Hlavní obsah
Dýňové latté Foto: Profimedia.cz

Dýňové latté. Podzimní nápoj, který si zamilujete

Podzim je tu a s ním i sezona dýní. Využijte tuto plodinu nejen k přípravě příloh a polévek, ale také k výrobě lahodného dýňového latté. Nevěříte? Stačí pár surovin a máte dokonalého společníka do sychravého počasí, který potěší nejen vás, ale také vaše přátele.

Dýňové latté Foto: Profimedia.cz
Dýňové latté. Podzimní nápoj, který si zamilujete

Dýňové latté neboli v oficiálním znění „pumpkin spice latte” zažívá v posledních letech velkou oblibu. Nabízí jej i známé kavárenské řetězce po celém světě. Vyrobit se dá pohodlně ale i doma.

Stačí pár ingrediencí a vznikne vám voňavý, a hlavně lahodný nápoj, který se hodí nejen na dlouhé podzimní večery s knížkou, ale také na posezení s přáteli, které chcete potěšit něčím extra.

Díky své bohaté, sladké chuti navíc už ani nemusíte připravovat dezert! Jak na to?

INGREDIENCE
  • 150 ml javorového sirupu
  • 150 ml vařící vody 
  • 3 polévkové lžíce dýňového pyré (uvařené a rozmixované dýně)
  • koření podle chuti (ideálně 2 tyčinky skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kardamom nebo vanilka)
  • kousek čerstvého zázvoru
  • espresso
  • mléko

POSTUP:

  • Při přípravě začněte s dýní. Očistěte si dýni hokaidó nebo english pie, nakrájejte ji na malé kousky a uvařte ve vodě.
  • Až bude dýně hezky změklá, sceďte jí a rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Díky tomu vznikne dýňové pyré, ze kterého odeberte tři velké vrchovaté lžíce. Zbytek můžete použít například při přípravě koláčů, pomazánek či jako přílohu k masu.
  • Do kastrůlku nalijte vodu s javorovým sirupem a přidejte zmíněné množství pyré.
  • Přidejte postupně libovolné množství nastrouhaného zázvoru, může být i neloupaný.
  • Nakonec dejte do kastrůlku koření podle vaší chuti. Skvělá je skořice vcelku, ale můžete použít i tu v prášku, dále si s dýní bude rozumět vanilka, badyán, muškátový oříšek či hřebíček.
  • Přiveďte celou směs k varu. Potom teplotu stáhněte a deset minut lehce povařte.
  • Nechte zchladnout a přeceďte přes jemné síto do skleněné lahve s uzávěrem. Hotové uchovávejte v lednici.
  • Na jedno latté použijte dvě lžíce uvařené směsi, zalijte kávou (ideální je espresso z kávovaru, ale poslouží i filtrovaná nebo rozpustná). Dále přidejte teplé napěněné mléko.
  • Efektní čepici vykouzlíte pomocí šlehačky, kterou můžete posypat skořicí v prášku nebo hoblinkami čokolády.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků