Hlavní obsah

Dietní chyby, které ničí naše šance na zhubnutí

Novinky, das

Přestože se o chybách při hubnutí napsalo již mnoho, stále se na internetu objevují nové a nové zaručené rady, jak hubnout, které nejenže nefungují, ale také v hubnutí doslova brání. Nutriční terapeutka Rhiannon Lambertová proto sestavila pro Daily Mail přehled těch největších chyb.

Foto: Profimedia.cz

Důvody, proč ženy nehubnou, přestože cvičí a drží diety.

Článek

Vynechávání jídla

I při hubnutí je důležité pravidelně jíst. Ze všeho nejdůležitější jsou snídaně, nemenší funkci plní i oběd s večeří. Vynecháním jídla tělu odepřete dostatek živin, kvůli čemuž se můžete cítit unavení a vaše mentální funkce budou oslabeny. Zároveň při hubnutí ztratíte s větší pravděpodobností spíše svalovou hmotu než nadbytečný tuk.

Konzumace vajec bez žloutků

Vejce jsou jednou z nejdůležitějších potravin. Kromě nepostradatelných bílkovin obsahují také mnoho vitamínů, minerálních látek, zdravých tuků a dalších živin důležitých pro mozek. Bohužel dlouhá léta byla vejce zatracovaná pro jejich vysoký obsah cholesterolu. Novější studie ale ukázaly, že se jedná o zbytečného strašáka.

Dvě vejce denně nikomu neuškodí. Naopak lidé by tuto superpotravinu do svých jídelníčků měli pravidelně zařazovat. Chybou také je, pokud lidé v rámci diety konzumují pouze bílky. Zdrojem většiny výživných látek jsou totiž především žloutky, bílky obsahují pouze bílkoviny.

Dopřávání si sportovních nápojů

Oblíbené iontové a další nápoje obvykle obsahují kromě cukrů i soli, sportovci je užívají pro rychlejší regeneraci. Při hubnutí ale nejsou příliš vhodné. Málokdo totiž vypotí tak obrovské množství potu, aby pro něj byly tyto nápoje skutečně potřebné. Obsahují mnohdy více kalorií, než dotyční při sportu spálí. Ideální jsou pouze pro vytrvalostní sportovce, jako jsou maratonci, a tedy ne pro běžnou hodinu strávenou ve fitness centru.

Příjem tekutin je ale jinak během cvičení důležitý. Dostatečná hydratace je základním kamenem pro dobré zdraví. Ideální formou je čistá voda. Pokud vás zajímá, jaké množství vody byste měli vypít za den, pak vám Rhiannon Lambertová nabízí jednoduchý výpočet: vaši váhu (v kg) vynásobte 0,033. Pokud například vážíte 60 kg, pak byste během dne měli vypít asi 2 litry vody.

Jíst příliš mnoho zdravých potravin

Stále více lidí je doslova posedlých zdravými potravinami. Ne vždy jsou ale tyto potraviny skutečně zdravé, jak uvádějí výrobci či prodejci. Je důležité hledět především na pestrost stravy a vyvarovat se průmyslově zpracovaných potravin, kam mohou spadat i některé rádoby zdravé potraviny vhodné pro vegany či vegetariány.

Nadměrné cvičení

Všeho moc škodí. A platí to i u jinak velmi prospěšných činností, jako je cvičení. Existují i studie, které jasně potvrzují, že čím více jedinec cvičí, tím je po cvičení hladovější. Je pak pro něj mnohem těžší sníst méně kalorií, než je schopen spálit. Vždy je zapotřebí nalézt harmonii mezi množstvím pohybu a jídla. Čím větší budete mít hlad, tím spíše si neodepřete nevhodné potraviny.

Nejdůležitější je příjem kalorií

Mnozí lidé se mylně domnívají, že sledování příjmu a výdeje kalorií je při hubnutí to nejdůležitější. Ve skutečnosti je důležitých mnohem více věcí. Různé potraviny a makronutrienty (hlavní živiny, které potřebujeme k přežití - sacharidy, bílkoviny, tuky) procházejí různými metabolickými procesy, které ovlivňují hlad a hormonální systém v těle.

Proto také sledování příjmu a výdeje kalorií při hubnutí nefunguje u všech lidí stejně. Někdy je tak mnohem lepší sledovat vyváženost jídelníčku. Aby jídlo obsahovalo správný podíl sacharidů, bílkovin i tuků.

Jíst tučné ještě neznamená být tlustá

Pokud do svého jídelníčku zařadíte co nejvíce zdravých tuků, zajisté nebudete litovat. Například avokádo je bohaté na omega-3 kyseliny, mandle obsahují látky, které dokážou snižovat špatný cholesterol.

Naopak je dobré zapomenout na potraviny označované ´bez tuku´. Výrobci u nich totiž dost často vylepšují chuť přidáním cukru, soli, škrobu a umělých dochucovadel. Dodatečné přísady tak nejen zvýší obsah kalorií, jsou i výrazně horší pro trávicí trakt než samotný tuk, který byl z potraviny odstraněn.

Důležité u tuků je rozlišovat mezi zdravými tuky, bohatými na nenasycené mastné kyseliny, a nezdravými. Výborné jsou tučné ryby jako losos a makrela, jež obsahují zdravé omega-3 kyseliny, stejně tak plnotučné jogurty či jiné zakysané mléčné výrobky, které jsou bohaté na probiotické bakterie, jež podporují zdravé trávení.

Vynechání veškerého cukru, včetně ovoce

Cukr je ve větším množství škodlivý pro naše zdraví, ale to neznamená, že se mu musíme vyhýbat v každém ohledu. Například ovoce kromě fruktózy, a tedy ovocného cukru obsahuje i spoustu vitamínů, minerálů či vlákniny, která pomáhá snižovat špatný cholesterol. Také zpomaluje vstřebávání sacharidů, u ovoce tedy nehrozí, že by kvůli němu v krvi velmi rychle vyskočila hladina glykémie. Ovoce díky vláknině naopak pomáhá k pocitu sytosti.

Vynechání červeného masa z jídelníčku

Není nutné se během hubnutí vzdávat červeného masa. Mnohem důležitější je se vyhnout průmyslově zpracovanému masu (klobásám, párkům apod.)

Vařené červené maso je ve skutečnosti velmi zdravé, což potvrdila i poslední velká studie o škodlivosti červeného masa z roku 2013. Podle vědců je zdraví škodlivé průmyslově zpracované červené maso, naopak vařené maso je bohaté na vitamíny, antioxidanty, a především bílkoviny či zdravé tuky.

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou vhodné pro lidi s nejrůznějšími zdravotními potížemi, ale ne pro jinak zdravé jedince, byť s nadváhou. Žádné doplňky stravy by tak neměly nahrazovat skutečné jídlo. Synteticky vyrobený vitamín jednoduše není to samé jako vitamín či jiná živina obsažená v reálné potravině, i když výrobci tvrdí něco jiného.

Doplňky stravy nikdy zcela nenahradí dodržování pravidel zdravého životního stylu. Což platí i u nejrůznějších diet založených na instantních potravinách. A je jedno, zda jde o koktejly, polévky, omelety apod. Rozpuštěný prášek s jakoukoli příchutí v těle napáchá víc škody než užitku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevhodné tekutiny při redukční dietě

Stále dokola se mluví o potravinách, kterým by se lidé měli v rámci redukční diety vyhnout. Často se ale zapomíná na tekutiny, které jsou také nezbytnou...

Čtyři nejčastější dietní chyby

Lidé v prvních měsících roku často spěchají, aby zhubli do léta co nejvíc kilogramů. Přes všechnu snahu ale často dělají některé z dietních chyb, které jejich...

Výběr článků

Načítám