Hlavní obsah

Elektronické cigarety pomohou skoncovat s kouřením jen desetině lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte skoncovat s kouřením a sázíte přitom na teď velmi moderní e-cigarety neboli vaping? Pak vás zřejmě příliš nepotěšíme. Podle nejnovější americké studie jsou tyto náhražky cigaret méně účinnější než tradiční nikotinové pomůcky jako žvýkačky či náplasti.

Foto: Profimedia.cz

Vaping při odvykání kouření příliš nefunguje.

Článek

Zatímco u vapingu a e-cigaret skutečně skoncovalo s kouřením jen deset procent kuřáků, při sázce na žvýkačky a náplasti byla úspěšnost téměř 20 %. Podobně tomu bylo u lidí, kteří se rozhodli skoncovat s kouřením bez všech pomůcek a náhražek. Za úspěšné odvykání kouření přitom vědci považovali okamžik, kdy lidé po cigaretách nesáhli 12 a více měsíců.

Vědci z Kalifornské univerzity pro svůj výzkum použili data z let 2017 až 2019 od 3000 kuřáků, kteří se v nedávné době pokusili zbavit tohoto zlozvyku a pak od 1000 bývalých kuřáků.

Vaping neboli kouření e-cigaret dočasně ovlivňuje funkci krevních cév u zdravých lidí

Zdraví

Až 64 % z nich se pokusilo skoncovat s kouřením bez všech podpůrných pomůcek a léků. Ostatní buď sáhli po e-cigaretách, nebo nikotinové substituční terapii (NRT). Nejčastěji se přitom k cigaretám vrátili právě ti, co sáhli po e-cigaretách.

„Pokud chcete skoncovat s kouřením, pak e-cigarety nejsou vhodným pomocníkem. Navíc nejsou podle Světové zdravotnické organizace ani o moc zdravější než klasické cigarety,“ upozorňuje pro Daily Mail autor studie doktor John Pierce.

Nikotin zvyšuje riziko rakoviny plic a metastáz do mozku

Zdraví

Podle mnoha předchozích studií je vaping spjat s mnoha zdravotními problémy, od dýchacích problémů po erektilní dysfunkci, podobně jako klasické cigarety. E-cigarety sice neprodukují dehet ani oxid uhelnatý, ale páry obsahují některé škodlivé chemikálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám