Hlavní obsah

Dlouhé sledování televize podle vědců může ohrozit život

Sledujete rádi televizi a svůj večer si bez nějakého pěkného programu nedokážete představit? Podle japonských vědců se ale bohužel vystavujete smrtelnému riziku.

Foto: Profimedia.cz

U televize se večer často sejde celá rodina.

Článek

Dlouhé sledování televizních programů prý může vést ke zvýšenému riziku úmrtí na krevní sraženinu v plicích, vyplývá to podle serveru BBC z nové studie japonských vědců.

Výzkumníci pozorovali divácké návyky u 86 000 lidí mezi lety 1988 a 1990 a v následujících 19 letech monitorovali jejich zdravotní stav. Špatná zpráva pro televizní fanoušky je, že podle výsledků výzkumu každé dvě hodiny sledování televize denně navíc zvyšují riziko fatální plicní embolie o 40 procent.

Nejhorší jsou seriály

Lidé, kteří koukají na televizi pět a více hodin denně, mají více než dvakrát větší pravděpodobnost, že na uváděnou nemoc zemřou, než ti, kteří sledují televizi méně než 2,5 hodiny.

Badatelé varují především před sledováním dlouhých televizních seriálů, kdy někteří diváci doslova hltají jeden díl za druhým.

Plicní embolie je způsobena ucpáním krevního řečiště v plicích vmetkem nejčastěji z dolních končetin. Spolupodílí se na ní však i řada dalších faktorů.

Jako prevenci vědci doporučují jít na procházku a protáhnout se každou hodinu, kdy sledujete televizní pořady. Nebo si jít zahrát hru Pokémon GO, což je nová a stále oblíbenější hra nejen mezi dětmi, kdy hráč musí při lovu fantazijních tvorů na svůj mobil vyrazit ven a nachodit několik kilometrů.

Studie byla provedena však ještě předtím, než se rozšířily a staly oblíbenými mobily a další moderní technické přístroje. Proto by bylo podle vědců užitečné provést další výzkum a zjistit, zda nepředstavují pro zdraví člověka dokonce ještě větší hrozbu než televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám