Hlavní obsah

Hostinským pasivní kouření nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejnost si podle zdravotníků neuvědomuje riziko pasivního kouření. Většina nekuřáků vnímá cigaretový kouř jen jako obtěžování a riziko spojené s jeho vdechováním podceňuje. Zaměstnanci restaurací, kteří tráví mezi kuřáky až deset hodin denně, se domnívají, že jejich zdraví tím není ohroženo. Vyplývá to z průzkumu, který v pražských pohostinských zařízeních provedli medici.

Článek

Podle Evy Králíkové z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy na následky kouření zemře ročně v České republice zhruba 23.000 lidí. Pasivní kouření je příčinou několika stovek úmrtí ročně. Zkracuje nejen život lidí, ale i koček a psů žijících v domácnostech kuřáků.

Přesto, že nekuřáci zlozvyk kuřáků tolerují, podle průzkumu studentů by s oddělením kuřáckých a nekuřáckých prostor souhlasilo 64 procent zaměstnanců. Mezi hosty se pro zvláštní prostory vyslovilo 54 procent dotázaných. Polovina pracovníků by byla pro vznik kuřáckých a nekuřáckých restaurací. Mezi hosty s touto myšlenkou souhlasilo 62 procent dotázaných.

Riziko povolání

Podle Zákoníku práce mají lidé sice nárok pracovat v nekuřáckém prostředí, ale zaměstnanci pohostinství jsou smířeni s tím, že jejich profese je spojena s prací v zakouřených místnostech. Králíková uvedla, že zatím se nenašel zaměstnanec restaurace, který by se svého práva domáhal soudně.

Čeští majitelé a zaměstnanci restaurací se domnívají, že zákaz kouření v podniku by vedl k odlivu hostů a následnému propuštění pracovníků. Zkušenosti z USA však ukazují, že tam, kde bylo kouření v hospodách zakázáno, dokonce počet návštěvníků stoupl.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřačky rodí nepozorné děti

Britští psychiatři a psychologové zjistili, kouřící matky mají mnohem častěji děti se syndromem, při němž postižení nejsou schopni na cokoli zaměřit pozornost...

Výběr článků

Načítám