Hlavní obsah

Heřmánek je novou zbraní proti cukrovce

Právo, ČTK, mcm, haš
LONDÝN

Podle japonských a britských vědců snižuje výluh heřmánku hladinu cukru v krvi. Brání tak vzniku enzymu, který způsobuje rozvoj diabetických komplikací. Vědci se opírají o pokusy na krysách: hladinu cukru v krvi měla výrazně nižší skupina, která dostávala heřmánek.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánek podle vědců brání vzniku enzymu, který vede k rozvoji diabetických komplikací.

Článek

Jejich zjištění zvyšuje naděje na nové léky proti cukrovce. Čeští lékaři zatím takové informace nemají. Prospěšnost heřmánku při léčbě cukrovky však předseda České diabetologické společnosti nevyloučil. Heřmánek se zatím používá hlavně proti stresu, nachlazení a menstruačním obtížím.

Pozor na PET lahve

Tým britských a amerických vědců naopak varuje před častým používáním nápojů a potravin z plastických lahví a nádob. Jejich součástí bývá často bisfenol A, přičemž lidé s vyšší hladinou této látky v moči čelí dvojnásobně vyššímu riziku cukrovky či srdečních onemocnění než ti, kdo mají této chemikálie v těle málo.

Žádná z 1500 sledovaných osob přitom hladinu bisfenolu neměla vyšší než tu, již americké úřady označují za „bezpečnou“. Pacientů s cukrovkou II. typu, která bývá spojována s obezitou, přibývá zejména ve vyspělých zemích.

Vědci z Curyšské univerzity nyní testují lék, který blokuje v těle produkci látky zvané interleukin 1beta. Ta má podle nových zjištění na svědomí selhání tvorby inzulínu v těle. S novým lékem bude pacientům s cukrovkou II. typu stačit jedna injekce inzulínu měsíčně místo nynějších dvou denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Již 800 tisíc Čechů trpí cukrovkou

Cukrovku má v Česku už 800 000 lidí, počet nemocných přitom stále roste. Právu to řekl předseda České diabetologické společnosti profesor Milan Kvapil....

Výběr článků

Načítám