Hlavní obsah

Horké letní dny a změny počasí jsou velkou zátěží pro lidi s hypertenzí

Novinky, das

Extrémně teplé počasí, ale i bouřky a další změny značně zatěžují kardiovaskulární systém, a to především srdce. Zdraví jedinci až takový problém nepociťují, jinak je tomu ale u lidí s vysokým krevním tlakem a dalšími srdečními problémy. Podívejte se s námi na základní pravidla, která by lidé s těmito problémy měli dodržovat, aby se vyhnuli případným problémům a mohli si v klidu dopřát i dovolenou u moře.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký krevní tlak se dnes netýká jen starších lidí.

Článek

„Při vysokých letních teplotách platí obecná pravidla a selský rozum. V tropickém počasí by se pacienti léčení s vysokým krevním tlakem rozhodně měli vyvarovat zvýšené psychické nebo fyzické námahy a samozřejmě, jako celá populace, dodržovat pitný režim,“ radí internista doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Dostatečný příjem tekutin tvoří opravdový základ prevence srdečních potíží. Ideální je samozřejmě čistá voda. Dáte-li si každou půlhodinku jednu skleničku, budete mít svůj pitný režim pod kontrolou. Při větších vedrech nebo při fyzické námaze příjem tekutin ještě zvyšte, a to zhruba dvojnásobně. Mějte ale na paměti, že nic se nemá přehánět. Nadměrným množstvím tekutin můžete zatížit ledviny i srdečně-cévní systém.

Vyhýbat byste se také měli přímému slunci, a to především v době mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou jeho paprsky nejsilnější. Ti, kteří nedají dopustit na klimatizaci, by si měli dávat pozor především na nastavení vhodné teploty. Klimatizace sice nabízí příjemné osvěžení, ale v horkých dnech ji nenastavujte příliš nízko. Ideální je teplota kolem 24 stupňů Celsia. Organismus se hůře vyrovnává s náhlým přechodem z horka do chladu a naopak. Rychlá změna teplot tak může způsobit řadu zdravotních komplikací.

Pokud už máte diagnostikovanou hypertenzi, a i s léčbou se necítíte ve své kůži, zkuste si doma změřit krevní tlak. Může to napomoci při rozhodování o dostatečnosti léčby, případně při úvaze o nutnosti změn terapie.

„Domácí měření se však musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat,“ vysvětluje kardiolog Michal Vrablík.

Pozor na stres při cestování

Pokud dodržujte všechna doporučení a pravidelně berete své léky, pak se nemusíte bát ani odletět do exotiky. Ovšem s malou výjimkou.

„Jako každé léky, mají i ty na snižování krevního tlaku své nežádoucí účinky. Při stresových situacích, jako může být pro mnoho lidí například cesta letadlem, kdy dochází ke změně tlaku a dehydrataci organismu, se může tlak zvýšit a stávající terapie pak funguje odlišně. Většinou ale dochází jen ke snížení účinku léků a pacienti pak pociťují závratě, bolesti hlavy a únavu. Problém, který často při cestování nastává, je ten, že si lidé nevezmou dostatečný počet prášků, špatně si je spočítají a poté je v zahraničí jen těžko shání. Cestování samo o sobě by nemělo být problém,“ upozorňuje MUDr. Jan Večeř z Interny-neurologie s. r. o.

Vysoký krevní tlak se dnes netýká jen starších lidí, nevyhýbá se ani dvacetiletým, přičemž valná většina lidí vůbec neví, že hypertenzí trpí. Právě vysoký krevní tlak je totiž jedním z onemocnění, které se často nijak neprojevuje. Většinou se odhalí až v momentě, kdy již způsobilo postižení životně důležitých funkcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám