Hlavní obsah

Doplňky stravy proti chřipce i nachlazení

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Zatímco ordinace dětských lékařů praskaly při nedávné chřipkové epidemii ve švech, měla dětská lékařka MUDr. Helena Fuchsová z Řevnic poloprázdnou čekárnu. Doporučuje svým pacientům, aby preventivně užívali potravinový doplněk s oligopeptidy a dalšími bioaktivními látkami bílkovinné povahy, který si mohou koupit v lékárně. Tyto bioaktivní látky pomáhají stimulovat imunitu dětí i dospělých víc než o polovinu.

Foto: Kevin Bay

Ladama Project

Článek

Těchto potravinových doplňků je na našem trhu několik (Preventan, Solcoseryl, Biostim, Juwík, Fortisim, Imugamin, Juwicit, Imuregen atd.). Dokáží stimulovat naši imunitu. Vysoké hladiny oligopeptidů a dalších látek jsou například v mateřském mléku. V některých zemích o ně obohacují dokonce i umělou výživu pro kojence.

Doktorka Fuchsová nedoporučuje doplněk stravy s oligopeptidy, nukleotidy a dalšími látkami jen dětem, ale i jejich rodičům a příbuzným. Odhaduje, že jí díky němu klesla nemocnost dětských pacientů zasažených virózami a infekcemi dýchacích cest o 60 až 70 procent.

"U některých rodičů, kteří podnikají, klesla nemocnost podle mých odhadů až o osmdesát procent," říká. "Užívají totiž doplněk přesně a disciplinovaně. Vycucají tabletku s účinnými látkami každý den v určitou dobu a pak půl hodiny nejí ani nepijí.

To je důležité, protože látky bílkovinné povahy, které preparát obsahuje, mohou vyvolat potřebnou reakci na sliznici ústní dutiny a zažívacích cest." Svoji roli podle ní hraje i to, že se o účincích přípravku přesvědčili a věří mu. Jejich pocit sehrává v prevenci svou pozitivní roli, ostatně jako příznivě naladěná psychika v imunitě vůbec.

Imunitu sliznic zvyšuje o víc než polovinu

V případě doplňku stravy s oligopeptidy, nukleotidy a dalšími bioaktivními látkami však určitě nejde o nějaké placebo. Výzkumy vědců prokázaly, že zvyšuje imunitu sliznic až o 60 %. To je důležité. Kdybychom rozvinuli sliznice zažívacího a vylučovacího traktu spolu se sliznicemi dýchacích cest, zabraly by plochu kolem 400 m2, tedy zhruba dvou tenisových kurtů.

Z toho je zjevné, jak důležitou roli hraje lepší ochrana sliznic před infekcemi v imunitě lidského organismu. Přípravek však zároveň zvyšuje počet určitých druhů bílých krvinek bojujících s infekcí, protilátek a dalších složek naší přirozené imunitní reakce.

"Bylo by však zavádějící zjednodušovat lepší obranyschopnost pouze na užívání přípravku," říká doktorka Fuchsová. "Té pomáhá také racionální strava, dostatek spánku, schopnost dobře zvládat stresy, rozumné sportování, ale třeba i otužování. Pokud je vhodně zkombinujeme, můžeme možnosti potravinového doplňku využít skutečně maximálně."

Skoro dva roky nebyla nemocná

Desetiletá Romana Mirovská z Haloun trpěla opakovanými rýmami, kašli, chřipkami, ale i angínami. Často končily záněty vedlejších dutin. Těmi nakonec začala trpět chronicky. Mnohokrát brala také antibiotika.

Její potíže téměř zmizely v okamžiku, kdy jí doktorka Fuchsová doporučila jako prevenci doplněk stravy s oligopeptidy a spol. Teprve nedávno měla téměř po dvou letech virózu s teplotami, ze které se však rychle vypotila. Na antibiotika ani zánět dutin nedošlo. Přípravek začíná užívat v říjnu, před tím, než vypuknou podzimní plískanice, a preventivně ho bere až do března, dubna.

Stejně dobrou zkušenost udělal s podobnými problémy také osmnáctiletý syn Heleny Fuchsové Vladimír.

Doktorka Fuchsová se běžně setkává s tím, že pacienti, kteří berou doplněk stravy s oligopeptidy i dalšími látkami, a přesto onemocní, mají lehčí a rychlejší průběh onemocnění. Většinou také netrpí vleklou rekonvalescencí, kdy jsou nevýkonní, skleslí a unavení. Tyto stavy nejednou vyvolá to, že se v těle aktivuje EB virus nebo cytomegalovir a organismus se s nimi komplikovaně vyrovnává.

Výborné zkušenosti školek i firem

Velmi dobrou zkušenost s doplňky stravy, které obsahují oligopeptidy, nukleotidy a další látky, udělali ve spoustě mateřských škol, ale také v řadě českých firem. Například v opavské Opavii, pardubické Synthesii, Zoře Olomouc, Železárnách a drátovnách v Bohumíně, České rafinérské v Litvínově, Karose Vysoké Mýto a v dalších podnicích. Snížili tam množství infekcí dýchacích cest nejméně o polovinu i víc.

Pozitivně je zároveň hodnotí ve spoustě domovů důchodců. Pro starší lidi představuje například chřipka velmi vážné zdravotní riziko. Pro některé z nich dokonce riziko smrtelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipku je potřeba řádně léčit

O chřipce a její prevenci jsme každoročně informováni z tisku, z rozhlasu a televize. Teoreticky všichni víme, jak se máme zachovat. Ale teorie je teorie...

Výběr článků

Načítám