Hlavní obsah

Díky inovativnímu postupu žena porazila čtvrté stadium rakoviny jícnu

Novinky, bok

Karie Fisherová z amerického Colorada začala v roce 2013 pociťovat nadměrnou únavu. Když k tomu začala vykašlávat i krev, věděla, že je něco špatně. Rozhodně ale nečekala drastickou diagnózu pokročilé rakoviny jícnu. Díky inovativní léčbě rakovinu nejen přežila, ale už několik let je podle lékařů zcela v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rakovina vždy znamená velkou zátěž a psychický tlak na nemocného. O to horší vše muselo být, když si tehdy třiačtyřicetiletá zdravotní sestra vyslechla, že její nemoc, která v celých Spojených státech činí pouhé jedno procento ze všech druhů rakoviny, je již ve čtvrtém, tedy ve velmi pokročilém a posledním stadiu.

„Tehdy jsem žila na venkově, takže něco jako rakovina jícnu mi opravdu nepřišlo na mysl,” uvedla pro Fox News. „Zpočátku jsem začala vykašlávat malé množství krve a věděla jsem, že něco není v pořádku. Šla jsem tedy k lékaři, nakonec jsem skončila v nemocnici v Denveru.”

V nemocnici zůstala celkem deset dní, během kterých jí sdělili, že její nemoc je již v konečném stadiu, navíc se jí rakovina rozšířila i do jater. Přesto se po prvotním šoku nevzdala a obrátila se na doktora Toufica Kachaamyho z Amerického centra pro léčbu rakoviny z Phoenixu o radu.

Ten jí nejprve sdělil, že rozhodně nezapadá to tabulek „typických” pacientů s rakovinou jícnu. Rozšířenější je u mužů nad padesát let, kteří navíc mnohdy delší dobu trpěli nadměrným pálením žáhy a také měli často podobnou diagnózu v rodině. Dalším rizikovým faktorem, byť malým, je i nadváha, kterou podle vlastního vyjádření Fischerová v době zjištění nemoci trpěla.

„Je také pravdou, že polovina lidí, u kterých byla rakovina jícnu diagnostikována, pálením žáhy nikdy netrpěla. To, že vás tedy nijak uvedené potíže netrápí, automaticky neznamená, že vám nemoc nehrozí,” uvedl pro Fox News doktor Kachaamy.

Jak dodal, většina pacientů se diagnózu dozví po předchozím vyšetření, které podstoupili kvůli různým dřívějším potížím spojeným s uvedenými příznaky. V případech, kdy žádné takové ale nejsou, jako u Karie Fisherové, se bohužel dozví pravdu mnohdy až v pokročilých stadiích, kdy už se nedá mnohé dělat.

Zdravotní sestra ihned začala podstupovat chemoterapii a ozařování, ty ale ani po delší době neměly na její nádor nijak významný vliv. Po nějaké době proto přišel lékař s inovativní tzv. kryoterapeutickou léčbou, která představovala používání velmi chladného spreje cíleného přímo do krku na postižené místo. Tato metoda po několika málo použitích nejen viditelně zabrala, ale pomohla nádor zmenšit natolik, že mohl být následně operativně odstraněn.

Už pět let je tak Karie Fisherová nejen bez nádoru, ale i jakýchkoli dalších známek rakoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít rakovině tlustého střeva

V počtu případů rakoviny tlustého střeva a konečníku už nejsme první na světě, ale šestí. To ale neznamená, že šesté místo není alarmující. Když se však...

Výběr článků

Načítám