Hlavní obsah

Dna postihuje nejen klouby, ale i ledviny

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dna patří mezi velmi nepříjemné chronické onemocnění kloubů a ledvin, které postihuje nejčastěji muže středního věku, jenž rádi hodují. Snad právě proto se také toto onemocnění nazývá nemocí králů. Ženy onemocní dnou jen výjimečně. Jsou chráněné ztrátou purinových látek při pravidelném krvácení, proto touto chorobou onemocní jen deset procent žen.

Článek

Za dnu může obrovské množství kyseliny močové v krvni a vysrážení krystalů této kyseliny v kloubech nebo v ledvinách, kde způsobuje zánět. U kloubů jde o zánět akutní, v ledvinách o plíživý, který může být dlouho nenápadný.

Špatný metabolismus

Za vše může špatný metabolismus tkání a látek z potravy, jehož důsledkem se v těle vytváří velké množství této kyseliny.

„Nadměrná hladina kyseliny močnové (urei)  v krvi vznikne tehdy, pokud jedinec není dostatečně vybaven enzymy, které si dokáží lehce poradit s látky purinového charakteru, jež tímto metabolismem vznikají," vysvětluje MUDr. Marie Sedláčková, primářka Revmatologického a rehabilitačního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podle ní je vybavení enzymy dědičnou záležitostí, a pokud je člověk enzymy vybaven méně a zatěžuje systém potravou bohatou na purinové látky, velmi často onemocní právě dnou.

Nejlepší léčba - dieta

Přestože určité dispozice k této nemoci jsou dědičné, průběh onemocnění lze velmi dobře ovlivnit dietou.

Velmi často se kyselina močová usazuje přednostně v kloubu palce u nohy, ale ohrožené mohou být i jiné klouby jako kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů. Obvyklým prvním příznakem je prudká bolest, která se velmi často objevuje až v noci. Postižený kloub je velmi často oteklý  a kůže zarudlá, horká, suchá a lesklá. Žíly na hřbetu nohy mohou být rozšířené. Někdy se přidá i horečka.

Samotná léčba se liší podle stadia nemoci. Ve fázi akutního vzplanutí užíváme nesilnější protizánětlivé léky, zatímco ve stadiu chronickém se blokuje vznik kyseliny močové medikamenty.

U dlouhodobějších problémů je nejdůležitější dodržovat dietu s omezením tzv. nukleopreteinů. Je tedy nutné se vyhýbat potravinám obsahujícím vysoké množství právě těchto bílkovin. Patří sem vnitřnosti, sardinky, ančovičky, mořské ryby, červené maso, masové extrakty, masové polévky a omáčky. Velmi důležitý je i absolutní zákaz alkoholu a to včetně piva a vína.

Velmi důležité tekutiny

Lidé by si měli dát i pozor na léky, které užívají na vysoký krevní tlak nebo otoky tzv. diuretika, které odvodňují organismus. Při dně je naopak důležité dostat do organismu velké množství vody.  Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě purinů.

Vhodné potraviny při onemocnění dnou

- hnědá rýže,

- kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, cibule

- pečené sladké brambory, 

- datle, čerstvá dužina z kokosu, avokádo,

- med, hrozinky,

- zakysané mléčné výrobky, (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana),

- čerstvé kaštany / mandle (ne vařené),

- banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy,

- sojová omáčka, (přidaná k ochucení rýže)

- čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené - ne z brusinek)

- a pečené brambory (ne bílé brambory).

Více informací o této dietě a průběhu onemocnění naleznete na: www.nemoc-dna.czdrhamzova.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Klouby občas potrápí každého

Určitě už každý z nás bolesti kloubů zažil. Nemůže vstát, špatně se pohybuje a rád si tak říkajíc hoví. Sedne si a odpočívá. Po chvilce bolest ustoupí...

Výběr článků

Načítám