Hlavní obsah

Dopřát si all inclusive a přitom nepřibrat? Jde to

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřát si v dnešní době dovolenou all inclusive už není takový problém. Neomezené množství zkonzumovaných nápojů a jídel je lákavé a mnohdy i finančně velmi výhodné. Bohužel svádí i k nejrůznějším experimentům a obžerství, a důsledky mohou být po všech stránkách katastrofální.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je naučit se správně kombinovat jednotlivé potraviny.

Článek

Kromě zažívacích problémů a otrav z jídel jsou tak největším strašákem takových dovolených kilogramy navíc.

Jak si dopřát všechny ty dobrůtky a přitom nepřibrat

V první řadě je důležité naučit se správně kombinovat jednotlivé potraviny. „Jelikož to, jak jídlo kombinujete, podstatně ovlivní, zda se vám bude ukládat do podkožního tuku nebo ne,“ upozorňuje výživový specialista Martin Škába.

Vhodné kombinace jídel
Sladkosti vždy s ovocem – na snídani se snažte vyvarovat přemíry sladkých pokrmů ve formě buchtiček, dortů či nejrůznějších zákusků. Pokud už ale neodoláte, pak si vždy ke každé sladkosti dopřejte jednu porci ovoce. „To obsahuje nestravitelnou vlákninu, která pomáhá čistit střeva a snižuje tzv. glykemický index neboli rychlost vstřebávání cukrů ze stravy,“ vysvětluje Martin Škába. Ovoce díky obsahu vitamínů, minerálů, enzymů a fotoživin pomůže zpracování sladkostí, aniž by se tělo příliš zatížilo. Bez něj se naopak rychle uloží do podkožního tuku.
U oběda i večeře platí jednoduché pravidlo: Talíř si rozdělte na tři pomyslné části: bílkoviny (maso, ryby, vejce nebo sýry), zelenina (ta by měla zaplnit minimálně půlku talíře) a příloha (cca ¼ talíře). „Vyvarujte se smažených pokrmů, z příloh upřednostněte rýži, luštěniny, těstoviny nebo vařené brambory. Zeleninu si ochuťte oleji, kterých jistě všude bude nepřeberné množství k otestování. Vyzkoušejte nejen extra panenský olivový, ale taky třeba mandlový nebo lněný,“ doporučuje Martin Škába.
K pití nejlépe čistou vodu – jídlo je lepší během jezení nezapíjet, aby se nenarušil proces trávení. Pokuste se vyvarovat sladkých nápojů plných cukrů a éček, jelikož se ukládají do podkožního a útrobního tuku, a jsou těmi nejčastějšími viníky tloustnutí.
Víno, pivo, míchané drinky – v zásadě upřednostněte pivo či víno. Přesto i s nimi opatrně, jelikož každý alkohol zvyšuje chuť na jídlo.

Dalším krokem je vždy před každým jídlem udělat nejprve důkladný průzkum švédských stolů a až poté si začít na svůj talíř jídlo nakládat.

„Ze sociologických výzkumů jasně vyplynulo, že ti, co prozkoumali nejprve všechna jídla, než vůbec sáhli po talíři, si na něj nandali méně kalorické jídlo než ti, co si přehled neudělali a rovnou nandávali jídlo,” vysvětluje ve své knize Hubnutí bez diet a cvičení specialistka na výživu Martina Králíčková.

„Dostatek času dává lidem možnost zjistit, na co mají největší chuť, a i když si vyberou méně kalorická jídla, nehladoví a v podstatě si nic neodpírají,” dodává odbornice.

Velmi také pomáhá nabrat si na talíř co nejméně jídla a raději si posléze přidávat.

„Základem všeho je i pravidelnost stravy. Nejezte proto ani na dovolené jen 3 x denně, ale dopřávejte si svačiny. Váš metabolismus tak bude pořád pracovat a energii z jídla lépe spálí,” doporučuje Martin Škába.

Hřešit ano, ale s rozvahou

Ze všeho nejtěžší je odolávat nejrůznějším sladkostem. Nicméně i zde mějte na mysli, že jeden nebo dva dortíky vám figuru nepokazí. Pokud si ale chcete dopřát dobrůtek víc, pak je nutné během dne zapojit víc aktivit.

Například zkuste alespoň 30 minut plavat a místo stylu prsa zvolte kraul nebo znak. Zapojte se do animačních programů, případně místo výtahů a nejrůznějších vláčků choďte všude pěšky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám