světová zdravotnická organizace, je Česká republika připravena. "Máme schválený pandemický plán, v němž je jasně stanoveno, co, kdo a kdy musí přesně udělat," vysvětlil Právu jeden z tvůrců plánu, hlavní hygienik Prahy doktor Vladimír Polanecký.

Samozřejmostí by bylo omezení návštěv v nemocnicích a sociálních ústavech, omezení shromažďování obyvatel a další akce. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by pandemie měla přijít.

V České republice ročně bezprostředně na chřipku zemře několik desítek pacientů, ale na komplikace, které onemocnění způsobuje, je to více než 1000 obyvatel, zejména starších, kteří již mají jinou nemoc. Chřipka může způsobovat například zápal plic, který u imunitně oslabených pacientů může být osudový.

Reklama

Související články

Chřipky přijdou ročně na tři miliardy korun

Léčba akutních respiračních onemocnění včetně chřipky, ztráty ve výrobě a nemocenská, která s chřipkou souvisí, přijdou ročně na tři miliardy korun. Právu...

Epidemie se čeká každým okamžikem

Zatím si ještě většina z nás stále neuvědomuje, že chřipka je opravdu závažné onemocnění. V počátcích ji obvykle podceníme a do postele ulehneme až tehdy, když...

Výběr článků

Načítám